Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Фінансове здоров'я. Правила та поради

Автор: Артем Кондратюк, 13.11.2020, 21:21:22 Фінансове здоров'я. Правила та поради
За останній рік, ми з Вами дуже багато чули закликів щодо дотримання карантинних норм та обмежень. Що слід піклуватися про здоров'я своє та рідних. Не варто нехтувати правилами гігієни й таке інше... А чи замислювалися Ви про своє фінансове здоров'я? Адже воно також важливе... 

Що таке фінансове здоров'я?

Фінансове здоров'я - це термін, що використовується для опису стану особистих грошових справ. Фінансове здоров’я має багато аспектів, включаючи суму заощаджень, скільки ви економите для виходу на пенсію та скільки свого доходу витрачаєте на постійні або недискреційні витрати.

Ключові тези:

  • Стан і стабільність особистих фінансів і фінансових справ людини називається її фінансовим здоров'ям.
  • Типові ознаки міцного фінансового стану включають постійний потік доходів, нечасті зміни витрат, сильну рентабельність інвестицій та залишок грошових коштів що росте.
  • Для поліпшення фінансового стану потрібно оцінити поточну чисту вартість, скласти бюджет, якого можна дотримуватися, створити надзвичайний фонд та погасити свої борги.

Розуміння фінансового стану здоров’я

Фінансові експерти розробили орієнтовні рекомендації щодо кожного показника фінансового стану, але ситуація у кожної людини різна. З цієї причини вам слід витратити час на розробку власного фінансового плану, щоб переконатися, що ви йдете на шляху до досягнення своїх цілей і що ви не схильні до надмірного фінансового ризику, якщо трапиться несподіване.

Як визначити стан ваших фінансів?

Щоб краще зрозуміти стан своїх фінансів, потрібно поставити собі кілька ключових питань - розгляньте це як критичну самооцінку свого фінансового стану:

  • Наскільки ви готові до несподіваних подій? У вас є фонд надзвичайних ситуацій? Кожна людина повинна мати фонд надзвичайних ситуацій. Як правило такий фонд має дорівнювати Вашім обов'язковим витратам терміном 3-6 місяців... Хоча я б радив мати фонд у розмірі 12-18 місяців.
  • Яка ваша чиста вартість? Вона позитивна чи негативна? Аби визначити цей показник потрібно провести просту арифметичну дію: додати всі свої активи (накопичення, інвестиції, нерухомість і т.д.) і відмінусувати пасиви (заборгованість по кредитах — іпотека, автокредит, споживчі кредити). 
  • У вас є те, що вам потрібно в житті? Як щодо речей, які ви плануєте придбати?
  • Який відсоток з вашої заробітної платні йде на погашення заборгованостей, наприклад, по кредитних картках? Це більше як 50%?
  • Ви активно економите на пенсію? Чи взагалі у вас є така довгострокова мета? Не слід плутати питання “фонду надзвичайних ситуацій” і пенсійних накопичень — це різні речі.
  • Чи маєте ви страховий поліс - будь то здоров'я чи життя?

 

Як визначається фінансове здоров'я

Фінансове здоров'я людини можна виміряти по-різному. Заощадження людини та “загальна чиста вартість” представляють грошові ресурси, які вони використовують для поточного чи майбутнього використання. На них можуть вплинути борги, такі як кредитні картки, іпотечні кредити, а також кредити на автомобіль та навчання. Фінансове здоров'я - це не статична цифра. Вона змінюється залежно від ліквідності та активів окремої людини, а також коливань ціни на товари та послуги.

Наприклад, заробітна плата фізичної особи може залишатися незмінною, тоді як вартість бензину, їжі, іпотеки та навчання в університеті зростає. Попри гарні перспективи свого початкового фінансового стану, людина може втратити своє становище та занепасти, якщо не встигне за зростанням вартості товарів, послуг та інфляції.

Типові риси міцного фінансового становища включають стабільний потік доходів, нечасті зміни витрат, високу рентабельність інвестицій та висхідний і постійний залишок грошових коштів.

Поліпшення фінансового здоров'я

Аби покращити показники свого фінансового здоров’я, спочатку потрібно суворо, реалістично подивитися, де ви перебуваєте. Для цього обчисліть власну вартість. Сюди слід включити все, що у вас є, наприклад, нерухомість, пенсійні рахунки, транспортні засоби та інші активи, та відмінусувати абсолютно всі боргові зобов'язання.

Бюджетування

Потім потрібно створити бюджет. Недостатньо просто спланувати, куди ви збираєтеся витратити, але важливо також уважно і ретельно подивитися, де ви вже витрачаєте. Чи є області, де ви могли б скоротити? Періодичні підписки, які вам насправді не потрібні, кабельне телебачення, абонемент до спортзалу (в який ви збираєтеся почати ходити з наступного понеділка)! Тобто чітко усвідомте, які у вас "потреби", у порівнянні з вашими "бажаннями".

Використовуйте електронні таблиці або мобільні додатки, щоб допомогти собі скласти бюджет. Або скористайтеся перевіреним часом методом конвертів, який передбачає створення конверта для кожної статті бюджету, наприклад, продукти харчування, та зберігання виділених готівкових коштів у відповідному конверті.

Одним з головних ключів до збереження та сталого розвитку вашого фінансового стану є аскетичне дотримання бюджету, незалежно від того, починаєте ви заробляти більше грошей чи так само як і раніше. Ведення способу життя, який передбачає витрачання більше грошей, оскільки ви заробляєте більше грошей, сильно вам нашкодить. Вже через декілька місяців витрати, які ви запровадили у зв'язку зі збільшенням заробітку будуть здаватися вам необхідними, хоча без них ви легко можете обійтися.

Запровадьте “захищені” статі витрат, тобто такі, які сплачуються в першу чергу і не можуть бути скасовані. Наприклад: фонд надзвичайних ситуацій, пенсійні накопичення, страхові внески, продукти харчування... 

Кредити

Звісно, кредитні зобов'язання збільшують не тільки ваші можливості, а й пасиви також. Тому користуватися кредитними коштами можна і потрібно, але завжди з обережністю. Ніколи не приймайте рішення про відкриття кредитних ліній, або отримання кредиту поспіхом. Завжди вивчайте пропозиції які існують на ринку фінансів, в пригоді вам стане інтернет-портал allcredit.in.ua - список МФО України. Обов'язково, до отримання кредиту сплануйте його погашення у свому бюджеті. 

І завжди дотримуйтеся наступного правила: ви можете дозволити собі взяти будь-який кредит, за умови що сума його щомісячного платежу не перевищує 50% коштів, які залишилися у Вас після фінансування захищених статей витрат Вашого бюджету...

Дотримуйтеся цих простих порад і Ваше фінансове здоров'я буде завжди в нормі!!! 

З повагою, Ваш фінансовий аналітик

інтернет-порталу https://allcredit.in.ua

Дмитро Малаш
Автор: Артем Кондратюк, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 13.11.2020 | Переглядів: 1200 | финансовая грамотность, финансы, бюджет

Читайте також на цю тему: