Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » yulyayulya » 2017 » Декабрь » 31
yulyayulya Своє домашнє, або для чого селянам гроші?

yulyayulya


Оценка: 3.8/5 Голосов: 16

Своє домашнє, або для чого селянам гроші?

31.12.2017, 17:15:03 2364 3.8 37

   Більш всього бісять вислови містян  -  то нормально що в сільській місцевості зарплати менші. У них усе своє домашнє. І картопелька, і огірочок, і помідорчик, і свинка і курочка. А нам усе те купити потрібно. Нам більше грошей треба.
Шановні пани містяни, жителі асфальту та бетону, а ви ніколи не задумувались, що те усе своє - то додатковий труд у вільний від основної роботи час. От ви прийшли з роботи, зайшли дорогю до магазину, щось зготували і все. Ну на вихідних квартиру прибрали - а далі вільні. Ноги на дивані задерли та й пузо чешете. А селянин до роботи має нагодувати ту свиню, курку, корову. Відпрацювати так само повний робочий день. І доволі часто на роботу в інший наслений пункт з'їздити. А ввечері знов нагодувати всіх тварин, щось на огороді прополоти, вибрати, посіяти. І всі вихідні поки ви відпочиваєте - працювати. Та й економія там умовна. Щоб щось вродило окрім затрат на працю - потрібно вкласти гроші в оранку, добрива, нормальне насіння. Купити той самий молодняк тварин. Наприклад молоденьке поросятко 15 кг. коштує - 1500 грн. І то це ще дешева ціна. А скільки ті тварини їдять? Якщо для себе огороду в 10 соток вище криші вистачає на картопеньку-помідорчики. То для годування всякого різного соток 60 по мінімуму обробляти потрібно. 
Хочете в такому режимі попрацювати? Це ж просто? Зато матимете все своє - домашнє. Основна причина чому люди це роблять - брак грошей. Хто більш заробляє - то і на селі  вже давно купує. Особливо тваринну продукцію. Огородину за звичкою вирощують.
Я он сама з дуру почала на своїй ділянці останні два роки городину вирощувати. Наслідок - з початку квітня по кінець жовтня без вихідних. 
А щодо закордону? Шановні користувачі, що живуть за кордоном, розкажіть мені таке. Як багато там людей з сільської місцевості - крім тих хто  є фермерами та у кого це основний вид заробітку, обробляє ще й огороди, щоб мати своє домашнє, чи тварин домашніх вирощує для їжі.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 37
Юрко
1 Градовський (Юрко)   • 17:34:02, 31.12.2017 [Материал]

То не містяни пишуть, то адепти Московщини, коляборанти
Lisa111
2 Роман (Lisa111)   • 17:48:56, 31.12.2017 [Материал]

Юля, а все горожане могут додатковым трудом у себя на балконе создать картошку или мяско? Есть такие, у кого дачи и кто там горбатится, я сам из таких был, но эта возможность есть не у всех.

В нормальных странах сельское хозяйство субсидируется государством иначе это бы привело к росту цен на продукты питания и обнищанию населения. Как в субсидируемой отрасли могут быть большие зарплаты?

Крестьянин своим трудом может не только обеспечить себя, но ещё и излишки продать горожанину. А у горожанина есть такая возможность дополнительно заработать? Нет!

И ещё, если Вы со мной не согласны, то приведите примеры стран, где крестьянин получает больше рабочего. Я знаком с ситуацией в Голландии, Германии, Украине, России, Белорусии....там так, как я пишу.
yulyayulya
3 Юлия (yulyayulya)   • 18:21:50, 31.12.2017 [Материал]

---Крестьянин своим трудом может не только обеспечить себя, но ещё и излишки продать горожанину. А у горожанина есть такая возможность дополнительно заработать? Нет! ---
Сільське господарство приносить прибутки - коли великі сільськогосподарські підприєсмства на великих площах з механізацією і т.д. А з присадибної ділянки то ніякий не дохід. Так імітація. Давай на собі приклад наведу. Земельна ділянка в передмісті, 10 хв. від кінцевої зупинки міської маршрутки. Тобто зайвих затрат на транспорт немає. Так як я огородник без досвіду - то поки тренуюсь вирощувати все в оптимальних розмірах. І поки, чогось замало виходить , а чогось ну дуже багато. Минулий рік - помідо хоч завались. Ціна на базарі - 2-3 грн./кг. Вибач мене, тягнути 2-3 "зайвих" відра в руках, пузо рвати щоб продати на базарі - нах потрібно. Везти на таксі - вартість проїзду звідти до базару тоді десь 50-60 грн була. Тобто якраз всі мої "зайві" помідори. Який заробіток? Щоя робила - розраховувалась помідорами з друзями на колесах за те що мою частину привозили до квартири. Охрененні заробітки.
---И ещё, если Вы со мной не согласны, то приведите примеры стран, где крестьянин получает больше рабочего. Я знаком с ситуацией в Голландии, Германии--
Але ж в цих країнах хоч і менші в сільскому господарстві заробітки - на мінімальний рівень життя вистачає? Я задавала питання - чи в цих країнах люди, в яких це не основний вид доходу, вирощують на присадибних ділянках городину, утримують домашніх тварин для їжі та економії грошей?
Lisa111
4 Роман (Lisa111)   • 18:50:42, 31.12.2017 [Материал]

"на мінімальний рівень життя вистачає? "
Естественно, но зарплаты у них ниже, чем у рабочих в городе а соответственно и пенсии.

Юля, вот смотрите, покупка продуктов питания - это большая часть бюджета, верно? Крестьянин, если у него руки не из жопы, может львиную долю этих затрат компенсировать тем, что вырастит еду сам. У горожанина такая возможность есть только если он купит себе дачу, НО не всякий горожанин может себе такое позволить и тем более выращивать там кур или корову (а эти статьи самые дорогие в продуктах). Кроме того горожанину надо далеко добираться до дачи - это тоже расходы и пр.

А вот теперь представьте, что крестьянин и рабочий будут получать одинаково, но расходы крестьянина будут значительно меньше, ведь еды ему нужно покупать гораздо меньше...За довольно короткий промежуток времени рабочие обеднеют а крестьяне разбогатеют. Всё, ступор прогресса, все по совету мудрейшего Юрка ринутся в деревню... а кто будет телевизоры производить, газеты печатать....?
Юрко
5 Градовський (Юрко)   • 18:53:29, 31.12.2017 [Материал]

Яке ж ти дебільне)) Типовий антіфашист. Це дискримінація за місцем проживання
yulyayulya
8 Юлия (yulyayulya)   • 19:04:38, 31.12.2017 [Материал]

Блін, ти хоч читаєш що я пишу.
1. Чому в Нідерландах, Нічеччині не пройшло зупинки прогресу? Хоча навіть якщо там не більші в с/г зарплати, але вистачає на життя - люди просто не горбатяться додатково на присадибних ділянках. Живуть із заробітку - купують їжу.
2. Я ще в блозі написала - що навіть у нас ті хто заробляє в селі достатньно грошей - просто престають горбатитись на огороді та доглядати за тваринами. Так само як і містяни купують їжу.
Вирощування їжі, якщо це не основний вид заробітку, відбувається лише через тотальну бідність. Коли з/п не витачає. Або коли як при совку крім того що грошей немає, то в сільських магазинах лише хліб, ситро, погані цукерки та рибні консерви. Ні м'яса ні млока ніякого, ні яєць, ні овочів фруктів.

Коли останній раз зараз був у сільському магазині. Асортимент той же, що і в міських - і все купуєтья. І овочі і фрукти і молоко-м'ясо.
Юрко
9 Градовський (Юрко)   • 19:20:32, 31.12.2017 [Материал]

Він ніколи нічого не читає - він гнилий московський пропагандист
TarasS
28 Тарас (TarasS)   • 15:09:31, 01.01.2018 [Материал]

Що ви хочете з цього тупуватого арбайтера? Він же зі свого гето не вилазить і нічого не бачить. У Лізи гіпоталамус як замерз 30 років назад, так і не відтане вже ніколи.

У 90-х роках навіть у "відсталій" Сербії у селах біля будинків не росло нічого, окрім квітів і декоративних помідорів. А селянки пили каву на балконах своїх двоповерхових хатинок. Біля однієї такої хатки був фонтан зі скульптурною композицією "Амур і Психея. :) Фонтан був, а паркану не було. Це не садиба олігарха, а звичайе село у Шумадії. Це залишки тітовської Югославії, яка від 60-х років ХХ ст. старанно переймала західноєвропейський досвід життя і господарювання.
Lisa111
29 Роман (Lisa111)   • 15:17:05, 01.01.2018 [Материал]

ТараСС, ценю твоё стремление укусить меня за жопу, но ты, когда нервничаешь, начинаешь апычатки делать!

"не росто нічого"

От ты тупорыле быдло! )))Навчысь спочатку пысаты правыльно, туповате вышывато! ))))

Нравишся ты мне таким злым - Моську из басни напоминаешь. ))))
TarasS
30 Тарас (TarasS)   • 15:35:48, 01.01.2018 [Материал]

Латентний гейропеєць з жіночим ніком знову рекламує свою тлусту сраку.
Lisa111
31 Роман (Lisa111)   • 15:43:05, 01.01.2018 [Материал]

На 30: "Латентний гейропеєць з жіночим ніком знову рекламує свою тлусту сраку."

Ну, каждый видит то, что его беспокоит. )))
Lisa111
14 Роман (Lisa111)   • 22:10:04, 31.12.2017 [Материал]

На 8: Юля, с Новым Годом!
1) Я где то писал, что крестьянам не платят вообще? В городе зарплаты больше в сёлах меньше - и это нормально, хватает всем. Крестьяне компенсируют свою меньшую зарплату тем, что меньше покупают продуктов. Это же логично.
2) "Вирощування їжі, якщо це не основний вид заробітку, відбувається лише через тотальну бідність."
Я как бы не из бедных, но покопаться в огороде тупо по кайфу. ))) Всегда своя картошка была, огурцы, абрикосы, яблоки...
Мой прадед имел семью с 8-мью детьми в селе, работал в колхозе и ещё умудрялся своё хозяйство так вести, что излишки картошки продавал. Ну и дом каменный (не кирпичный) поставил....от бедности или от того, что не ленивый был?

"Ні м'яса ні млока ніякого, ні яєць, ні овочів фруктів. "
Юля, а самой не смешно продавать в селе мясо, молоко и яйца? Вы бы ещё нефтянникам нефть продавали.

Вы панику чего подняли? Не устраивает вас, что у селян зарпалаты меньше - поднимите! Только потом не плачьте, что всё подорожало.
Юрко
17 Градовський (Юрко)   • 22:43:04, 31.12.2017 [Материал]

Тобто, ти маєш ходити пішки. Гарна логіка
Karab
24 Сергей (Karab)   • 10:05:30, 01.01.2018 [Материал]

А каким боком к зарплатам селян горожане,что-то я так и не понял? Большую роль на з.п. играет конкуренция. Если в городе есть куча мест,где можно пойти поработать,то в селе раз-два и обчелся. Поэтому и з.п. ниже чем в городе. Часто в селе особой то работы и нет.
yulyayulya
33 Юлия (yulyayulya)   • 09:39:01, 02.01.2018 [Материал]

--А каким боком к зарплатам селян горожане,что-то я так и не понял?---
Уважно перечитайте блог. Ваше питання зовсім не стосується теми.
--Большую роль на з.п. играет конкуренция.--
Так і є.
Юрко
6 Градовський (Юрко)   • 18:53:57, 31.12.2017 [Материал]

Хай в село переїдуть і стануть багатими
Юрко
7 Градовський (Юрко)   • 18:59:26, 31.12.2017 [Материал]

А я вот пака цифірькі нє увіжу
Hoakina
10 Марина (Hoakina)   • 19:24:38, 31.12.2017 [Материал]

колись бачила репортаж про фермерів у Швеції. У них до десятка корів і замкнений цикл виробництва молока. Тобто корова доїться, молоко без доступу повітря транспортується по трубах в ємність, яка відвозиться на молокозавод. Молоко вони купують у супермаркеті. Більшість європейців, навіть маючи присадибні ділянки, не вирощують там овочі. Квіти. Знайома вийшла заміж за француза, який живе в селі. Біля будинку клумба велика була, так вона навчила їх вирощувати зелень на ній. Але там все одно кожен воліє займатись своєю роботою, бо в іншому випадку виходить нерентабельно. Бо вони справді рахують не тільки гроші, а й час. Тому купують миту картоплю, варений буряк і т.д. Вважається, що це економить час господині, вона може відпочити, а значить завтра краще виконає основну роботу. У нас часто селяни вирощують масу овочів, які коштують дорожче по собівартості, ніж з колективних господарств, вкладають сили, здоров*я, а нащо? я вважаю, що якщо вирощувати щось, то тільки органічне. Тоді є сенс. Спостерігаю, що молодь уже додумалась до того, що краще, скажімо, садити смородину і мати стабільний високий прибуток, ніж щорічно садити гектар картоплі і потім викидати її на смітник або продавати за копійки.
yulyayulya
11 Юлия (yulyayulya)   • 19:40:24, 31.12.2017 [Материал]

Так повністю погоджуюсь. Чула подібну історію про Польщу. Там сім'я вирощуює свиней на продаж. Ще років 15 назад зі свинини самі собі робили ковбаси. Зараз все здають на переробне підприємство. Частину заробітку забирають готовою ковбасною продукцією.
Так само ось вирішила порахувати собівартість своїх огірків огородніх. Я купую 60 насіннин. Вони коштують 96 грн. Да купую якісні гібриди - смачні та гарно ростуть. Літом скільки там коштував кг. огірків - десь 6 грн./кг. 96 грн - 16 кг. готової продукції. 10 літрове відро важить десь 6 кг. Тобто вартість насіння - це вартість 3 відер огірків влітку. Якщо їх не обробляти від хвороб та шкідників - то стільки впринципі і вировсте. Більш не встигне - рослини загинуть. Навіть на ці 3 відра ще затрати на оранку огорода, добрива, полив (електроенергія). Щоб виростити відер 5 - ще гривень 40 потрібно потратит на засоби захисту рослин. ТОбто виходить майже в 0. Тільки що змінюється напрям витрат. Не на готову продукцію - а на конструктор, щоб усе це отримати.
Чому займаюсь. Ну як тут люблять казати "можна вивести дівчину з села, але село з дівчини ні". Ну не подпбається мені смак базарних огірків. Зовсім.
Hoakina
12 Марина (Hoakina)   • 19:49:25, 31.12.2017 [Материал]

На 11. От! якщо враховувати останнє твердження, то це вкладення в здоров*я і гарний настрій. Якщо подобається робота на городі. Я перестала садити 2 роки назад, коли була посуха. Бо мені ще й треба їздити на дачу. Але смак своїх томатів і огірочків ні з чим не порівняти. Ну і можна вирощувати органіку, тоді теж виправдано, хоч і важко.
Юрко
13 Градовський (Юрко)   • 20:49:25, 31.12.2017 [Материал]

На своїх ділянках поляки вирощують траву та квіти. Ну хіба ще кріп) Це в селах
snova
21 oleg (snova)   • 08:57:55, 01.01.2018 [Материал]

и тут соглашусь
Lisa111
15 Роман (Lisa111)   • 22:14:23, 31.12.2017 [Материал]

На 10: "Більшість європейців, навіть маючи присадибні ділянки, не вирощують там овочі."
Сказать почему? Запрещено Законом!

" Тому купують миту картоплю, варений буряк і т.д."
И пережёваную еду. )))Не, есть, конечно у нас и такое в продаже, но покупают его мегаленивые и очень редко.
Юрко
16 Градовський (Юрко)   • 22:42:11, 31.12.2017 [Материал]

Я купую картоплю навіть почищену і порізану
Hoakina
19 Марина (Hoakina)   • 08:41:14, 01.01.2018 [Материал]

На 16. Знайомий живе в Австрії. Там нема буряка нечищеного і невареного в продажу, як і у Франції. Цей овоч у них мало використовується, тому така традиція і склалась у торгівлі. Якщо комусь хочеться нащось, то він готовий до споживання. Тому цей знайомий готує борщ з таким буряком, а ми з нього угараємо, бо виходить не борщ, а овочевий суп блідо-рожевого кольору. То таке. Буряк, звісно, можна і сирий знайти, на фермерських ринках, але в супермаркетах точно ні.
Karab
23 Сергей (Karab)   • 09:59:51, 01.01.2018 [Материал]

В супермаркете как Австрии, так и Германии можно легко встретить любые овощи,в том числе буряк:
https://shop.billa.at/produkte/ja-natuerlich-bio-rote-rueben/00-409239
Hoakina
26 Марина (Hoakina)   • 13:10:46, 01.01.2018 [Материал]

На 23. Почитайте уважно, що це за продукт. Органічний, про що свідчить спеціальний знак. Ви різницю між звичайними продуктами і органік знаєте? Я послалась на людину, яка 15 років живе в Австрії, сам готує і робить у Твіттері репортажі про відвідини супермаркетів. Щодо Франції, то там живе моя знайома, яка на пропозицію наварити чоловіку борщу відповіла, що буряк у них лише варений. А в супермаркетах там що завгодно можна знайти, але чи скрізь?
Lisa111
27 Роман (Lisa111)   • 14:58:38, 01.01.2018 [Материал]

Марина, буряк есть не в каждом европейском магазине по довольно банальной причине - у них почти нет блюд, требующих буряк в сыром виде. Нет спроса - нет предложения.

В Германии буряк в пище попадается как салат-шинковка типа квашеной капусты (часто с яблоками) и сейчас стали делать копию нашего салата "селёдка под шубой" но на свой манер. Немецкий салат - это жидкий майонез и накиданные в него ингридиенты. )))

А про картошку, то есть начищенная в банках, но я всего пару раз видел, чтобы её покупали. Есть ещё полуготовая масса для пюре, в которую надо только добавить молока и всё, НО я был на заводе где это делают - там картошку привозят величиной с голову 5-тилетнего ребёнка! Говорят, что это особый сорт, его и для изготовления чипсов используют.

Картошка продаётся в сетках-мешках и двух видов - разваривающаяся и неразваривающаяся. Можно купить у фермеров (цена не сильно отличается от магазинной, но типа лучшего качества)
Lisa111
25 Роман (Lisa111)   • 12:44:03, 01.01.2018 [Материал]

На 16: Я подозревал, что ты мегаленивый. ))) А, ты картошкой фри питаешься? Привет печени!

Не, по-поводу буряка Хоакина частично права - буряк действительно тяжело найти в обычном виде, но можно.
Юрко
32 Градовський (Юрко)   • 21:36:22, 01.01.2018 [Материал]

Не фрі, а нормальна картопля.
snova
20 oleg (snova)   • 08:57:20, 01.01.2018 [Материал]

Когда то ты написала что не узнаешь меня....так я тоже. Ты же знаешь что НЕВОЗМОЖНО у нас так....
Fenugreek
18 Andrey (Fenugreek)   • 03:50:02, 01.01.2018 [Материал]

– Чтобы никакая шпана из Города не приезжала требовать хлеб. Хлеб мужицкий, никому его не дадим, что сами не съедим, закопаем в землю.
-– Чтобы из Города привозили керосин.

Это писал Булгаков в Белой гвардии. О украинском мужике в 1924 году описывая события 1918 года в Киеве и на Украине. Ничего вам не говорит?!
snova
22 oleg (snova)   • 08:58:52, 01.01.2018 [Материал]

Ах как верно!
yulyayulya
34 Юлия (yulyayulya)   • 09:42:09, 02.01.2018 [Материал]

-- Ничего вам не говорит?! --
Нагадує вислів "В огороді бузина, а в Києві дядько". Точно таким боком Ваш коментар стосується теми блогу.
Lisa111
35 Роман (Lisa111)   • 13:25:42, 02.01.2018 [Материал]

Юля, люди реагируют на первое предложение блога, которое сбивает с основной темы. Вы пишете про одно а первая фраза как бы про конфликт зарплат между селянами и горожанами.
Вы сами сбили людей с темы.
yulyayulya
36 Юлия (yulyayulya)   • 21:19:06, 02.01.2018 [Материал]

Все відповідає темі. І нічого коментувати прочитавши лише заголовок.
Lisa111
37 Роман (Lisa111)   • 21:41:39, 02.01.2018 [Материал]

На 36: Юля, как минимум двух человек сбило столку.
Блог про огород а начало про финансовое неравенство.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо