Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Rozenblat » 2017 » Февраль » 1
Rozenblat ПЕРЕВІРКИ З ПИТАНЬ ПРАЦІ: ПІДПРИЄМЦІ, НЕ БІЙТЕСЬ ШАХРАЇВ!

Rozenblat


Оценка: 3.7/5 Голосов: 3

ПЕРЕВІРКИ З ПИТАНЬ ПРАЦІ: ПІДПРИЄМЦІ, НЕ БІЙТЕСЬ ШАХРАЇВ!

01.02.2017, 10:22:11 4624 3.7 2

Як народний депутат України я беру на себе відповідальність за наслідки прийняття парламентом того чи іншого закону, за те, як  нові закони впливатимуть на життя співвітчизників. Я це розумію. Також я розумію, що дуже важливо вчасно пояснити людям суть нововведення, а іноді і те, як уникнути проблем через недостатню кількість інформації і, відповідно, необізнаність у новій темі. Тому я вирішив періодично викладати тут мої думки з цього приводу.
 
Як заступник голови Комітету ВР з питань промислової політики та підприємництва, почну з питання, яке останнім часом породило масу пліток і "страшилок" - підвищення мінімальної зарплатні в Україні і, як наслідок, зростання штрафів для підприємців за порушення трудового законодавства.
 
Працівників Інспекції з питань праці вже встигли охрестити в народі «летючими ескадронами смерті». Нібито в інспекторів раптом виникли безмежні повноваження перевіряти та штрафувати бізнес, кількість самих інспекторів зросла у сотні разів, тому раптові перевірки спіткають будь-якій бізнес найближчим часом … І тепер кожен підприємець має боятись штрафів та репресій.
 
Звісно, такий ажіотаж викликав активність шахраїв, які не проти нажитись за рахунок підприємців. Видання zhitomir.infо (http://www.zhitomir.info/news_163181.html ) вже писало про факти вимагання грошей самозванцями, які представлялись інспекторами з питань праці та пропонували «вирішити питання» хабарем замість штрафу.
 
Штрафи за порушення трудового законодавства дійсно зросли, але в усьому іншому законодавство майже не змінилось!!!
 
Нагляд за діяльністю суб’єктів господарювання не став жорсткішим, не набув репресивного характеру. Перевірки бізнесу, як і раніше, можуть бути плановими та позаплановими.
 
Щоби дізнатись, чи будуть перевіряти ваш бізнес у плановому порядку в 2017 році, раджу зайти на сайт Управління Держпраці в області (zt.dsp.gov.ua). У розділі «діяльність» зайти в підрозділ «планування» та у файлі «План проведення перевірок суб’єктів господарювання (виробничих об’єктів) Управління на 2017 рік» знайти (чи не знайти) свій бізнес. Якщо знайшли, то у 2017 році вас перевірятимуть.
 
Щодо позапланових перевірок пропоную згадати, що підстав для їх проведення небагато. Серед них:
- Неподання звітності або недостовірність у звітних документах;
- Виникнення аварії, нещасного випадку чи професійного захворювання на підприємстві;
- Звернення інших осіб про порушення трудового законодавства підприємцем чи юридичною особою.
 
При цьому позапланова перевірка за зверненнями інших осіб можлива лише у разі, якщо таку перевірку погодила Державна служба України з питань праці. Тобто, центральний орган виконавчої влади. Про недоліки такого погодження ми ще поговоримо. Поки лише зафіксуємо цей факт.
 
Ну і звісно – до перевірки можна допускати інспекторів лише за наявністю службового посвідчення та направлення на перевірку (копію направлення інспектори мають надати суб’єкту, що перевіряється).
 
Як має виглядати це направлення? Цитуючи ч. 3 ст. 7 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», в частині реквізитів, які має містити направлення на перевірку, мають бути зазначені:
- найменування органу державного нагляду (контролю), що здійснює захід;
- найменування суб'єкта господарювання та/або його відокремленого підрозділу або прізвище, ім'я та по-батькові фізичної особи - підприємця, щодо діяльності яких здійснюється захід;
- місцезнаходження суб'єкта господарювання та/або його відокремленого підрозділу, щодо діяльності яких здійснюється захід;
- номер і дата наказу, на виконання якого здійснюється захід;
- перелік посадових осіб, які беруть участь у здійсненні заходу, із зазначенням їх посади, прізвища, ім'я та по-батькові;
- дата початку та дата закінчення заходу;
- тип заходу (плановий або позаплановий);
- вид заходу (перевірка, ревізія, обстеження, огляд, інспектування тощо);
- підстави для здійснення заходу;
- предмет здійснення заходу;
- інформація про здійснення попереднього заходу (тип заходу і строк його здійснення).
 
Управління Держпраці в Житомирській області повідомило номери телефонів (34-68-70 - у будні та 55-50-06 – у святкові та вихідні), за якими слід звертатись підприємцям, що їх відвідали «перевіряючі», аби дізнатись, чи дійсно такі особи працюють в Управлінні та чи дійсно їх було відряджено здійснити перевірку Вашого підприємства.
 
У свою чергу я раджу підприємцям, які викрили зловмисників, не гаючи часу, звертатись до Управління Національної поліції, а у разі її бездіяльності, зловживань або інших складнощів – безпосередньо до мене за електронною адресою [email protected] або до громадської приймальні, що знаходяться за адресою: майдан Корольова, 3/14, каб. 118, юридичні консультації за тел.: (093) 004-00-01.

 

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 2
Sams2
1 Александр (Sams2)   • 15:17:54, 05.02.2017 [Материал]

Да не убивайтесь Вы так, так Вы все равно не убьетесь... Никто особо на этот "закон" о якобы повышении зарплаты внимания особо не обращает, кроме депутатов, конечно. Ну да, очень незначительному числу бюджетников, вроде медсестер и уборщиц, зарплату может и чуть поднимут. Те, у кого с надбавками было 3200 или больше - тут проще, им ставку поднимут, надбавки урежут, реальная зарплата останется та же. Это у бюджетников.
В промышленности, малом бизнесе и торговле тоже этот "закон" особо ничего не даст. У кого зарплата выше - им пофиг, так и останется, а у кого меньше - тех просто переводят на Гражданско-правовые договора, например месячные с пролонгацией, а по ним такого понятия как "заработная плата" не существует в принципе.
manitu
2 Keeper (manitu)   • 16:30:34, 05.02.2017 [Материал]

... или массово сокращают


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо