Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Інтернет і Технології » 2006 » Апрель » 19 » 15:14:08

Последствия Чернобыльской аварии: на Житомирщине смертность возросла троекратно

19.04.2006, 12:37:19 11919 0
Последствия Чернобыльской аварии: на Житомирщине смертность возросла троекратно

Долгосрочные последствия чернобыльской аварии для здоровья людей сильно недооценены, утверждает международная экологическая организация Greenpeace.
В обнародованном сегодня "Гринписом" докладе говорится, что недавние исследования подтверждают: чернобыльская радиация стала - или станет в будущем - причиной 100 тысяч смертных случаев от рака, а официальные данные, которыми оперирует Международное агентство ООН по атомной энергии (МАГАТЭ) - это огромная недооценка человеческих страданий.

Как сообщили УНИАН в Центре современного искусства при НаУКМА, сегодня на пресс-конференции в Киеве представители Greenpeace заявили, что «данные доклада опровергают мнение МАГАТЭ о том, что последствия для здоровья людей в результате аварии на ЧАЕС оказались не столь значительными, как сначала считали». Экологическая организация подчеркивает, что радиация поражает иммунную и дыхательную системы, систему кровообращения, а также вызывает увеличение эмбриональных дефектов и родовых травм.

По данным «Гринписа», количество заболеваний раком резко возросло в Украине и Беларуси. В Беларуси между 1990 и 2000 гг. наблюдалось увеличение раковых заболеваний на 40%, а в Гомельской области – на 52%. В Украине был 12% подъем уровня раковых заболеваний, при этом в Житомирской области смертность возросла почти троекратно. Кроме непосредственного воздействия радиации, здоровье людей, попавших под Чернобыльское облако, подверглось серьезному испытанию целым комплексом социально-экономических проблем: потеря земли, переселение (более 300 тыс. человек), экономический кризис, нехватка адекватной информации, подчеркивают в «Гринписе».

Житомирський обласний центр здоров’я

Чорнобильська катастрофа своїми наслідками зачепила долі сотень тисяч громадян і посіяла тривогу про майбутнє нашої держави.

Значна забрудненість продуктів харчування, повітря, води та ґрунту радіонуклідами, що триває довгий час, психологічне напруження, погіршення умов життя та харчування мають несприятливий вплив на організм людей. Наша область одна з найбільш потерпілих від аварії на ЧАЕС.

На початок 2006 року на обліку знаходилося 371882 постраждалі особи, у тому числі 9805 ліквідаторів, 1013 евакуйованих, 271125 проживаючих, 89939 дітей.

Рівень поширеності хвороб постраждалого дорослого населення області у 2005 році, в порівнянні з 2004 роком, збільшився на 3,8 %. У структурі поширеності на першому місці - захворювання системи кровообігу, на другому – хвороби органів дихання, на третьому - хвороби органів травлення.

Рівень поширеності хвороб постраждалого дитячого населення області у 2005 році, в порівнянні з 2004 роком, зменшився лише на 0,2 %. У структурі поширеності на першому місці - хвороби органів дихання, на другому – хвороби ендокринної системи, на третьому – хвороби органів травлення.

Первинна інвалідність дорослих у зв’язку з аварією на ЧАЕС у 2005 році дещо знизилась і становить 19,0 на 10 тисяч населення проти 25,9 на 10 тисяч населення у 2004 році. У структурі первинної інвалідності на першому місці новоутворення, на другому – хвороби системи кровообігу, на третьому – хвороби ендокринної системи.

Первинна інвалідність дітей у 2005 році складає 0,5 на 1000 дитячого населення проти 0,6 на 1000 дитячого населення у 2004 році. В її структурі на першому місці вродженні аномалії, на другому – новоутворення, на третьому – хвороби сечостатевої системи.

В 2005 році в медичних закладах проліковано: стаціонарно – 77150 постраждалих осіб та амбулаторно – 244061 особа.

Крім того, змогли покращити своє здоров’я в санаторіях – 22387 осіб. Наведенні дані свідчать про низький рівень здоров’я громадян області, які опинилися під впливом наслідків Чорнобильської катастрофи. Це виявляється в підвищенні захворюваності та необхідності систематичного лікування. Тому і державна політика в галузі охорони здоров’я постраждалого населення повинна бути спрямована на скоре вирішення питань щодо поліпшення загального рівня здоров’я, підвищення якості медико-санітарної допомоги хворим, забезпечення повної реалізації передбачених законами України заходів соціального захисту та створення безпечних умов життя людей.


Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: