Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » cherednik » 2017 » Ноябрь » 21
cherednik ЛЬВІВСЬКА КОМПАНІЯ ЧЕРЕЗ РОСІЙСЬКИЙ БАНК ПРОДАСТЬ ЖИТОМИРСЬКУ ЗЕМЛЮ

cherednik


Оценка: 5.0/5 Голосов: 2

ЛЬВІВСЬКА КОМПАНІЯ ЧЕРЕЗ РОСІЙСЬКИЙ БАНК ПРОДАСТЬ ЖИТОМИРСЬКУ ЗЕМЛЮ

21.11.2017, 14:19:39 1731 5.0 1

На сесії міської ради 9 листопада депутати вирішили продати з аукціону комунальну земельну ділянку площею 24,6 га, при цьому початкову ціну аукціону зменшили на 10 мільйонів – із 35 млн грн до 25 млн грн. Мова йде про територію, де мали будувати міські очисні споруди. В серпні міський голова заявляв, що добудовувати ці очисні споруди немає сенсу, що цю ділянку потрібно продати, і місто зможе отримати близько 40 млн грн.
Виникає запитання, чому, якщо у серпні йшла мова про 40 млн грн, початкова ціна становить лише 25 млн? Логіка, що таким чином буде більше учасників торгів у цьому випадку не спрацьовує. Адже якщо місто планує отримати 40 млн грн, то початкова ціна у 35 млн не має злякати реальних покупців, які спроможні заплатити такі кошти.
Вже 17 листопада на сайті міської ради було розміщено інформацію про проведення земельних торгів. Проводити їх буде львівська компанія ПП «Фірма «СОМГІЗ».
Виникає наступне запитання, до чого тут львівська компанія і де вона взагалі взялася? Невже у Житомирі немає місцевих компаній, які можуть провести аукціон? Ми вже пам’ятаємо і львівську будівельну фірму, яка бралася за три місяці покласти тротуарну плитку у центрі міста, і про львівського «газетного фахівця», який за мільйон бюджетних гривень обіцяв реформувати комунальну газету та зробити її прибутковою. Чим усе закінчувалося, усі пам’ятають. Невже буде нова фантастична історія, що вони абсолютно випадковим чином отримали таке замовлення?
ПП «Фірма «СОМГІЗ» не є компанією із бездоганною репутацією. Маючи 26 дочірніх філій у кожному обласному центрі, вона була помічена в декількох земельних скандалах. У 2017 році у Волинській області розгорівся скандал, де фігурувала «Фірма СОМГІЗ», щодо дерибану та продажу землі за сприяння Держгеокадастру та монопольного права наближених фірм щодо виготовлення земельних документів.
У 2015 році у Хмельницьку антимонопольним комітетом було виявлено порушення ПП «Фірма «СОМГІЗ», яка проводила аукціон щодо права оренди комунальної землі, де переможець торгів мав сплатити винагороду виконавцю торгів у розмірі 50 % від ціни продажу. Цікаво, який відсоток винагороди отримає «Фірма «СОМГІЗ» за продаж Житомирської землі?
Керівником та власником ПП «Фірма «СОМГІЗ» є Сімчук Олександр Миколайович, який був засуджений за статтею 368 КК України (одержання хабара). Кошти були отримані за «безперешкодність проведення аукціону з викупу земельної ділянки за обумовленою ціною та перемогу у ньому конкретної особи, отримав за це неправомірну вигоду у розмірі 1000 доларів США».
 

Найбільше запитань у цій історії викликають наступні моменти:

Продаж землі буде здійснюватися через російський банк

Для участі в земельному аукціоні необхідно сплатити гарантійний внесок у розмірі 1,25 млн грн на рахунок «Фірма «СОМГІЗ» у ПАТ «ВіЕс Банк», який підконтрольний Російській Федерації, адже 99,92 % акцій банку належать ПАТ «СберБанк Росії» РФ. На третьому році війни та військової агресії зі сторони РФ, на продажі житомирської землі відсотки та комісію за послуги заробить російський банк. Це #ГАНЬБА та #ЗРАДА.
 

Вартість землі

На сайті оголошень є інформація, що поблизу Житомира продається земельна ділянка комерційного призначення площею 12 га, вартість ділянки становить 57 млн грн, або 1700 доларів США за сотку.
Комунальну ділянку площею 24,6 га виставили з початковою ціною 25 млн грн, що становить близько 370 доларів США за сотку. Можливо я чогось не розумію, але така суттєва відмінність у ціні може свідчити лише про заниження вартості ділянки.
Для мене цілком очевидно, що неприпустимо здійснювати продаж комунальної землі через банк, підконтрольний країні-агресору. Міська влада має або змінити виконавця земельного аукціону, або поставити жорстку вимогу здійснювати фінансові операції у вітчизняних банках без російського сліду.
Досить важко зараз говорити чи дійсно є виправданим рішення виставляти комунальну землю за такою ціною. І наскільки прозорою була процедура обрання компанії для проведення аукціону. Міська влада завжди зможе знайти виправдання, говорячи про бюджетний дефіцит та брак грошей і необхідність щось швидко продати, щоб залатати бюджетні дірки та прорахунки.
Чому грошей не вистачає? Нагадаю, що саме міський голова є головний розпорядник міського бюджету, і саме він несе персональну відповідальність за бюджет міста та стан справ у місті. Якщо йти шляхом продажу землі для покриття дефіциту бюджету, то що будемо робити, коли у місті не залишиться чого продавати?
Земля – дуже цінний ресурс, щоб довіряти її продаж компанії, яка була замішана у земельних скандалах і працює з російським капіталом. Чому знову мають заробити львівські компанії, чому влада не дає заробити місцевим компаніям, декларувалося ж зовсім інше? Чому обіцялося заробити 40 мільйонів, а початкова ціна становить 25 мільйонів? Якщо під час торгів вартість не збільшиться до 40 мільйонів, невже хтось з чиновників міської ради доплатить з власної кишені різницю? Чи буде навпаки, якщо землю придбають за заниженою ціною, то хтось із чиновників покладе різницю у власну кишеню?

Поки у цій історії більше запитань, ніж відповідей. На основі тієї інформації, яка наразі є, уся ця історія з продажем землі виглядає досить підозрілою, і схожа на схему продажу ділянки під наперед визначеного конкретного покупця.

 

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 1
SkyNet
1 Дмитрий (SkyNet)   • 19:34:03, 21.11.2017 [Материал]

"Міська влада має або змінити виконавця земельного аукціону, або поставити жорстку вимогу здійснювати фінансові операції у вітчизняних банках без російського сліду."

Неужели Вы думаете, они там бедные не знают, что им и как правильно делать? Всё они прекрасно знают и делают, так как нужно. Им.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо