Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Продукти та напої

З якого матеріалу вибрати професійний посуд для сервірування столу у кафе чи ресторані?

Автор: Марія Прокопенко, 14.09.2024, 12:27:56 З якого матеріалу вибрати професійний посуд для сервірування столу у кафе чи ресторані?
Матеріал виготовлення будь-яких виробів істотно відображається на їхніх естетичних та практичних рисах, й професійний посуд та інвентар в заклади громадського харчування не є винятком. На відміну від аналогів побутового призначення, до професійних зразків висуваються підвищені вимоги з погляду їх утилітарних властивостей. Вони мають бути стійкими до зовнішніх чинників, безпечними, зберігати смак та аромат страв, й давати змогу справити якнайкраще враження на гостей від відвідування ресторану або кафе.



Матеріали використовуються ті ж самі, що й для створення виробів для домашнього вжитку, проте з урахуванням специфіки умов закладів ХоРеКа. Наприклад, компанія форвард посуд пропонує у широкому асортименті, й він спеціально адаптований до професійного використання. Найпопулярнішими матеріалами є фарфор, склокераміка, кераміка та скло.

Якими характеристиками відзначається столовий професійний посуд із різних матеріалів?

Найчастіше у закладах громадського харчування застосовують моделі з таких матеріалів:

  • Фарфор. Це класика, перевірена часом. По суті, він є різновидом кераміки. Матеріал отримують шляхом термічної обробки основного матеріалу – високоякісної білої глини, а також додаткових компонентів – кварцу, каоліну, польового шпату та ін. Традиційним варіантом є однотонні вироби білого кольору, але сьогодні пропонується різноманіття дизайну для будь-якої стилістики закладу. Серед переваг виробів з фарфору – достатня механічна стійкість, довговічність, простота у догляді та зберіганні, екологічна безпечність. Та сильних ударів вони не витримають.

  • Кераміка. З неї виготовляють не тільки посуд для столу (миски, тарілки й т.д.), а й інвентар для кухні та кафе, наприклад, горщечки для запікання, ложки, черпаки й т.п. Сировиною слугує глина з добавками шпату, крейди, кварцового піску й т.д. Кераміка відмінно зберігає вологу, тому страви виходять м’якими, добре зберігає тепло – а отже, поданий суп чи гарнір з підливою довго не застигатимуть. Також вона витримує температурні перепади. Однак, є й мінуси – пориста структура, низька стійкість до ударів.
  • Склокераміка. Продукція виробляється зі скла з добавками, за спеціальною технологією, подібною до методу виробництва вогнестійкого скла. Вона міцна стійка до температурних змін, хімічних впливів, вологи та жару, легша, ніж фарфор. Недоліком можна вважати низьку здатність до зберігання тепла.
  • Скло. Для виготовлення застосовують скляну масу, яка одержується шляхом плавлення кварцового піску та суміші з лужними та іншими основними оксидами. Скляні вироби виготовляються методом пресування, видування та лиття. Їм притаманне різноманіття форм та кольорів (у масу додають барвники), доступна вартість, тривалий термін служби. Та при використанні слід враховувати крихкість при ударах, непереносність впливу високих температур.


Перед тим, як купити професійний посуд для ресторану або кафе, необхідно взяти до уваги експлуатаційні плюси та мінуси кожного матеріалу. Й приймати рішення залежно від того, які позитивні риси є пріоритетними. Наприклад, для подачі гарячих страв у ресторані такою властивістю є зберігання тепла, а у кафе бюджетного сегмента, де подаються переважно холодні страви, оптимальним вибором за сукупністю характеристик буде склокераміка.

Автор: Марія Прокопенко, редактор рубрики "Продукти та напої" на ЖЖ.info


Продукти та напої | 14.09.2024 | Переглядів: 279 | сервировка стола, тарілки, столові прибори, посуда

Читайте також на цю тему: