Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » pixar » 2021 » Март » 2
pixar Прогулянка набережною річки Ніл – “Cairo Marathon”

pixar


Оценка: 2.7/5 Голосов: 7

Прогулянка набережною річки Ніл – “Cairo Marathon”

02.03.2021, 14:00:06 7669 2.7 3

Плануючи свій календар на новий біговий сезон вирішив, що у ньому потрібно буде неодмінно пробігти, якийсь цікавий та незвичний марафон. Так як в зимовий період марафонів проводиться не так і багато, а ще до цього додавались цьогорічні реалії, тому моя увага в основному була зосереджена на марафонах Туреччини та Єгипту.

Так як в Туреччині в період січень-лютий марафони не проходять, а березневий щорічний марафон в Анталії, мені пощастило пробігти в минулому році , тому Туреччина відпала сама собою. Що ж стосується марафонів Єгипту, то бігових подій, де була основна дистанція – 42 кілометри в Єгипті протягом року проводиться три. В період січня-лютого це марафони в Луксорі та Каїрі і осінню марафон в Александрії. Тому вибирати прийшлось з “Egypt Marathon”, що проходить в Луксорі, або з Каїрського марафону. До того ж ці два марафони мали проходити в січні.

Звісно хотілось відвідати марафон в Луксорі, так як він проходить по території міста Луксор, з великою кількістю історичних пам’яток, що дійшли до нас з часів єгипетських фараонів. Але, що б дістатись Луксора потрібно було зробити дві пересадки в Стамбулі та Каїрі, тому вирішив свій вибір зупинити на марафоні в Каїрі.

До того ж проглядаючи фотографії минулих стартів “Cairo Marathon”, мене зацікавила одна особливість, а саме бігуни біжать по вулицям, які не перекриті від автомобілів. Крім того “Cairo Marathon” в 2015 році бігли учасники бігового челенджу “777” (7 марафонів 7 континентів 7 днів). Тому вирішив, що знайомство з марафонами Єгипту неодмінно потрібно розпочинати саме з Каїрського марафону.

Реєстрація

Реєстрація на марафон проходила на офіційному сайті Каїрського марафону: marathoncairo.com, або через сторінку у facebook та коштувала від 30 $ на марафон. Крім того учасники могли обрати, як основну дистанцію в 42 кілометри, так і 21 або 10 кілометрів.

Маршрут марафона “Cairo Marathon” складався з одного кола, а саме потрібно було пробігти 21 кілометр в одну сторону, а потім тим ж маршрутом повернутись до фінішу. Якщо в минулих роках маршрут “Cairo Marathon” в основному петляв вуличками міста, то цього року він проходив вздовж набережної річки Ніл, а саме по проспекту “Nile Corniche”, повз Церкву Святого Георгія, Єгипетський геологічний музей, а далі через острів Рода до Університетського мосту. Крім того цього року маршрут марафону був уперше сертифікований Єгипетською федерацією атлетики (EAF).

Дорога

Познайомився я уперше з Каїром в минулому році, коли приймав участь в півмарафоні “Pyramids Half Marathon”, маршрут, якого проходив по плато Гізи. Як і рік тому назад, мій маршрут з Києва до Каїра проходив через Стамбул. Вилетівши в середу увечері з Києва до Стамбулу, а вже наступного ранку з Стамбула до Каїра. Особливо, якоїсь відмінностей від минулорічної подорожі не було, єдине, що без негативного ПРЛ-тесту не допускали на борт літака, ну і звісно ж потрібно було кругом ходити у масці.

Прилетівши в Каїр та пройшовши паспортний контроль я відправився до місця свого проживання. Якщо у першу свою подорож до Каїра я зупинявся в хостелі біля пірамід Гіза, то цього разу вирішив зупинитись в готелі “Grand Nile Tower” з якого відкривався гарний вигляд на річку Ніл та правий берег міста.

Біг

Що ж наступний день після мого приїзду до Каїра, а саме п’ятниця мав бути доволі цікавив, бо в цей день мала проходити головна мета моєї подорожі, а саме бігова подія “Cairo Marathon”. Мій ранок п’ятниці розпочався з подорожі у напрямку стартового містечка марафона “Cairo Marathon”, що б отримати свій стартовий номер та розпочати свою бігову пригоду вулицями Каїра.

Отримати свій стартовий пакет учасники бігової події “Cairo Marathon” могли, як в день старту забігу, так і на Sport Expo “Cairo Marathon”, що проходив за два дні до старту марафону, а саме у середу. Так як в середу я був у дорозі, тому Sport Expo “Cairo Marathon” прийшлось пропустити і забирати свій стартовий пакет вже безпосередньо перед стартом марафона. Саме ж головне свято, а саме старт основної дистанції – 42 кілометри розпочинався о 6:15 ранку, а вже після нього стартували інші дистанції, а саме 21 та 10 кілометрів.

 

Тому після стартового відліку, розпочалась моя цікава пригода довжиною в 42 кілометри на вулицях Каїра. Так як трішки мав уявляння про те, що мене очікує на цьому марафоні, тому вирішив долати дистанцію неспішно. А очікувало мене на маршруті, крім єгипетського сонця, низької вологості (10 – 20 %), ще вулиці Каїра та його транспорт.

Звісно більшість бігунів, що бігають шосейні забіги звикли, що коли проходить марафон чи півмарафон, то для учасників перекриваюся вулиці міста по яким мають бігти учасники. В Каїрі ж такого задоволення учаники “Cairo Marathon” не отримали і бігти приходилось по шосе, де біля тебе проїжають автомобілі. Звісно ж перші декілька кілометрів в моїй голові лунала думка: “Чому мені не сиділось в Києві?”. Але жалітись було вже пізно і дорога була тільки вперед до таблички з написом “Фініш”.

Долаючи марафон по проспекту “Nile Corniche” учасники марафону могли насолодитись красивими краєвидами річки Ніл та панорамою її правого берега, що відкривались з одного боку, а з іншого боку проспекту учасників супроводжували місцева забудова жилих кварталів Каїра. Маршрут “Cairo Marathon” проходив по асфальтованій рівній поверхності, але все таки без підйомів та спусків не обійшлось, так як одна естакада, все таки очікувала на учаників марафону, десь на 15 та 27 кілометрі відповідно. Крім того учасників марафону протягом усієї дистанції супроводжували велосипедисти. Відновити свої сили учасники марафону могли на пунктах харчування, які розміщувались кожні 5 кілометрів, де крім води, на учасників чекали різні фрукти та ізотонік (доречі ізотонік, який був на марафоні, мені найбільше сподобався з тих, що зустрічав на єгипетських стартах).

Тому насолоджуючись місцевою архітектурою та краєвидами, яку час від часу преривала проїжаюча повз тебе машина, помаленько рухався до фінішу марафону, час від часу забігаючи на пункти харчування, що б поповнити запаси води.

Після 5 годин 48 хвилин я все-таки пересік фінішну арку “Cairo Marathon”. Де на мене очікували фрукти, вода та відпочинок від марафону, сонця та каїрських автомобілів.

Враження

Що ж п’ятий мій марафон, а саме “Cairo Marathon” виявився багатим на різні позитивні враження. “Cairo Marathon” цікава, захоплююча бігова подія вуличками Каїра, що запам’ятається мені надовго. Маршрут марафону був досить красивий, але розмітки трішки не хватало уздовж маршруту. Сама організація, а саме пункти харчування, наявність волонтерів на маршруті, теж були досить непогано організовані. Хоча деякі перехрестя залишились без волонтерів, тому пересікати їх не дуже було комфортно.

Що ж стосується не перекритого шосе звісно, як би це був марафон в якісь європейській країні, то це було погано, але “Cairo Marathon” це африканський марафон. Так як я бігаю в основному за цікавими біговими враженнями, то “Cairo Marathon” своє завдання виконав, бо подарував цікаву бігову пригоду заради якої його й обирав та нові позитивні враження від шосейного забігу.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 3
TarasS
1 Тарас Стрільчик (TarasS)   • 14:08:17, 02.03.2021 [Материал]

А де слайди?
pixar
2 Андрій Андрощук (pixar)   • 14:14:39, 02.03.2021 [Материал]

Вже є
TarasS
3 Тарас Стрільчик (TarasS)   • 12:34:44, 04.03.2021 [Материал]

То додай їх у матеріал, якщо вони є, натиснувши зірочку "редагування". Жодного фото, жодної піраміди, жодного верблюда - це точно матеріал з Єгипту?


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо