Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Ірина_Костюшко » 2016 » Июнь » 1
Ірина_Костюшко 10 головних тез із зустрічі з агроуніверситетом

Ірина_Костюшко


Оценка: 3.7/5 Голосов: 6

10 головних тез із зустрічі з агроуніверситетом

01.06.2016, 11:33:23 1953 3.7 1

26 травня зустрілася зі студентами та викладачами Житомирського національного агроекологічного університету. Мені було приємно, що поспілкуватися прийшли студенти та викладачі різних аграрних спеціальностей. Ці молоді люди і є майбутнім нашого аграрного сектору, а отже сільської місцевості. Населення якої складає 41% в області.
22 роки свого життя я вчилася: в школі, університеті, інтернатурі, бізнес-школі, ще одному вузі. І можу сказати, що навчання у будь-якому виші повинно давати студентам непросто знання, а розвивати їх культуру.
Ще у XIX ст. відомий філософ та соціолог Хосе Ортега-і- Гассет сказав:
«Місія університету – це формування культури людини, а не передача знань».
Поле знань весь час розширюється, змінюється, інформація переповнює джерела, які безперервно оновлюються. Саме тому, здобути нові знання не складає труднощів. А ось наша особистість є тим каменем, з якого ми створюємо скульптуру, це наша філософія життя, лінія поведінки та спосіб мислення. Все це потребує найбільших зусиль.
Про що ж говорили зі студентством та викладачами:

  • Візія області формується на основі трендів, потреб людей у майбутньому та балансі між логікою та емоціями. Про це важливо пам’ятати починаючи свою справу. Важливо працювати на збереження того, що є та орієнтуватися на те, що буде. Людина отримує найбільше задоволення, коли приносить радість іншим. Так і в бізнесі, важливо йти від зворотнього, тобто розуміти потреби людей і створювати їм благо.
  • Житомирська область свого часу була однією з лідируючих в Україні по виробництву та експорту льону. Загалом наша країна забезпечувала 3% світової потреби у цій культурі. Відроджуючи старі традиції на підприємстві «Зоря» ми починали з 300 га і цьогоріч запланували засіяти територію у 3000 га. Наразі попит на нього у світі перевищує пропозицію, тож цей напрямок дає аграріям можливість розвиватися. Ця культура має великий потенціал: насамперед, льон може бути гідною альтернативою соняшнику та ріпаку, котрі виснажують землі.
  • Нині у нас ера знань і виграють перш за все ті, хто мають знання та досвід. Підхід до відродження сіл та аграрного виробництва має бути системний, а не точковий. Має бути візія всієї області, тоді ми знатимемо по якому маяку вести усю область.
  • Наука знає, які можливості має область та куди потрібно рухатись. Науковці щоденно працюють з купою матеріалів, проводять дослідження та вивчають досвід колег співвітчизників та закордонних спеціалістів. Це все вказує на обізнаність в тих речах, в яких влада не компетентна. Саме тому необхідна співпраця з людьми, котрі мають досвід у вивченні аграрного напрямку.
  • Будь-який ресурс можна втратити, а знання безцінні. Яка б важка не була ситуація, з неї завжди можна знайти вихід. Якщо ресурси обмежені – це нагорода, коли можливостей надто багато – це призводить до деградації. До прикладу, у випадку нестачі коштів, людина мислитиме, шукатиме нові шляхи вирішення проблеми, розвиватиметься, у цьому і є щастя.
  • В бізнесі заробляє не продукт, а бачення власника. Тільки маючи власний стержень, силу, позитив, віру в краще, ми здатні на великі звершення. Від наших думок та установок залежить усе. Тож ніколи не можна опускати руки, звинувачувати інших у своїх невдачах. Потрібно бути сильною особистістю і мужньо боротись з усіма труднощами.
  • Органічне виробництво є вигідним для аграріїв. Це довгострокова перспектива для нашої області та країни. Для виробників це також вигідно, різниця ціни реалізації становить від 30 до 50%, при цьому затрати знаходяться в цих же межах. Потреба в органічній продукції у Європі сягає 80%. Ми повинні виготовляти брендову, якісну продукцію за європейськими стандартами і тоді виходити на ринок. Є усі підстави думати про високу конкурентоспроможність саме нашої продукції, вирощеної на наших чорноземах. Варто також відзначити користь та безпеку такої продукції для споживачів.
  • Тільки ті, хто можуть адаптуватися до навколишнього середовища запрограмовані на успіх. Дарвін казав: виживає не найсильніший, і не найрозумніший. Виживає той, хто краще за інших може адаптуватися до змін. І це чиста правда, адже світ мінливий і світ бізнесу в тому числі. І лише маючи здатність стійко триматися на плаву та пристосовуватись до навколишнього середовища, є можливість залишитись на рівні, а не піти під воду.
  • Землі потрібні не тільки дощ або сонце, їй потрібна гармонія. Тому для ефективної роботи та розвитку області, повинна бути взаємодія науки, влади та бізнесу.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 1
TarasS
1 Тарас (TarasS)   • 14:38:34, 01.06.2016 [Материал]

За льон плюсую.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо