Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » kefir » 2015 » Октябрь » 12
kefir Буде боляче

kefir


Оценка: 2.4/5 Голосов: 14

Буде боляче

12.10.2015, 12:55:26 2187 2.4 35

http://nastupna.com/articles/jacob-angel
Історія нічому не вчить, історія може тільки надихати. Такою максимою щодо історичного матеріалу «Наступна республіка» керується з самого початку свого існування. Перенасичення української правої політики історією – це проблема, яку важко не помітити.

Будувати свій політичний світогляд на історичній минувшині небезпечно хоча б тому, що існує великий ризик опинитись поза актуальним контекстом. Однак, в українських реаліях існує ще одна вагома причина відмовитись від надання історії завеликої ролі. Українська історія відверто погана.

Наш національний історичний міф збудовано на прикладах героїчного і відчайдушного спротиву. І цей спротив, безумовно викликає повагу. Козацькі повстання, гайдамаччина, визвольні змагання 20-х років, боротьба УПА – ці приклади зворушують і вражають. Але якщо бути відвертими до кінця, то перед героїчним спротивом і неймовірною жертовністю, ми завжди знайдемо приклади вкрай невдалих політичних кроків, які і ставали причиною безвиході, яка коштувала великої крові найкращим синам нації.

Це явище дуже вдало описав пан Корчинський, порівнявши українську історію зі старозавітним епізодом, в якому Яків боровся з Богом, що явився йому в образі янгола. Дотепер невідома причина цієї боротьби, але її відчайдушність вразила навіть самого Творця.

Така сама безглуздість і відчайдушність властива і всім героїчним сторінкам української історії.

Хоча козацькі повстання мали вагоме соціальне, національне та релігійне підґрунтя, вони все ж вражають своєю твердолобістю. Будь-які конструктивні спроби найсвітліших постатей української історії тієї доби виграти реальні політичні дивіденди для козацтва та православної шляхти в рамках однієї з наймогутніших держав тієї доби – шляхетської республіки Річ Посполитої – брутально ламались бездумним напором «селянсько-козацької» черні, яка в результаті виносила на політичні вершини найбездарніші та найогидніші особистості.

Яскравим символом тієї епохи слугує образ українського Лівобережжя. Колонізовані українцями-русинами під проводом князя Єремії Вишневецького абсолютно дикі землі перетворювались на економічний центр регіону зі столицею в місті Лубни. І за кілька років вони, фактично, повернулись до свого первозданного вигляду зусиллями повсталого селянства та козацтва. Тож тепер, замість того, щоб насолоджуватись готичною архітектурою замків, палаців та костелів Лубненщини, ми насолоджуємось галушками, екскурсіями в Диканьку та відвідинами Сорочинської ярмарки.

Не менш драматичною є історія Коліївщини 1768 року. Польська шляхта повстає проти російського ставленика на троні, одразу після чого жителі східних регіонів країни заявляють про утиски своїх культурних особливостей і за фінансової та матеріально-технічної підтримки Росії починають збройне повстання. Читаючи цю історію не завжди одразу розумієш – мова про гайдамаків чи ДНР/ЛНР? Однак, схоже, Росія в результаті брутально злила і тих, і інших.

Що вже казати про те як боротьба залишенців в Холодному Яру стала можливою після «героїчного» повстання проти гетьмана Скоропадського. Звичайно ж, Петлюра довго в Києві не затримався, поступившись місцем більшовичкам. Які були причини повстання? Невдоволення темпами аграрної реформи гетьманського уряду (соціалісти обіцяли все і одразу) і «зрадницька» грамота про федерацію з уже неіснуючою білою Росією, яку гетьман видав, як дипломатичний крок для зближення з Антантою, що уже здобувала перемогу на Західному фронті Першої світової війни.

Про неймовірну історію Генріка Юзевського ми згадували не так давно. Поляк, який добрячу частину свого життя присвятив українському питанню, розбудовуючи українську Волинь, ведучи просвітницьку діяльність, сприяючи розвитку української церкви, був об’єктом ненависті як польських, так і українських націоналістів. В той час, як Юзевський витягав українських діячів з соціального дна та ставив їх на відповідальні посади в регіоні, ОУНівці не гребували проводити спільні акції з місцевими комуністами проти польського діяча. Про подальшу героїчну діяльність ОУН та, як наслідок, УПА, зайвий раз згадувати не будемо.

Український Яків не просто боровся зі своїм янголом, він вбивав його щоразу, як той з’являвся. Вбивав з маніакальною жорстокістю, ще до того, як янгол встигав промовити своє слово. Ця українська фобія щодо всього не одновимірного, всього величного, конструктивного, раціонального просто вражає.

І звичайно ж, ці рядки написані не для того, щоб засудити українську історію, кинути камінь в діячів минулих років. Це б суперечило задекларованому нами ставленню до історії. Ці рядки мають значення лише в контексті сучасності. Адже ми не втомлюємось повторювати : «Україна – це не історії про минуле, Україна – це плани на майбутнє».

А майбутнє перед Україною відкрилось цікаве. Можна навіть сказати безпрецедентно цікаве. Адже, революція та війна на сході чи не вперше поставили Україну на правильну сторону історії. Україна – націоналістична Україна – стала вістрям євроатлантичної цивілізації.

Невже українська нація виявилась не готовою до такого повороту подій? Націоналістичний сентимент до повстанської боротьби пригніченого та знедоленого народу – явище настільки складне та цікаве, що його варто вивчати не політологам та соціологам, а психоаналітикам.

Піднісши червоно-чорний прапор революції серед вогнів боротьби українського народу за вільне майбутнє, український націоналіст зійшов на нову вершину і перед ним відкрились безмежні горизонти. Ось воно – вільне майбутнє.

Ганебна радянщина з її архаїчним політичним класом комсомольців і червоних директорів – позаду. Кримінальній диктатурі загнано осиковий кілок в груди. Попереду – новий рівень політичної боротьби, нові ідеї, нове бачення. Попереду – Українська республіка. Безмежні горизонти цивілізованої реалізації виплеканих в мріях і сподіваннях консервативних і революційних політичних ідей та світоглядів. На заваді стоїть лише купка нікчем, таке собі політичне непорозуміння, мул, що піднявся на поверхню після бурхливих подій революції. Але що вони проти волі нації? Дріб’язок.

Націоналіст поглянув на ці безмежні простори та блискучі перспективи, розвернувся і заліз назад в свою тісну, але таку затишну раковину безперспективної і безглуздої повстанської боротьби. Він призначив кривавим диктатором ту політичну посередність, що опинилась на чолі держави, як наслідок постреволюційного вакууму, та повернувся до звичних схем відчайдушної боротьби з кривавим режимом. 

Схоже, що черговий раз в українській історії ми стаємо свідками фатальної помилки. Націоналістичні сили помилились в своїй оцінці революційних та постреволюційних подій. Суспільну підтримку націоналістичної риторики та, головне, націоналістичної активності в гарячі дні революції, самі націоналісти сприйняли як визнання їх поглядів з усім їх історичним багажем старого радикального повстанського націоналізму та дещо мазохістського героїзму.

Натомість революційне українство відкрило для себе всю красу національної самоідентифікації. На революційних майданах українці відчули і оцінили дух національної солідарності, самоорганізації. Відчули і зрозуміли суть української національної ідеї – боротьби за права та вольності. Українці прийняли той націоналізм, який став рушієм світових політичних процесів новітньої історії. І українці захотіли збудувати нову національну державу, як спільну справу вільних людей.

Нація в особі її найпрогресивніших представників, які і приймали найактивнішу участь в зимовій революції, жадала побачити достойну політичну альтернативу від правих націоналістичних сил. Дійсно реформаторську, по своїй суті, політичну платформу, яка б цілком відповідала революційному духу.

Ми очікували, що робитимемо вибір між політичною посередністю в особі Порошенка-Яценюка та реально достойною правою альтернативою. Але націоналістичні сили нації такого вибору не дали. Натомість занурившись з головою в світ своєї фантастичної боротьби та розбавивши свої ряди такими персонажами як Ляшко чи Мосійчук – який вибір вони лишився нації? Вибір, який адекватним людям робити не хочеться.

Продовжуючи в тому ж дусі буде зовсім не дивно років через 20-30 побачити на вулицях української failed state смолоскипну ходу радикальної націоналістичної молоді, яка поряд з портретами Біласа та Данилишина нестиме портрет того «героя», що кинув гранату під стінами Верховної Ради. І для когось це може здатись великим досягненням в стилі «борня триває», але успіх це сумнівний.

Український націоналізм – надто значне і вагоме явище, щоб поховати його під тягарем історичних травм та комплексів. Сховати українські праві сили назад в глибокий маргінес – надто великий подарунок сучасному українському істеблішменту. Сучасний та реалістичний націоналізм обов’язково відігра́є велику роль в становленні модерної національної Української республіки. Але для цього націоналістам треба позбутись застарілої системи координат, десакралізувати українську історію і визнати, хоча б в розмовах між собою, всі ті помилки, які наробили наші героїчні предки.

Це буде боляче, але так треба.

Віталій Нелепов, «Наступна республіка»

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 35
Berserk80
1 Che (Berserk80)   • 14:34:58, 12.10.2015 [Материал]

Ну понятно, в кратце звучит так - украинский национализм хорошо, но ему все мешают, особенно СССР и москали с Путиным. А так то Украина великая страна то да се, даже вот в истории это самое и ваще.
ЭТО ПОНЯТНО.
Так что делать то дальше?
Или так как недавно в квн.
-Против санкций мы применим импортозамещение.
-а что это такое?
-Не знаю. мы пока только слово придумали.
kefir
5 Kefir (kefir)   • 15:15:54, 12.10.2015 [Материал]

тебе простительно что ты не дочитал, хотя скорее вообще не читал, потому что "не парусски"
Berserk80
6 Che (Berserk80)   • 15:17:43, 12.10.2015 [Материал]

что именно простительно? То что я такой рассякой это привычная форма ответа тут на ЖЖ. А все же. Где в тексте указано что делать?
VDm
9 Dmitro (VDm)   • 19:52:04, 12.10.2015 [Материал]

А что, в тексте обязательно должно быть: "Делайте это"? Так удобнее достебаться будет? Думать учись хоть немного.
Впрочем, тебе простительно...
Berserk80
11 Che (Berserk80)   • 20:27:56, 12.10.2015 [Материал]

угу. смотрю вы много надумали))) Оба перешли на личности. А вопрос как был открыт так и остался.
VDm
13 Dmitro (VDm)   • 20:30:53, 12.10.2015 [Материал]

Я то ответил, но ты, как всегда, не понял.
Berserk80
14 Che (Berserk80)   • 21:24:19, 12.10.2015 [Материал]

ну да, ну да...
kefir
17 Kefir (kefir)   • 08:13:27, 13.10.2015 [Материал]

еще раз прочитай.
там все есть, забей текст в гугл-переводчик.
Berserk80
22 Che (Berserk80)   • 16:05:41, 13.10.2015 [Материал]

забил
Scalpel
2 Альберт (Scalpel)   • 14:48:21, 12.10.2015 [Материал]

не дочитав половины, задался вопросом, а в каком году этот текст был написан
kefir
7 Kefir (kefir)   • 15:18:09, 12.10.2015 [Материал]

кого выдвинул майдан? майдан до сих пор не стал субъектом политики.
может надо больше времени? посмотрим.
Scalpel
10 Альберт (Scalpel)   • 19:56:46, 12.10.2015 [Материал]

кого выдвинул?
извините, но почему-то "кулявлоб" первым пришел на ум, Паросюк не в счёт, а вот в статье идёт речь про националистов.
Кто эти люди и где они? Однозначно, что это должны быть профессионалы, э, именно профессионалы национализма, но они или в окопах, или за мониторами.
Ну и в пору наблюдать щемление националистов перед выборами или всё же: мавр своё дело сделал, мавр может уйти?
Сейчас вата трет руки: "а мы же говорили ещё тогда, что вас потом новая власть пересажает!" Да, это не только вата предвидела, но руки трет сейчас она, это ли не Минские договоренности?
Berserk80
12 Che (Berserk80)   • 20:30:12, 12.10.2015 [Материал]

с и самый главный вопрос по твоему вопросу - и кто таки вата оказался?
(Со злобным смехом тру руки)
kefir
16 Kefir (kefir)   • 08:11:51, 13.10.2015 [Материал]

я об этом и говорю.
националисты не сделали, то что должны были сделать.
майдан не стал субъектом - не появилась полит. сила которая бы на 100% соответствовала бы стремлениям которые двигали майдан.
за порошенко большинство голосовало как за наименьшее зло, а окопы это важно, но гораздо важнее кто будет заниматься реформами.
я вижу прямую связь - чем меньше реформ, тем больше придется копать окопов.
Scalpel
3 Альберт (Scalpel)   • 14:52:36, 12.10.2015 [Материал]

p.s.
Современный, но отдает отдушинной 88-90 года в перемешку с временами Кучмы с его антиукраинской "национальной идеей"(вот давайте идею попробуем?- ой, не получилось#это за год то два#)
Scalpel
4 Альберт (Scalpel)   • 14:54:31, 12.10.2015 [Материал]

Идея не должна быть национальной, Идея должна быть Нации!
Hoakina
8 Марина (Hoakina)   • 16:06:36, 12.10.2015 [Материал]

щодо Єремії дуже суперечлива думка і щодо гайдамаччини (конфедерати таке витворяли в Україні, що викликало спротив і кривавий, до чого тут лугандон?). Воно то так, не вміли вибирать союзників, але стаття надто полонізована як на мене.
kefir
18 Kefir (kefir)   • 08:16:17, 13.10.2015 [Материал]

статья - провокация :) это факт.
sonnet
15 вадик (sonnet)   • 07:21:03, 13.10.2015 [Материал]

Стаття упереджена, тенденційна, з примітивним ставленням до історії і суперечлива по суті.
Все викладено в "мрачном тоне", без глибокого аналізу причинно-наслідкового зв"язку і повязаної з цим поведінки тих історичних постатей, які були на чолі нашої держави.
А якщо по простому, то Україна в усі часи була об"ектом посягань, наскоків ворогів і окупантів, які проводили свою агресивну політику що не давало можливості будувати свою державність і буди незалежною державою.
Нема жодного слова про те, що століттями ми були підневільні осьманскому ігу, яке вкрало у нас назву і величає себе росією.
А тепер, до речі, це іго хоче поновити своє панування, що є продовженням її агресивної фашистської політики.
Ось де корінь зла і всіх негараздів сучасної України.
TarasS
19 Тарас (TarasS)   • 08:53:24, 13.10.2015 [Материал]

Гайдамаччина була не спротивом, а масовим уніатським божевіллям. Яке розпалили кацапи і яким вдало скористалися кацапи.

А про Лубни автор зауважив слушно. Армія Вишневецького, яка вийшла назустріч Хмельницькому - на 80% складалася з ЕТНІЧНИХ УКРАЇНЦІВ. Причому православних, унії там практично не було.

"десакралізувати українську історію і визнати, хоча б в розмовах між собою, всі ті помилки, які наробили наші героїчні предки."

Тут прямо у яблучко.
Hoakina
20 Марина (Hoakina)   • 11:18:01, 13.10.2015 [Материал]

На 19. Пся крев заграла? ну-ну
TarasS
21 Тарас (TarasS)   • 15:33:56, 13.10.2015 [Материал]

"Пся крев заграла?"

Що ти хотіла цим сказати, Марино Хоакіно Пальма де Вега?

Хмельниччина була класичною громадянською війною. Хмельницький - безрідний етнічний поляк з дрібної шляхти, хрещений римо-католик і випускник єзуїтської колегії у Львові. Коли і як він перехрестився у православ'я (і чи перехрещувався взагалі) - невідомо. Але відомо, що дуже поштиво ставився до подільських і волинських шляхтичів, які перехрещувалися з католицизму та унії у православ'я, "козачилися" і вступали до його війська. Відомо також, що Хмельницький залюбки жив з полькою та католичкой Геленою.

Вишневецький - онук Байди, князь, воевода Руський (Руське воєводство - Галичина), етнічний русин, перехрещений у католицизм. На території Полтавщини поляків практично не було. Відповідно, військо Вишневецького складалося з русинської шляхти, козаків Гетьманщини та найманців-іноземців, яких брали у піхоту та драгуни. Але гусарські та панцерні хоругви Яреми - головна ударна сила - на 80% чи більше складалися з русинів-українців. Друга шеренга (пахолки) були практично всі українцями. Перша шляхетська шеренга (товариші) переважно теж були русинами, оскільки осідлої польської шляхти на Полтавщині, повторюю, було мізер.

Ти цього не знала?
Hoakina
23 Марина (Hoakina)   • 17:24:07, 13.10.2015 [Материал]

На 21. Я от пропустила, коли ми з ВАМИ на ти перейшли. Про Єремію багато знаю, тільки нічого доброго - рід його проклятий за численні гріхи проти українства і людяності загалом. А те що українці воювали одне проти одного - прикрий, але факт. Таких фактів повно, до речі, в історії кожного народу. Але польське прочитання нашої історії, особливо в Ваших вустах - це не істина останньої інстанції. Бо в своїй хаті - своя правда. Як би Шевченко не любив поляків, скільки б не показував їх приклад своїм землякам, а не зміниш основного - ідея Жечі від моря до моря дуже сильно псує українсько-польські відносини. І Ви туди ж, слизький пане.
TarasS
24 Тарас (TarasS)   • 17:35:36, 13.10.2015 [Материал]

Марино, я тут з усіма на "ти", незалежно від статі, віку та національності. Якщо ти хотіла мене образити за національною ознакою, то невдало. У мене польської крові 12,5%, української 37,5%, чеської 50%.

З приводу "гріхів проти українства" - це маячня на рівні старого провінційного рухівця. Вишневецький захищав свою країну, Річ Посполиту. І мій предок Миколай Кисіль, ПРАВОСЛАВНИЙ РУСИН, теж її захищав. А що захищав поляк Хмельницький - можеш пояснити?
max1e
25 maxim (max1e)   • 18:28:33, 13.10.2015 [Материал]

чемодан - вокзал - прага. можешь через через польшу, к юрку в гости)
TarasS
26 Тарас (TarasS)   • 18:54:02, 13.10.2015 [Материал]

Савіцкас, ти пишеш з Литви?
max1e
28 maxim (max1e)   • 19:29:15, 13.10.2015 [Материал]

Стр1льчик, з марсу. ми тут с михасем деймоном картоплю посадили. то шо там у праз1? юрку привет )
TarasS
30 Тарас (TarasS)   • 19:55:06, 13.10.2015 [Материал]

"у праз1"

Підказую, ледащо безголове: літеру "і" ти можеш брати з англійської абетки. Якщо не здатен встановити українську.
max1e
31 maxim (max1e)   • 19:59:35, 13.10.2015 [Материал]

ты бы еще прицепился к написанию с маленькой буквы, глупый пацреотек.

я так понимаю у тебя провалы в памяти, я тебе объяснял почему украинская раскладка мне в тягость)

но ты не расстраивайся, память конечно не вернешь, но за вами скоро придут. Вон за во свободой генпрокуратура уже пришла, потом будет правый сектор, а потом и с тебя спросим - пошто украину обидел.

купить тебе билет в прагу? пока не поздно)
TarasS
32 Тарас (TarasS)   • 20:15:39, 13.10.2015 [Материал]

Відсутність української абетки в Україні говорить лише про те, що власник компа - організм без гордості, честі і національності.

P.S. В школі, либонь, кривлялося на уроках і дражнило вчителів.
max1e
33 maxim (max1e)   • 20:21:59, 13.10.2015 [Материал]

тарас, то что ты 3.14159дорас, это я уже понял, повторять не обязательно.
конечн, мне тратить каждую минуту лишний клик по клаве совсем не сложно. миллион кликов в день, мелочь. Но твоему мозгу это не понять, ты же ущербен.

Твои умозаключения просто блещут интеллектом, связать раскладку на компе с гордостью и честью - это сильно. Тебя так мыслить в пражской школе научили?)
TarasS
34 Тарас (TarasS)   • 06:48:54, 14.10.2015 [Материал]

Jsi opravdový blázen.

"связать раскладку на компе с гордостью и честью - это сильно."

Я можу це пов'язати з твоїм очевидним кретинізмом, який тобі так комфортніше.
Тільки кретин може заявити, що відсутність абетки економить йому час.
Тільки у кретина 1 = і. :)
Hoakina
27 Марина (Hoakina)   • 19:11:53, 13.10.2015 [Материал]

На 24. То Ваша батьківшина - ПольщА? ну тут один вихід, або труси вдягніть, або хрестика зніміть (с). Бо Україна не Польща і ніколи нею не буде.
TarasS
29 Тарас (TarasS)   • 19:52:20, 13.10.2015 [Материал]

"То Ваша батьківшина - ПольщА?"

Це така ж моя Батьківщина, як твоя - Куба. :)

P.S. Спеціально для безграмотних викладачок. Річ Посполита історично складалася з Королівства Польського та Великого Князівства Литовського. Протягом першої половини ХІХ ст. серед польської, литвинської та русинської шляхти швидко ширилася українофілія. Гербом повстання 1863 р. був щит з польським орлом, литовським вершником та київським Архангелом Михаїлом. У разі перемоги повстанці планували відродити Річ Посполиту як "державу трьох народів", де Україна (Велике Князівство Київське) мала б рівні права з Польщею та Литвою-Білоруссю.
Hoakina
35 Марина (Hoakina)   • 09:20:35, 14.10.2015 [Материал]

На 29. Ну той що? де та держава? не буде вже її. А щодо безграмотності, то це ІМХО краще, ніж мати таку кашу в голові, як у Вас. Бо туди і безграмотності нема куди впхнуть.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо