Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » lakrimosaiv » 2019 » Май » 17
lakrimosaiv Як пройшов GENDER MONTH. Частина 2. Фінішна пряма

lakrimosaiv


Оценка: 1.8/5 Голосов: 5

Як пройшов GENDER MONTH. Частина 2. Фінішна пряма

17.05.2019, 16:38:47 1501 1.8 2

До підсумкової панелі «Житомир - місто рівних можливостей» 18 травня о 12.00 на Майдані Корольова залишаються лічені дні. Вашій увазі заходи за останні два тижні нашого місячника.

День 13.1

Арт-воршкоп для студентів соціально-психологічного факультету ЖДУ ім. І. Франка

З другим і третім курсами обговорили важливість гендерно орієнтованого бюджетування в місті. Також на прикладі Барбі та Бетмен говорили про етикет та домашнє насильство, а також як досягнути родин в чотири долоні. Не всі з присутніх погодилися, що тема гендерної рівності важлива. Звучали фрази, що тема надумана та не має за собою справді аргументованого підґрунтя. На що студентам було проілюстровано практики найсильнішої в Європі економічно країни -Швеції, вплив рівних можливостей на зростання світового ВВП та переваги smart-міст для містян.

Наприкінці заняття було запропоновано розділитися на маленькі групи для подальшої розробки концепції презентацій тих чи інших суспільних проблем(торгівля людьми, насильство, сесксиська реклама та інформповідомлення, дискримінація різних видів).

День 13.2

На урок 10-Б класі Ліцею 25 вже підготував презентації, на схожі теми описані вище. Думки учнів (як і студентів) щодо гендеру також різнилися: хтось вважав, що жінка повинна бути тихою, скромною, в інших думки мали протилежний характер.
Десятикласникам була запропонована модель для комунікації між майбутнім чоловіком та дружиною про побудову родини та сімейні цінності кожної окремої пари. Поставлено для роздумів запитання, чи хлопець та дівчина ще на початку своїх стосунків повинні визначити, чого вони хочуть один від одного, на що розраховують? Запитали в чому полягає основа поваги в сім’ях? Ця тема серед учнів викликала справжній резонанс та зацікавлення. Їм було запропоновано дослідити концепцію різних сімей, зокрема в чотири долоні, й створити проект. Який саме – ви незабаром дізнаєтесь 18 травня на нашій урочистій дискусійній панелі.

Окрім того, переглянули та обговорили короткометражні фільми «Інша» та «Поле чудес 2.0 – нові пригоди Буратіно» студентки житомирського вишу Аліни Гаркавої.

День 15

Поширювали рівні можливості у сфері екології у міськраді. На черговій сесії депутати підтримали мій проект рішення «Про обмеження використання пластикових пакетів». Тепер Житомир ставатиме вільнішим від пластику. Запросила депутатів на підсумкові заходи місячнику та на подальшу реалізацію зменшення використання пластикових пакетів та чемного поводження зі сміттям. Вже є нові ідеї.

День 16

Бізнес-сніданок "Рівні можливості"

Разом з нашим партнером та модератором бізнес-сніданку Вадимом Петруніним, виконавчий директор iHUB, зустрілися з житомирськими бізенс-вумен, які досягнули успіху: обмінялися досвідом та контактами, надихнули одна одну своїми історіями. З різних напрямків – ресторанної, хореографічної, медичної, а також волонтерка, громадська активістка, депутатка, бізнес-коуч, професорка, балетмейсер, омбудсменка, журналістка, студентка....і ще можна продовжувати, бо кожна з професіоналок має не один талант, регалії. Кожна з жінок розповіла про свої історії успіху, як з маленьких кроків починала будувати власну справу, пройшла через спроби та помилки. Усі погодилися, що в Житомирі не вистачає еко-систем для жіночого підприємництва.

Актуальною є ідея щодо активізації у місті жіночих хабів, коворкінгу, інших майданчиків, де можна отримати не тільки мотивацію, а певні знання, роз'яснення, підтримку та інше.

Модерував захід Вадим Петрунін – та партнер GENDER MONTH.

День 17

Провела лекцію «Ми різні – ми рівні» для курсантів військового інституту ім. С. П. Корольова. Зала була переповнена – більше 300 слухачів.

День 20

Виступила в ролі однієї із спікерок від ГО «Ліга інтернів» на Українській асоціації студентів в ЖНАЕУ. Для мене «Ліга інтернів» стала поштовхом у власному розвитку й відкрила безліч рівних можливостей: нові знання та досвід; нові знайомства з цікавими учасниками програми та експертами, народними депутатами, парламентарями; можливості після стажування; знайомство зі стінами провладних кабінетів та структури; продуктивна праця.

День 23

Разом з поліціянткою-омбудсменкою Вікторією Сельською, представницями з юстиції, прокуратури, школи поліції, громадського сектору, влади та міста провели круглий стіл з протидії домашньому насильству. Статистика дуже сумна. Наталія Радушинська представила насильство у цифрах: 3 млн дітей щороку стають свідками насилля в сім’ї, 50% насилля скоюють чоловіки, а 30% – жінки. Робимо все можливе, щоб ці цифри зменшити. Незабаром публікуємо кроки дій, що робити в непростій ситуації.

Наступна частина дня пройшла більш позитивно.Для студентів соціально-психологічного факультету ЖДУ ім. І. Франка відбувся черговий арт-воркшоп на тему рівних можливостей у сім’ї.

Вони жваво дискутували про заміжжя, стосунки між чоловіком та жінкою, нуклеарну родину, ділилися власним досвідом. Одна із студенток розповіла як працювала ненею і наскільки негативно на дитину впливає відсутність батьківського виховання та уваги.

Йшлося й про цивільний шлюб. Тут думки розділилися – одні вважають, що це дає змогу краще зрозуміти наскільки ви підходите один одному, інші ж – що це втеча від обов’язків.

Студенти ознайомилися з презентаціями на тему сім’ї учнів 10-Б класу ліцею №25. Наприкінці заняття було запропоновано розділитися на 4 групи для подальшої розробки концепції подолання тих чи інших суспільних проблем. Одна з груп зазначила, що для того, щоб люди у майбутньому могли відповідально підійти до побудови сім’ї. Усі погодилися, що необхідно ще в школах проводити такі заняття, які допомогли б юним людям краще усвідомити особливості стосунків між чоловіком і жінкою, інша група студентів розповіла, що для взаємоповаги та розуміння в сім’ї необхідний розподіл обов’язків, ще одні студенти звернули увагу на тему насилля в і зазначили, що для його уникнення важливий діалог між чоловіком та жінкою.  Студенти дійшли висновку, що найголовніше в будь-якому віці у стосунках між чоловіком та жінко – це слухати і чути один одного.

Як голова ГО «Центр Суспільних Комунікацій» я взяла участь у підсумковому звіті НГО «Сучасний Формат». Обмінялися досвідом, поділилися секретами успіху, долучилися до барабанного перформенсу. Взяла кілька цікавих кейсів собі на замітку, обговорила з Інною Бурдейною виступи хореографічних колективів від центру танцю “Аванте” на підсумковій дискусійній панелі. Примітно, що виступи стосуватимуться теми “Лист”, “Сестричка” та “Молитва до солдата”.

День26

День пройшов драйвово та реклаксово. Разом із учнями ліцею 25 вирушили на прогулянку на квадроциклах. Такий мотиваційний бонус вони отримали від мене та нашого партнера ZtTravel за свої старання та активну роботу на наших уроках. Школярі 10-Б класу написали  цікаві власні думки та підготували презентації на теми протидії рабству, насильству, гендерної рівності та проявів цього питання в різних сферах.

День 27

Відвідали фестиваль родини, щоб зрозуміти позицію Ради Церков щодо сімейних цінностей. А також зрозуміти для себе, наскільки Церква розуміє, що іноді своєю категоричністю принижує родини, де мама, наприклад втратила чоловіка на війні, і виховує дітей сама. Або батька, який сам залишився з дітьми, бо мама, наприклад, не вижила під час пологів. Моя позиція проста: ми маємо бути коректні до родин різного складу, і не розвивати комплекси у дітей. Кожна п”ята жінка в Україні виховує дітей сама. 57 відсотків чоловіків після розлучення не беруть участі у вихованні дітей. Ми – за родини, де також кожен поважає один одного по людськи, а незалежно від статі та старих стародавній устроїв, де є конструктивний діалог та справедливий обговорений розподіл обов'язків. Усе в міру.

День 28

Ловили гендерний баланс в медійному просторі Житомира. Відбувся семінар для ЗМІ та рекламістів Житомира.

Протягом місяця фахівці ГО «Центр Суспільних Комунікацій» разом з Житомирським Регіональним Відділенням АМУ досліджували медіапростір міста. Понад 2000 статей прочитано, сотні бордів переглянуто. І як висновок – у медіа-просторі лідирують чоловіки. Саме вони виступають експертами та головними героями у більшості новин. А от у рекламі здебільшого присутні жінки. Їхні оголені тіла «прикрашають» вулиці міст на бордах. Естетика міста – 0, моральні норма – 0, збільшується ризик ДТП та психологічних розладів у дітей та дорослих. Обговорили це з журналістами та представниками рекламних агенцій.

День 29

Конференція «Жінки в бізнесі та технологіях. Шлях до успіху», естонський досвід та кінопоказ «Явних проявів немає» – такими були останні дні місячника, далі – підготовка до підсумкової дискусійної панелі та її проведення.

Минулого року ЖДТУ підписали "Технологічний Пакт для розвитку жінок у STEM компаніях". Якщо раніше жінок топ-менеджерок було 0, то зараз – 50%, та й у технічних спеціальностях їхня кількість зростає. Заступник Голови Місії Посольства Естонії Margus Sarglepp, розповів про успішні практики своєї країни, яку він називає компактною, але прогресивною. Такі успішні практики як електронне врядування налажать саме естонцям. Далі ця розмова продовжилася у кабінеті заступника міського голови. Житомир та Естонія налаштовані на співпрацю.

Завершенням цього робочого дня став кінопоказ «Явних проявів немає», на який були запрошені школярі, студентство та всі, кому не байдужа тема рівних можливостей і доля України.

Фільм зачіпає за живе, змушує зняти рожеві окуляри та подивитися на світ під іншим кутом, поглядом учасника АТО…
 

Підсумкова дискусійна панель «Житомир – місто рівних можливостей відбудеться 18 травня о 12.00 на майдані ім. С. П. Корольова.
У програмі: виступи відомих спікерів, презентація напрацювань школярів, хореографічні постановки від центру танцю «AVANTE» та показові виступи Житомирського військового інституту імені Сергія Павловича Корольова.

Під час заходу відбудеться перформенс «Черга дискримінації» та буде працювати фотозона «Вона. Житомирщина».

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 2
TarasS
1 Тарас Стрільчик (TarasS)   • 12:29:54, 18.05.2019 [Материал]

"Ловили гендерний баланс в медійному просторі Житомира."

Краще б ви метеликів ловили на галявинці. В коротких античних хітонах бірюзового кольору.
Юрко
2 Юрій Градовський (Юрко)   • 16:48:02, 18.05.2019 [Материал]

Вкотре питаю автора - Ваше ставлення до позитивної дискримінації?


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо