Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Primus-Partners » 2015 » Январь » 19
Primus-Partners Четверта хвиля мобілізації. Вимоги та відповідальність

Primus-Partners


Оценка: 2.7/5 Голосов: 7

Четверта хвиля мобілізації. Вимоги та відповідальність

19.01.2015, 11:31:32 3504 2.7 6

На сьогоднішній день питанням мобілізації стурбована значна частина як чоловічого, так і жіночого населення України. Адже, захист Вітчизни є прямим обов’язком тих громадян, які законодавчо віднесені до переліку військовозобов’язаних. Наразі кожен другий підпадає під норми Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Цей аналітичний матеріал підготовлено щоб дати відповідь на питання «Хто підлягає мобілізації?».

За законодавством України, часткова мобілізація є складовою заходів, які проводяться з метою забезпечення оборони держави. Якщо конкретніше, то з метою доукомплектування ЗСУ спеціалістами із числа добровольців та осіб, які раніше проходили військову службу.

Далі мова піде про категорії тих громадян, які на даний момент не підлягають мобілізації. А саме, про підстави та умови, за яких громадяни України не будуть мобілізовані.

Відповідно до ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають мобілізації:

  1. заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади та іншими органами у встановленому КМУ порядку;
  2. визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на терміном до шести місяців;
  3. чоловіки, на утриманні яких перебувають три і більше дітей віком до 18 років;
  4. жінки, на утриманні яких перебувають діти віком до 18 років;
  5. жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);
  6. жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є інвалідом I чи II групи, до досягнення нею 23 років;
  7. народні депутати ВРУ та ВР АРК;
  8. особи, зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
  9. студенти та аспіранти денної форми навчання;
  10. усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання).

Наведений перелік не є вичерпний. Слід звернути увагу, що сам лиш факт того, що особа, наприклад, яка зайнята постійним доглядом за особами, що його потребують, не буде мобілізована лише в тому випадку, коли факт догляду буде підтверджений документально, та будуть відсутні інші особи, які могли б здійснювати такий догляд. Тому, якщо у Вас склалась аналогічна ситуація, раджу Вам терміново звернутись до компетентних органів для отримання документального підтвердження догляду.

Щодо інших аспектів, які передбачені законодавством, то також необхідно звернути увагу на Постанову КМУ №637 від 27.08.2010 року. У цьому документі передбачені поважні підстави неявки на воєнні збори.

Так, постановою до них віднесено:
  • смерть близького родича або близького родича жінки (чоловіка), яка трапилась не пізніше ніж за сім діб до початку зборів;
  • хвороба, або потреба догляду за хворою жінкою (чоловіком), дитиною, а також своїми батьками, чи батьками жінки, котрі проживають разом з військовозобов’язаним, у випадку неможливості догляду за ними з боку інших осіб;
  • здійснення кримінального провадження відносно військовозобов’язаного, а також застосування до нього адміністративного чи кримінального покарання, яке унеможливлює його прибуття на збори;
  • потрапляння під дію надзвичайної ситуації, яка виникла під час призову на збори і стала на заваді своєчасному прибуттю;
  • здача державних іспитів у ВНЗ.

Цей перелік є вичерпний. Варто зазначити, що перераховані обставини також мають бути підтверджені належним чином. Так, смерть родича може бути підтверджена свідоцтвом про смерть, інші випадки – відповідними довідками. Наявність надзвичайної ситуації може не потребувати підтвердження, так як вона буває загальновідомою, однак Вам необхідно буде підтвердити факт впливу такої ситуації на Вас, і як наслідок – створення об’єктивних перешкод.

Окремо слід зазначити про віруючих. 17.04.2014 року Генштаб України надіслав військовим комісаріатам Лист №300/1/с/1186, відповідно до якого військовозобов’язані віруючі, віра яких не дозволяє носіння зброї, або коли віровчення суперечить виконанню військового обов’язку були звільнені від військових зборів та призову на службу.

У разі коли Ви не знайшли себе в переліку вище наведених категорій осіб, Вам буде корисно знати наступну інформацію.

З моменту оголошення про мобілізацію, особам, які перебувають на військовому обліку, заборонено змінювати своє місце проживання без спеціального дозволу. Згідно ст. 22 Закону, громадяни зобов’язані прибути по виклику до воєнного комісаріату для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час.

У разі протиправної поведінки військовозобов’язаного, законодавством передбачені наступні наслідки:
  • За неявку до воєнного комісаріату по повістці передбачено покарання – штраф від 85 до 119 грн. (ст. 210 КУпАП), за порушення законодавства про мобілізацію – штраф від 17 до 51 грн. (ст. 210-1 КУпАП), за умисне знищення приписного свідоцтва чи воєнного квитка – штраф від 17 до 51 грн. (ст. 211 КУпАП).
  • Ухилення громадянина від військового обліку після попередження, зробленого воєнним комісаріатом, карається штрафом до 850 грн. або виправними роботами на строк до двох років, або арештом до шести місяців (ст. 337 КК України).
  • Ухилення воєннозобов’язаного від учбових або спеціальних зборів карається штрафом до 1190 грн. чи арештом на строк до шести місяців (ст. 337 КК України).
  • Ухилення від призову на строкову військову службу карається обмеженням волі на строк до трьох років (ст. 335 КК України).
  • Ухилення від призову по мобілізації карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років (ст. 336 КК України).

Відзначу, що четверта хвиля мобілізації розпочнеться 20 січня 2015 року і триватиме 90 діб.

Надіюсь, що ця стаття була Вам корисною і допомогла розібратись в питаннях четвертої хвилі мобілізації. Якщо у Вас залишились питання, - пишіть в коментарі.

Автор: Касянчук Сергій

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 6
HOOLIGAN
1 Not tolerant (HOOLIGAN)   • 17:02:22, 19.01.2015 [Материал]

гг, а тут ппц очередь выстроилась)))
scif77
2 Владимир (scif77)   • 19:10:18, 19.01.2015 [Материал]

мобилизация продлится 210 дней, а не 90!!!
не подлежат мобилизации пункты 1 и 7, остальных гребут без всякого отбора.
Primus-Partners
4 Касянчук Сергій (Primus-Partners)   • 17:19:40, 20.01.2015 [Материал]

Четверта хвиля мобілізації, тобто та, що розпочалась сьогодні, триватиме 90 днів. Далі будуть так звані п'ята та шоста хвилі.
max1e
3 maxim (max1e)   • 19:31:31, 19.01.2015 [Материал]

вопрос по пункту:
"відповідно до якого військовозобов’язані віруючі, віра яких не дозволяє носіння зброї, або коли віровчення суперечить виконанню військового обов’язку були звільнені від військових зборів та призову на службу"

а как доказывать военкомату что ты верующий и тебе вера не позволяет носить оружие?)
Primus-Partners
5 Касянчук Сергій (Primus-Partners)   • 17:38:34, 20.01.2015 [Материал]

Питання дотепне) Але, все ж, військовозобов'язані, які належать до діючих згідно із законодавством України релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю, повинні особисто подати заяву із зазначенням до якої саме віри вони належать до відповідного структурного підрозділу місцевої державної адміністрації. Це у разі отримання повістки. Далі рішення про звільнення громадянина від призову на військові збори приймається місцевою державною адміністрацією, і у разі встановлення істинності релігійних переконань видається заявникові. Після цього, рахуй, що ти доказав воєнкому)
6 vk Надя Пилипонько   • 19:55:40, 27.01.2015 [Материал]

якщо закінчилися 90 днів служби мобілізації четвертої хвилі що далі демобілізація ?


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо