Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » zhitomir » 2019 » Октябрь » 23
zhitomir Чому Житомир на сьогодні – це не місто в повному розумінні цього слова

zhitomir


Оценка: 3.7/5 Голосов: 12

Чому Житомир на сьогодні – це не місто в повному розумінні цього слова

23.10.2019, 22:59:35 9417 3.7 6

Чому Житомир на сьогодні – це не місто Максим Рудницкий

Максим Рудницкий

Для початку заспокою гарячі голови – ознака міста у Житомира є. Принаймні одна – тут є трамвай. Але це не сучасне надбання, а спадок. Раніше Житомир був дійсно містом. Значним і значущим. Проте на певному етапі пішов не туди і почав активно занепадати.

За вікіпедією «місто – великий населений пункт, жителі якого зайняті, як правило, не сільським господарством. Має розвинутий комплекс хазяйства та економіки. Є скупченням архітектурних та інженерних споруд, що забезпечують життєдіяльність постійного та тимчасово населення».
 

Отже, Житомир – це невеликий населений пункт. Сільське господарство у нас прямо в місті!)) Чи є у нас розвинутий комплекс хазяйства та економіки? Ні. Комплексу немає. Є окремі об’єкти, їхні залишки, що не утворюють комплекс. У нас є кілька споруд, проте життєдіяльність не забезпечена. І трамвай!)


Тепер далі. В місті має бути виділений географічний центр, історичний та діловий центри, спальні райони; має бути прошарок міської інтелігенції, молодіжні рухи та інші культурні утворення; концертні зали, стадіони, площі. Місто живе, воно бурлить спілкується. При цьому в місті, на відміну від села, жителі не знайомі один з одним (в Житомирі навпаки). В місті має бути розвинута система (!!!) ГРОМАДСЬКОГО транспорту! Має бути зонування та районування. Має бути міський дух!


 

Що ми маємо в Житомирі? 


Є трамвай. Це беззаперечна ознака міста, яка нам дісталась у спадок з тих славетних часів, коли Житомир був містом. Житомир був центром Житомирського повіту, Волинської губернії, отримав Магдебурзьке право. Так. ЖИТОМИР БУВ МІСТОМ! Але, як кажуть щось пішло не так…

  • Географічний центр – дві незрозумілі площі, з яких намагаються щось ТАААКЕ зліпити, що втратять і те, що мають. Географічний центр давно не є центром по суті. Акценти суттєво зміщені і розшаровані.
  • Історичний центр – маємо шматок Михайлівської, яка набула достойного вигляду тільки недавно. Михайлівська – найпомітніша окраса міста. Такі вулиці є і в селах, і в СМТ. Історичні місця в районах Охрімової та Замкової гори занедбані, непридатні для відвідування та демонстрації. Там не зробиш жодної фотки як турист. Тільки природа. Та природа є в селі і поза населеними пунктами.
  • Діловий центр – його нема. Нема про що писати.
  • Спальні райони – найбільше відповідає критерію Богунія. Так, є район, схожий на спальний. Є кілька місцевостей, де немає життя і переважно просто ночують. Та так можна сказати і про весь Житомир. Житомир спить.


Прошарок «інтелігенції» ми спостерігаємо в якості візитерів на сесії міської ради, усіляких «активістів», «робочих груп»… На джазові концерти та покази авторського кіно ходять одні і ті ж 10-15 осіб. Нормальна кількість для розвинутого села.

Молодіжні рухи офіційно активізувались. Є цікаві проекти. Але є й розвинуті села з крутими клубами, при яких є щось подібне. Молодіжної нормальної тусовки в Житомирі нема давно. Є колективи кугутської гопоти (як в селі), є бухаловки на зупинках транспорту (як в селі тусять на зупинках), є диркуни на мопедах та старих авто (як в селі). Нема готів, реперів, металюг, інших неформалів, нема місць їхньої дислокації, нема відповідних заходів. Є трошки ролерів і велосипедистів. Таке може бути й у селі.

Концертного залу у нас немає. Всі значимі гастролі багато десятків років проходять повз Житомир (формально – обласний центр). При цьому, ці ж заходи відбуваються в Ковелі, Мукачеві, Кременчуці, Кривому Розі тощо. Всі перелічені міста не є обласним центрами.


 

Стадіони… 


Нещодавно з’явився один. З одним входо-виходом… З маленькою трибуною… Під самим ним будують житловий будинок, що в подальшому суттєво звузить коло заходів, які відбуватимуться на цьому стадіоні. От побачите. По стадіонах все.
 

В Житомирі всі всіх знають


При цьому не спілкуються з перехожими. Моя зовнішність досі викликає у перехожих страх. А Я навіть не з дредами чи в тат ухах по шию. Проте спробуй спитати у когось щось на вулиці – втечуть. Місто не комунікує. Тут не підкажуть, не посміхнуться, не допоможуть. Це Житомир, дєтка! Тут ще до знайомства тебе ненавидять. Родиною слова «кугут» - є Житомир. Це не жарт.
 

З приводу транспорту


Не втомлюсь повторювати: в Житомирі є трамвай. Це круто, як для характеристики міста. Він громадський. Він круговий, обзорний. Це класно. Це крутий аргумент. Чи рудимент міста з минулого?… Трамвай намагаються ліквідувати, нагадаю. З громадським транспортом біда, системи немає. Монополія приватних царків-перевізників. Так, маршрутки – це біч всієї України, проте в інших дійсно містах маршрутки накладаються на системи громадського транспорту, доповнюють її, мають альтернативу. В Житомирі, не дивлячись на його невеликі розміри, в багато районів важко дістатись, в деякі ходять лише приватні зуботряски, а подекуди не ходить нічого!


 

Районування


В Житомирі два райони. Як дві частини одно великого села. Як два села докупи. Зонування зароджується. Так само лише зароджується рівень комунальних послуг.

Та найголовніше – дух! В Житомирі він не міський. Тут не відчуваєш себе в місті.

Накидав я це все нашвидкоруч, бо не можу тримати в собі і також, як корінний житомирянин, я переживаю за цей населений пункт, бо тут живу. Дійсно якось гірко за Житомир, бо це БУЛО РЕАЛЬНО МІСТО! Круте і значиме! Та щось трапилось…

Так, зараз Житомир розвивається. Він ніби наблизився до вірного шляху. Можливо, в майбутньому він поверне собі весь комплекс ознак міста. Хотілося б вірити. Тут будують, відновлюють, змінюють. У нас непогана команда в керівництві. Тим більше, якщо порівнювати з попередниками. Все ще може бути. Я пишу це без ненависті, а з любов’ю, з прагненням кращого для Житомира, для себе і своїх рідних, що живуть тут.

Дуже сподіваюсь, що колись з гордістю називатиму Житомир містом, але наразі він у перехідному періоді, що, звичайно, може привести його до стану хоча б Вінниці. А може і привести до повного занепаду як населеного пункту, чого б дуже не хотілось…

Всім житомирянам та гостям …еее… населеного пункту – миру й процвітання.

Завжди ваш – бородач-ворчун.
Голосуйте за Рудницького! Зробимо Житомир містом again!

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 6
White
1 Vasilisa (White)   • 14:20:50, 24.10.2019 [Материал]

Автор Рудницкий М., в каких городах реально был? Список в студию! И зачем мне голосовать за тебя?
Zero_Tolerance
2 Орест (Zero_Tolerance)   • 15:16:21, 24.10.2019 [Материал]

Житомир 100 років потому був мабуть краще. Совок його вбив.
Semen1952
3 Semen (Semen1952)   • 10:21:40, 25.10.2019 [Материал]

Селюки i в мiстi бачить село...
sergqy
4 Сергей Цокол (sergqy)   • 18:54:48, 25.10.2019 [Материал]

— Но что бы вы ни говорили, я вам скажу откровенно — Чемберлен всё-таки тоже голова.
Пикейные жилеты поднимали плечи. Они не отрицали, что Чемберлен тоже голова. Но больше всего утешал их Бриан.

Ильф и Петров, «Золотой Телёнок»
manitu
5 Владлен (manitu)   • 08:33:11, 27.10.2019 [Материал]

Блог плюсую!
Быдло минусую с удовольствием!
Быдло срущее на улицах Житомира и в комментариях ЖЖ, на большее, от нормальных людей, пусть не расчитывает.
Быдло пусть довольствуется жалкими плюсами своих шестерок гражданино/гаролдов
skyborn
6 no name (skyborn)   • 20:12:32, 31.10.2019 [Материал]

Все верно.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо