Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Продукти та напої

Що робити із продуктами, якщо немає електроенергії

Автор: Артем Кондратюк, 08.05.2024, 11:18:56 Що робити із продуктами, якщо немає електроенергії

Через повномасштабне вторгнення росії, яке досі продовжується, в Україні все ще відбуваються тимчасові відключення електроенергії. Блекаут може тривати від 1 до кількох годин. Тому із настанням теплого сезону року дуже важливо розуміти, як зберегти продукти в цьому випадку й що із ними робити.

Надія на холодильник

Одразу варто сказати, що побутовий пристрій має бути встановлений у правильному температурному режимі. У холодильній камері рекомендується мати від +4 до +8 градусів. У морозильній — від -12 до -38, залежно від можливостей вашого приладу. Такі показники мають деякі моделі холодильників Samsung https://www.ctrs.com.ua/ru/holodilniki/brand-samsung/.

Зверніть увагу, що сучасні побутові прилади здатні деякий час тримати температуру всередині після відключення електроенергії. У середньому холодильна камера — до 10 годин. Морозильна — до 24-х. Але все залежить від умов експлуатації, таких як:

  • завантаженість холодильника в обох камерах;
  • зовнішня температура, на яку впливають місце розташування побутового приладу, сезон року, опалення в будинку;
  • якість ущільнювачів на дверях;
  • встановлені температурні режими.


Зверніть увагу, що якщо холодильник стоїть у кімнаті, що вікнами виходить на південь, напевно в приміщенні багато сонячного світла. Найімовірніше, промені падають на побутовий прилад. Це зменшує його ресурси для підтримання температури без електроенергії.

Порада: під час блекаута намагайтеся якомога рідше відчиняти дверцята камер. Це дасть змогу зберегти всередині оптимальні показники температури. Бажано заготовити заморожені генератори холоду чи хоча б пляшки із водою. Їх можна буде використовувати в термосумках.

З'їжте продукти, що швидко псуються

Якщо світла немає понад 2 години, усі продукти із мінімальним терміном зберігання необхідно переробити або з'їсти. Молоко можна прокип'ятити, м'ясо — піддати термічному обробленню будь-яким зручним способом, рибні консерви, які вже відкриті — з'їсти.

Що робити з іншими продуктами

  • Тверді сири можна запакувати у zip-пакети, опустити у воду із льодом. Або користуватися термосумкою.
  • Яйця можна зберігати за кімнатної температури кілька днів. Головна умова — не мити їх перед цим.
  • М'ясо без холодильника можна зберігати приблизно до 3 днів, якщо перед цим добре вимочити його в сольовому розчині або просипати сіллю, а потім прибрати в прохолодне місце.
  • Овочі та фрукти бажано скласти в коробки й також прибрати в прохолодну зону.


Порада: тримайте вдома спеціальний харчовий градусник миттєвого читання. Він допомагає визначити температуру продукту всередині. У жодному разі не пробуйте придатність м'яса, риби чи молочних виробів на смак. Є високий ризик отруєння. За будь-яких сумнівів відправляйте їх у смітник.

Які місця можна використовувати як альтернативу холодильника

Залежно від вашої локації як альтернативf? можна використовувати різні місця. Для мешканців заміської зони підійдуть льох, колодязь, саморобна викопана яма. У квартирі оптимальні варіанти — коробки із піском, прохолодний балкон або термосумка із будь-якими акумуляторами холоду.

Автор: Артем Кондратюк, редактор рубрики "Продукти та напої" на ЖЖ.info
Продукти та напої | 08.05.2024 | Переглядів: 379 | дом, продуктовая корзина, продукти харчування, еда

Читайте також на цю тему: