Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » nigilist » 2015 » Март » 24
nigilist Візи третього сорту

nigilist


Оценка: 4.0/5 Голосов: 4

Візи третього сорту

24.03.2015, 21:16:01 2071 4.0 4

Євросоюз не втомлюється робити заяви про підтримку України і її громадян. Європейські чиновники, як і раніше (хоч і рідше, ніж три місяці тому) говорять про захоплення українцями,  готовими ціною свого життя відстоювати європейські цінності.

Кожний значущий європейський політик висловився про неприпустимість російської агресії проти України і про те, що "Росія повинна заплатити ціну", взаємини з нею "не можуть бути такими, як раніше", а українці "повинні відчути підтримку Європи".

Не рідше звучать заяви про важливість регулярних контактів між громадянами України та ЄС для збереження стабільної підтримки європейського вектора.

Ось тільки на практиці часто все працює інакше.

Багаторазові візи? Ні, не чув

Яскравим проявом стала візова сфера. Ви чекали, що тут слова європейців втіляться в життя? Даремно чекали.

Вже ПІСЛЯ агресії РФ багато країн ЄС помітно лібералізували свою візову політику для громадян Росії (хоча поліпшення це теж "відносини не такі, як раніше"). У той час як українці продовжують "платити ціну" і відчувати себе людьми третього сорту.

При цьому - що особливо обурює в нинішній ситуації - консульства Росії для заявника з ідентичними документами дають кількаразовий "шенген" тривалістю до 3-5 років. А для громадян нашої країни - обмежуються одноразовою візою або не приймають документи взагалі.

Звичайно ж, це стосується не всіх європейських держав. У Шенгенському союзі є чимало країн, що підтримують українців не лише словом, але й ділом. Польща і Чехія за минулі місяці радикально спростили візові вимоги, Словаччина, Словенія зробили це ще раніше. Литву, Латвію і певною мірою - Угорщину також можна називати дружніми до України у візовому контексті.

Але є і ті столиці, політика яких викликає подив.

Посольство Італії традиційно є аутсайдером у питанні видачі багаторазових віз. Згідно зі статистикою Єврокомісії, в 2013 році лише 18% українців, що звернулися до італійського диппредставництва, отримали візу з правом багаторазового в'їзду.

Глава візового відділу посольства Антоніо ді Романо на зустрічі з ЄвроПравдою запевнив, що це - обмеження італійського та європейського законодавства. Італія - туристична країна, а для туристів мультивізи нібито не передбачені. "Є категорія осіб, які мають право на багаторазові візи. На жаль, серед них не зазначені туристи", - пояснив дипломат.

Припустимо, що це правда. Але чому ж тоді на російських громадян в Італії поширюється інша "нормативна база"?

В РФ працюють два консульства Італії - в Москві і Санкт-Петербурзі. У першому з них 98,1% заявників отримали "довгі" мультивізи. У другому частка мультивіз ще вище - 99,5%. Тобто - всі, хто подався.

Це підтверджують відгуки на російських туристичних форумах. Там ви прочитаєте, що італійське посольство - одне з найбільш лояльних. Зберіть мінімальний пакет документів - і мінімум річна віза вас у вас в кишені. А якщо ви, до того ж, вирішите відвідати виступ на Arena di Verona - чекайте трирічної безкоштовної візи.

Та ці пільги - тільки для росіян. Не для українців.

Українські туроператори, навпаки, радо нададуть вам десяток історій про поневіряння співвітчизніків, які вирішили витратити свої відпускні в Тоскані або на Амальфийском узбережжі. Особливо - тих, хто вирішив поїхати туди з дітьми.

І справа тут не в "високому котируванні" Росії, а в тому, що Україну в Римі чомусь досі вважають країною другого сорту (на щастя, вже не третього - є країни й "гірше" нас). Просто цифри: середній рівень італійських мультивіз по консульствах всього світу 73,7%. А це, погодьтеся, більше, ніж 18% для України.

Італія - далеко не єдина країна, яка вважає українських аплікантів "не гідними" мультивіх, але охоче роздає "мультики" в Росії, Білорусії та інших країнах регіону.

Згідно зі статистикою Єврокомісії, 93,8% заявників отримали багаторазові візи в консульстві Португалії в Москві. Чому ж у Києві цей показник склав всього 23,9%? Таке співвідношення не може бути обгрунтоване похибкою - йдеться про спрямовану дискримінацію українських туристів у порівнянні з російськими.

Навесні 2014 року - після анексії Криму Росією і появи чуток про введення санкцій Європою - російські ЗМІ почали масово публікувати заяви грецьких дипломатів, що обіцяли полегшення візової політики щодо громадян РФ. Згідно обіцянцок консула будь-який турист, який надав документи на одну поїздку в Грецію, але бував у цій країні раніше, отримає мультивізу на термін від року до трьох років... за 48 годин!

Це - величезний контраст у порівнянні з ситуацією в Україні, де представники грецького консульства і посольства рік від року запевняють експертів на круглих столах, що "туристична віза за визначенням не може бути багаторазовою".

До речі, і до нового етапу лібералізації греки ставилися до росіян набагато лояльніше, ніж до наших співгромадян. Протягом 2013 року у консульстві в Москві частка "довгих" багаторазових віз становила 36,6%, а в київському консульстві - всього 14%.

На лист ЄвроПравди з проханням пояснити причини цього феномену посольство Греції в Києві не відповіло.

Обмежене полегшення

У працівників туристичної галузі, які стикаються з візовими проблемами частіше за всіх, є свої версії, що пояснюють жорсткі вимоги різних консульств в Україні. Часто ці  версії нескінченно далекі від реальності (що є природнім для "фолькльору").

"А чого ви хотіли від італійців після того, що Україна робить з їх бізнесом? Коли у їх кондитерів наші суди незаконно відбирають торгові марки", - пояснює ЄвроПравді Наталя, співробітниця одного з турагентств неподалік від італійського консульства. Туроператорів, що демонструють відмінне знання італійсько-українських корпоративних конфліктів, можна зрозуміти - вони намагаються знайти розумне обґрунтування тій політиці, у якої, схоже, просто не існує пояснень. Звичайно ж, йдеться не про "помсту" італійців. Просто так склалося.

"Багато претензії на нашу адресу відносяться до минулого. Це стосується 2011-2012 року, тоді дійсно були проблеми. Але зараз у нас зовсім інші правила роботи, інший підхід, -- каже Антоніо ді Романо. -- Я знаю, що у нас була репутація одного з найсуворіших консульств. І я розумію, що потрібно чимало часу, щоб змінити сприйняття у людей. Але ми інтенсивно працюємо над цим, ми докладаємо зусиль".

Слова італійського дипломата підтверджують в МЗС України. "Італійське посольство змінюється на краще, ми бачимо це. Число скарг громадян, які надходять на нашу гарячу лінію, зменшилося на порядок. Динаміка - позитивна, і ми задоволені цим", - запевнив ЕвроПравду глава департаменту консульської служби МЗС Андрій Сибига.

Нема про що сперечатися - італійське диппредставництво за останній рік дійсно змінилося на краще. Більш того, італійці виявилися готові реагувати на критику преси (про це йдеться нижче). Це не означає, що зараз все працює чудово - це лише означає, що раніше було набагато гірше.

Після 2012 року лишилися у минулому масові необгрунтовані відмови, які робили заявника нев'їзним у Шенген. В минулому році відмову отримало 1,4% аплікантів, хоча роком раніше їх було 5%. За рахунок цього і ряду інших поліпшень Італія пішла з останніх місць рейтингу організації "Європа без бар'єрів", які вона займала кілька років поспіль.

Але проблеми, що залишилися, вражають.

Втратив батька? Сиди вдома!

Видаючи візу неповнолітній дитині з неповної сім'ї, консульства вимагають дозвіл від другого з батьків або документ, що підверджую відсутність одного з батьків. Це - нормальна загальносвітова практика.

Але у зведенні правил візового центру Італії є вбивча фраза, яку виділено на сайті: "Зауважте! Не приймається рішення суду про визнання одного з батьків безвісти зниклим".

Тобто дитина-заявник, у якого і без того трагедія в сім'ї (оскільки один з батьків пропав без вісті), на думку посольства Італії, повинна бути взагалі позбавлена права в'їзду в Шенгенську зону!

Логічне виправдання цьому правилу знайти складно. В посольстві пояснюють, що їм доводилося стикатися з махінаціями і фальсифікацією документів. "Були зловживання громадян України, які всіма правдами і неправдами намагалися всією родиною переселитися в Італію. Навіть підробляли документи, щоб можна було вивезти дитину. Але це все було в минулому. Зараз ситуація дуже сильно змінилася на краще", - запевняє Антоніо ді Романо.

Ось тільки визнавши, що старих проблем вже немає, консульство ніяк не може зважитися на наступний крок - скасувати необґрунтоване обмеження.

Заради справедливості, варто зауважити, що з деяких питань італійських дипломатів вдається переконати.

Так, на зустрічі в італійському посольстві кореспондент ЄвроПравди досить довго (а часом і емоційно) пояснював консульським співробітникам абсурдність їх вимоги про те, щоби українці, які виїжджають на відпустку в Італії з дитиною, давали самі собі нотаріальний дозвіл на виїзд дитини за кордон. Авторові цього матеріалу довелося побачити чимало нотаріальних довіреностей (які ставили в тупик нотаріуса) з текстом на кшталт такого: "Я, Петро Петренко, дозволяю собі, Петру Петренко і своїй дружині, Марії Петренко, вивезти свою дитину в Італію".

Керівник візового відділу в ході дискусії обґрунтовував необхідність такого документа, посилаючись на нормативну базу Італії: "У візових питаннях ми виходимо з свого італійського законодавства, а не українського. У нас дуже суворе законодавство щодо прав неповнолітніх".

Але ж нескладно перевірити - у посольства Італії в Росії таких вимог немає! У них знов діє "інше італійське законодавство"?

З'ясувалося, що деякі шенгенські консульства в Україні просто не вірять в чесність української влади - Антоніо ді Романо, зокрема, заявив, що йому відомо про випадки, коли дітей вивозили з України в Італію без згоди одного з батьків, хоча українським законодавством це прямо заборонено. Втім, прохання Європравди навести конкретні приклади таких порушень залишилося без відповіді.

У Держприкордонслужбі, у свою чергу, сумніваються в щирості італійських консульських співробітників. "Вивезти дитину за кордон без нотаріального згоди одного з батьків ? Це нонсенс, це виключено! Ми за минулий рік не випустили за кордон 3144 дитини, батьки яких не мали довіреності - тобто у нас це правило працює чітко. І досі жодної претензії від посольств до нас не надходило - всі скарги були лише від громадян, яких не випустили"

З надією на краще

Не дивлячись на всю критику на адресу посольств, ЄвроПравда з радістю визнає: Більшість з них рік від року дійсно змінюються на краще.

Так, за дні, що минули з моменту зустрічі в посольстві Італії до моменту публікації даного матеріалу, зі списку вимог на сайті італійського візового центру зник абсурдний пункт про нотаріальне доручення "самому собі".

Так, інші проблеми залишилися. Але навіть малими кроками можна рухатися в правильному напрямку.

Подібний пункт про доручення є також у списках документів, запитуваних іншими посольствами, зокрема - угорським. Нажаль, на їх сайті це вимога залишилася в старій редакції. Але є надія, що і тут будуть зміни.

"Ми бачимо безпрецедентну готовність європейців до діалогу, -- поділився з ЄвроПравдою Андрій Сибіга. - У травні відбулося чергове засідання Спільного візового комітету (формат регулярних консультацій дипломатів з України і ЄС). Вперше за роки існування СВК європейські партнери надали нам відповіді на всі наші зауваження і щодо всіх  без винятку проблемних випадків визнали правоту української сторони!"

Єдиною країною, з якою візовий діалог "не складається", український дипломат назвав Бельгію: "З Бельгєю є окремі труднощі. Приміром, минулого року був випадок явного грубого порушення з їх боку, коли вони видали групі українських журналістів візи на три дні замість багаторічних. У підсумку, після нашого протесту, Бельгія визнала свою помилку, і пообіцяла, що не буде припускатися більше такого, але поки що ми, нажаль, так і не побачили змін на краще".

Європейська правда обіцяє стежити за прогресом різних консульств і за помилками, яких вони припускаються у роботі.

инфа взята 
http://www.eurointegration.com.ua/

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 4
SU
1 Viacheslav (SU)   • 21:54:43, 24.03.2015 [Материал]

... пока наши т.н. активисты не прекратят срать под себя и всем нам на голову в том числе, глупо искать счастья на стороне...(((
filotea
2 filotea (filotea)   • 22:53:05, 24.03.2015 [Материал]

Вам дай візу, то хто воювати залишиться? Путін так і до Лісабона дійде )). А з картою Пшека тьма-народу повиїзжало: хто від мобілізації, хто сім'ями із-за безперспективності.
nigilist
3 Владимир (nigilist)   • 16:46:49, 25.03.2015 [Материал]

а мне до слез обидно, что у нашей верхушки жидовское и английское подданство (второе), а простым людям кто хочет более-менее нормально жить, должен бросать свой дом и куда-то ехать!!!
TarasS
4 Тарас (TarasS)   • 17:39:42, 25.03.2015 [Материал]

Ці не час для маляўнічага суіцыду?
Ці хаця б для выезду ў ДНР на пастаяннае месца жыхарства?


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо