Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Transport » 2017 » Февраль » 9
Transport Транспорта реформа. Досвід Вінниці.

Transport


Оценка: 5.0/5 Голосов: 3

Транспорта реформа. Досвід Вінниці.

09.02.2017, 21:39:47 2197 5.0 1

В 2015 році, коли обралася нова влада на чолі з міським головою Сухомлиним С.І., було сформовано його команду, яка мала відповідати за відповідні сфери господарювання міста. Так, людиною яка мала б відповідати за розвиток пасажирського транспорту в місті Житомир було обрано заступника міського голови Ткачука Д.Г., ЯКИЙ ОДРАЗУ ЗАЯВИВ ЩО ВІН БУДЕ ЗДІЙСНЮВАТИ ТРАНСПОРТНУ РЕФОРМУ в місті Житомир, а саме що збираються зменшити кількість приватних перевізників, розвантажити від громадського приватного транспорту головну артерію міста вулицю Київську шляхом ліквідування маршрутів приватних перевізників по вул. Київській на другорядні вулиці, щоб підняти ТТУ, запровадити в місті електронний квиток, встановити ЕВРОПЕЙСЬКІ ЗУПИНКИ,  на зупинках розклади руху та інше. Утім самого бачення, як саме має відбуватися реформа, у чиновників та громадян немає. Адже, рік минув, а ми реформ так і не побачили, окрім ліквідації чотирьох маршрутних таксі № 3,50,53 та 53А. Ну і звісно запуску тролейбусу в мікрорайон Малікова № 7. 

Візьмемо до розгляду транспортну реформу у місті Вінниці.

Вінниця звісно, за кількістю населення трохи більша ніж Житомир, якщо в Житомирі мешкає приблизно 268 тисяч людей, то у Вінниці приблизно 360 тисяч. Транспорту реформу Вінниця розпочала ще у 2012 році, транспорт тоді там працював хаотично, приблизно так як у нас, в Житомирі. Місцева влада вирішила скоротити транспорт приватних перевізників майже на 50%, надавши перевагу муніципальному транспорту - тролейбусам та трамваям. Але згодом влада дійшла до висновку, що місту необхідний власний муніципальний автобусний парк. Так, у 2008 році Вінничинна створила власний комунальний автобусний парк ( що Ткачуку Д.Г. пропонувалося неодноразово мною, створити та закупити на базі ТТУ, власний автобусний комунальний парк).



Враховуючи те, що приватний транспорт дублював комунальний транспорт ( як приклад для Житомира вулиця Київська), вони прибрали з центральних вулиць приватний транспорт, залишивши лише 40% перевізників, натомість надали перевагу комунальному транспорту, великогабаритним тролейбусам та трамваям. Що дало змогу суттєво розвантажити центральні вулиці міста, запустити великі автобуси та збільшити інтервал руху що призвело до зменшення транспорту на центральних магістралях міста. З ТОГО ЧАСУ МАЙЖЕ 80% ПЕРЕВЕЗЕНЬ ЗДІЙСНЮЄ КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО МІСТА, а не приватні перевізникі, що повноцінно наповнює міський бюджет та створює нові робочі місця з гідними зарплатами, умовами праці та виводить підприємство з боргів на успішний рівень. На даний час комунальне підприємство "Вінницька трансортна компанія" має 131 тролейбус, 74 трамваї та 62 автобуси.


 

Скільки вартує у Вінниці проїзд?

Вартість квитка у вінницькому громадському транспорті залежить не тільки від того, на якому виді транспорту ви їздите, а й від того, кому він належить.

Трамвай, тролейбус - 3 грн. 
Комунальний автобус (великий) - 3,50 грн.
Приватний автобус - 4 грн.
Нічний автобус (ходить із 10 вечора до 6 ранку) - 5 грн.

Які зручності для пасажирів?

На кожній зупинці у Вінниці є таблички з розкладом руху автобусів, трамваїв і тролейбусів.( В Житомирі поки так обладнанні лише декілька зупинок на центральних вулицях, на інших вулицях міста не те що розкладів не має, але і облаштованих зупинок).  Це дуже зручно, тому що пасажир може розрахувати свій час.


Також у Вінниці є розроблений та затверджений договір на перевезення з перевізником, в якому передбачені штрафні санкції до  приватного перевізника, запровадженно фірмовий одяг для водвіїв та кондукторів в тому числі і на приватних маршрутних таксі, якщо там фіксується порушення то перший раз перевізнику висувається попередження, якщо він має ще три порушення то з перевізнико який їх допустив розривається договір. Серед зручностей для пасажира, варто зазначити "нічний автобус", він працює за одним маршрутом, але через усе місто, при цьому прїзд коштує в ньому 5 грн., та він курсує з 22:00 до 06:00 ранку. Цікаву ініціативу запропонували місцеві активісти. З осені 2016 року у громадському транспорті Вінниці діє проект «Історична зупинка» - нові назви вулиць, які внаслідок з’явилися через декомунізацію, оголошують разом зі старими назвами. Диктор коротко розповідає, хто була та людина, на честь якої перейменували радянську назву вулиці. Тобто зручно для всіх категорій громадян.
 

 

У 2017 році у Вінниці планують запровадити електронний квиток. Гроші на це виділить Європейський банк реконструкції та розвитку. ( ДО РЕЧІ, ЖИТОМИР ЧОМУСЬ В ЦЬОМУ ПРОЕКТІ УЧАСТЬ НЕ ПРИЙМАВ) У місті на вимогу банку створили нове комунальне підприємство - «Вінницякартсерсів». Воно і займатиметься втіленням цього проекту.

 

Р. Мусійчук

Керівник ГО "Захист прав споживачів громадського транспорту"

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 1
bda
1 ДДД (bda)   • 22:00:58, 09.02.2017 [Материал]

Ткачук: "И так сойдёт!"


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо