Живий Журнал
 
    ЖЖ ІНФО » Відео » Украина » Автор відео: ТСН

    Село без документів?! Селянам до 70-х років не давали паспортів! Чому влада обмежувала людей?

    05.09.2024 0 / 0 0.0 0

    Описание материала

    У Радянському Союзі значна частина населення не підлягала паспортизації. Понад 60 мільйонів людей, або майже 40% населення країни, не мали паспорта до середини 70-х років. Це переважно стосувалося селян, які отримали основний документ лише через півстоліття після створення СРСР. Ця система стримування сільського населення дозволяла владі контролювати їхнє пересування, обмежуючи можливість виїзду за межі свого села.

    Іван Левковець, 10-річний на той час хлопчик, згадує, як важко було без паспорта. Він служить священником у селі Воротнів на Волині вже 44 роки. У своєму житті йому довелося зіткнутися з тим, що без паспорта навіть неможливо вступити до семінарії. Перші ідентифікаційні документи в Радянському Союзі з’явилися у 20-х роках для містян, а в 30-х роках був введений паспорт як обов’язковий документ. Однак, селяни вважалися неблагонадійними, тому вони залишилися без документів. Це було особливо актуальним в Україні під час Голодомору, коли селяни намагалися втекти до міст через нестачу їжі.

    У 16 років селян автоматично записували до колгоспників без права залишити село. Основною валютою тоді було зерно, і вся країна була економічно залежна від селян, які працювали практично без прав. Система тримала їх у рабстві, без можливості вільно виїхати чи знайти іншу роботу. Паспорт відкривав нові перспективи, як згадує Віктор Брусник, сестра якого змогла отримати документ і переїхати до міста.

    На той час селяни працювали переважно за трудодень — одиницю праці, за яку можна було отримати оплату лише у вигляді продуктів чи товарів. Дослідниця Віта Макарюк зазначає, що навіть ті, хто отримав паспорти, часто зазнавали репресій: їх заарештовували або забирали майно.

    Священник Іван Левковець відслужив в армії в Німеччині, але після цього йому не видали паспорт. Лише в 1974 році, після багатьох років поневірянь, він нарешті отримав документ, що дозволило йому вступити до семінарії.

    Паспортизація всього населення Радянського Союзу завершилася в 1981 році. Це дозволило владі мати чіткий контроль над кожною людиною, виявляти неблагонадійних і стежити за їхнім переміщенням.

    Відео кадри:

    Село без документів?! Селянам до 70-х років не давали паспортів! Чому влада обмежувала людей? Село без документів?! Селянам до 70-х років не давали паспортів! Чому влада обмежувала людей? Село без документів?! Селянам до 70-х років не давали паспортів! Чому влада обмежувала людей? Село без документів?! Селянам до 70-х років не давали паспортів! Чому влада обмежувала людей?

    Перегляд відео:

    Село без документів?! Селянам до 70-х років не давали паспортів! Чому влада обмежувала людей?

    Інформація про відео

    Автор: ТСН

    Скріншоти из відео

    Село без документів?! Селянам до 70-х років не давали паспортів! Чому влада обмежувала людей? Село без документів?! Селянам до 70-х років не давали паспортів! Чому влада обмежувала людей? Село без документів?! Селянам до 70-х років не давали паспортів! Чому влада обмежувала людей? Село без документів?! Селянам до 70-х років не давали паспортів! Чому влада обмежувала людей? Село без документів?! Селянам до 70-х років не давали паспортів! Чому влада обмежувала людей?


    Відео на тему:

    Коментарі: 0
    Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
    [ Регистрация | Вход ]


    Лучшее предложение на сегодня (16.09.2024)