Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » macs-v » 2014 » Ноябрь » 1
macs-v Ольгінські тролі в Україні

macs-v


Оценка: 3.7/5 Голосов: 18

Ольгінські тролі в Україні

01.11.2014, 15:29:20 1995 3.7 4

Одним з інструментів російської пропаганди нині є тролі — проплачені коментатори. Вони заполоняють гілки обговорень різних сайтів, форумів та сторінок соціальних мереж. Просто рятунку від цих пронир немає. Будь-яку тему здатні перекрутити чи перебрехати, опустити рівень дискусії нижче плінтуса. Часто просто закидАють гілку розмови матюками і брутальщиною. І врешті-решт дискусія, яка перед цим жваво точилася, перетворюється на, вибачте на слові, срач. І долучатися до неї користувачі не мають жодного бажання.

 

Зауважу, що тролінг в тій чи іншій формі існує давно. На початках він зустрічався найчастіше в блогах Живого журналу. А от більш масштабним, керованим, проплаченим явищем це стало можливим в Росії. Приблизно рік тому. Це діло, навіть поставлене на виробничі рейки. Перша контора і досі найбільш впливова, в якій працювали «виробничники», була створена влітку 2013-го в Ольгіно (передмістя Санкт-Петербурга) з офіційною назвою «Агенство інтернет-досліджень». Згідно штатного розпису по стану на квітень 2014 року тут працює до 600 людей. Серед них блогери, коментатори, журналісти, перекладачі. Завдання було поставлене чітко: критикувати російську опозицію та все, що з нею пов'язане, а режим Путіна розхвалювати і пишатися здобутками «Єдиної Росії».

 

Так звані штатні блогери мають норму написання постів та комментарів. «Ми працювали по 12 годин два через два. У блогера норма — 10 постів в день, 750 символів мінімум, у коментатора — 126 коментарів і два поста. У блогера у розпоряджені три акаунта. Десять технічних завдань йому потрібно між ними розподілити. Технічне завдання складається з тези або новини, або висновку, до якого ти повинен прийти. Себто потрібно підігнати рішення під відповідь. Умовно кажучи, ти пишеш, що випік пиріг, а в кінці — як добре в Росії жити, а Путін хороший», - розповів в інтерв'ю «Діловому Петербургу» колишній троль.

 

Контора керується з офісу фірми «Конкорд», власником якої є олігарх Євгеній Пригожин, який особисто знайомий з Путіним, і якого поза очі називають шеф-кухарем Кремля. Пригожинський «Конкорд» накривав столи під час інавгурації Путіна в травні 2012 року. Підтвердженням зв'язку «Конкорду» з ольгінськими тролями є інформація, опублікувана «Анонімним інтернаціоналом». Блогер Андрій Мальгін переконаний, що якщо теперішній темп витрат збережеться, то "ферма тролів" буде коштувати Пригожину біля $10 млн в рік. Фундаментальне розслідування (http://www.novayagazeta.ru/society/59903.html) по ольгинських тролях провела журналістка «Нової газети». В значній мірі цю тему висвітлювали такі видання як «Инсайдер», Фонтанка.ру та інші. Той же«Анонімний інтернаціонал» викладав у мережу контакти працівників контори,листування. Правда юристи з Росії вимагали від файлообмінника ex.ua, щоб листування, було видалене, а користувач заблокований. Та нічого в них не вийшло. Архів досі на місці.

 

Цікаво, що після потоку критики виконавчий директор АІД Михайло Бурчик в своєму блозі заявив, що пишається званням троля. Нічого не скажеш, почесна професія.

 

Якщо спочатку ольгінським тролям наказували в основному працювати лише по Росії: пишатися промовою Путіна на Новий рік, викривати Навального за п'янку, то з початком революційних подій в Україні вектор змінився. Тролі почали «мочити» учасників Майдану і критикувати вже українську опозицію. З переписки, яку оприлюднив «Анонімний інтернаціонал» стає відомо про щедру проплаченість статтей та коментарів.

 

Також був створений філіал Новинне агенство «Харків» (адреса -http://nahnews.com.ua/), утримання якого обходилося Пригожину трохи більше мільйон рублів на місяць. Агенство досі працює. І явно не в проукраїнському стилі. Тому не варто дивуватися, що Ленін упав лише нещодавно.

 

Небезпека діяльності тролів не перебільшена, а навіть навпаки недооцінюється. Варто лише згадати два випадки.

 

Перший — напад озброєних проросійськи налаштованих осіб на проукраїнського мітинг в Одесі. Внаслідок некомпетентної роботи міліції тоді сталася трагедія в Будинку профспілок. Верески в стилі «бендери» убілі руских по інтернетах розносли саме тролі.

 

Про дійсний перебіг подій того дня написав очевидець, одеський блогер napaki (http://napaki.livejournal.com/100072.html).

 

Другий випадок - це провокації у Маріуполі на 9 травня, коли підставні люди розіграли спектакль, створюючи паніку в центрі міста та перешкоджаючи українським військовим. В ньому українська армія підносилася як агресори, місцеві мешканці — жертвами. Детально проаналізувала цю провокацію у своєму розслідуванні «Маскі-шоу консерв» (http://maidanns.blogspot.com/2014/05/72.html) блогер Наталія Саражинська. Але ж багато хто повірив, що українські солдати розстріляли мирних маріупольчан. І в цьому випадку «розганяли» брехливу інформацію по мережі саме тролі.

 

Якщо мешканці Донбасу та росіяни досі сумнівалися, яку сторону взяти в протистоянні Майдан-Антимайдан, то брехливий опис і коментування події в Одесі та Маріуполі «підштовхнули» на бік антимайданівців. Як наслідок маємо сотні бажаючих росіян рятувати славян від фашистів-бандерівців. І маємо сотні-тисяч загиблих росіян і українців.

Кремлівські тролі небезпечні. Кількість їх зростає, бо їх підкорплюють наближені до Путіна особи. І існувати ці потвори будуть доти, допоки їм будуть платити 15 рублів за коментар.

 

Однією з останніх тенденцій стало те, що тролі заполоняють соціальну мережу «Фейсбук» і мережу мікроблогів «Твіттер». Раніше ці паскудники здебільшого паслися в «Живому журналі» та «Вконтакті». Більше того, для навіювання іноземцям проросійського бачення щодо Криму, Донбасу, українського керівництва, тролятіна вже завойовує сайти іноземних ЗМІ.

 

Отже тролі не сплять, маємо бути і ми пильними. Не виключаю, що тролі почнуть коментувати й цей запис.

 

sadxaka


http://uainfo.org/blognews/427172-olgnsk-trol-v-ukrayin.html

 

Одна из жертв пропагандистьких тролів:


Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 4
macs-v
1 Macs (macs-v)   • 15:41:20, 01.11.2014 [Материал]

Ого!
Да их целая армия, с филиалами в Украине!

Ау!
Кто себя узнал?
Или промолчите троли?

"Не бойся умирать, сынок"

Как маму жалко.
Как родителя нисколько.
Более того, в смерти сына повинна именно она. Лично.

Убивать пришли их "фашисты" и ее сын защищался или она направила своего террориста на чужую территорию убивать украинцев?

А у тех, кого он пришел убивать может также есть родители, семья, дети?
VDm
2 Dmitro (VDm)   • 18:48:01, 01.11.2014 [Материал]

Они не ответят. зато их количество легко определить по оценке поста. )))
HOOLIGAN
3 HOOLIGAN (HOOLIGAN)   • 12:01:05, 02.11.2014 [Материал]

могу целый день строчить, что путин-хуйло
Cobalt
4 Cobalt (Cobalt)   • 21:34:10, 02.11.2014 [Материал]

А тут и строчить не надо. Оно, таки, - ХУЙЛО !!!


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо