Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Довідники

Як зареєструвати місце проживання дитини в 2022 році

Автор: Кабінет Міністрів, 07.10.2021, 16:18:37 Як зареєструвати місце проживання дитини в 2022
Багато людей в Україні запитують: Як можно подати заяву на реєстрацію місця проживання дитини віком до 14 років за адресою одного з батьків з одночасним зняттям з реєстрації з попереднього місця проживання. 
  • Подання заяви онлайн: ~ 5 хвилин.
  • Строк надання послуги: 1 робочий день.
  • Вартість: 13 грн. 60 коп.

Зверніть увагу! У разі, якщо державним реєстратором відмовлено у реєстрації вашого місця проживання, вартість послуги не повертається.

 

ПОДАТИ ЗАЯВУ

Авторизуйтесь, заповніть форму та підпишіть заяву електронним підписом
 

Як отримати послугу

Онлайн

  1. Зареєструйтеся чи авторизуйтеся (якщо вже зареєстровані) у кабінеті громадянина на diia.gov.ua.
  2. Заповніть онлайн-форму заяви для отримання послуги.
  3. Підпишіть заяву кваліфікованим електронним підписом
  4. Якщо адреси реєстрації місця проживання батьків не збігаються, необхідно отримати згоду іншого з батьків. Для цього другому з батьків потрібно підписати заяву за допомогою електронного підпису.
  5. Після формування заяви та одержання згоди іншого з батьків (за потреби) її буде передано в обробку реєстратору відповідного органу місцевого самоврядування

 

Зверніть увагу! Адреса нового та поточного місця проживання має входити до переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких проводиться експериментальний проєкт (м.Харків, м. Луцьк, м. Рівне, м. Вінниця, м. Маріуполь, м. Кривий Ріг, м.Хмельницький, м. Львів). Житло, за адресою якого відбувається реєстрація, не має перебувати в іпотеці/довірчій власності як спосіб забезпечення виконання зобов’язань.

 

Офлайн

Зверніться до Центру надання адміністративних послуг та надайте такі документи:


При поданні заяви представником особи, крім зазначених документів, додатково подається документ, що посвідчує особу представника та документ, що підтверджує повноваження особи як представника. Реєстрація місця проживання особи за заявою законного представника здійснюється за згодою інших законних представників.

Зверніть увагу! Якщо у батьків різні адреси реєстрації місця проживання , то місце проживання дитини до 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків. Це відбувається у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).

 

Результат

Місце проживання вашої дитини буде зареєстровано. Якщо вам необхідно отримати паперовий витяг про зареєстроване місце проживання, зверніться до Центру надання адміністративних послуг.

Також ви можете побачити актуальне місце реєстрації вашої дитини у е-свідоцтві про народження в мобільному застосунку Дія.

Часті питання та відповіді

Що робити, якщо в мене немає електронного підпису?

Щоб отримати електронний підпис, зверніться до будь-якого акредитованого центру сертифікації ключів, надавши заповнену реєстраційну форму, ваші паспортні дані та номер платника податків. Вартість послуги становить близько 200 гривень, але може відрізнятися в різних центрах сертифікації ключів. Повний перелік таких центрів – за посиланням.

Користувачі Приватбанку можуть отримати електронний підпис безкоштовно в особистому онлайн кабінеті «Приват24» або у відділенні банку.

Електронний ключ до підпису радимо зберігати на знімному носії (наприклад, на флешці).

Чи потрібна згода власника нерухомості, щоб зареєструвати дитину?

Ні, при реєстрації місця проживання дитини за адресою одного з батьків згода власника не вимагається.

Чи можна зареєструвати дитину, якщо адреси батьків не збігаютьсята один з батьків перебуває за кордоном?

Так, для цього інший з батьків повинен надати згоду шляхом накладання електронного підпису на заяву на порталі ДІя. Це можна зробити віддалено, однак в іншого з батьків повинен бути електронний підпис, виданий акредитованим в Україні центром сертифікації ключів.

Чи потрібна згода обох з батьків щоб зареєструвати дитину?

Згода іншого з батьків не вимагається, коли адреси реєстрації батьків збігаються або коли в дитини є тільки один з батьків.

Яким чином інший з батьків надає згоду на реєстрацію?

Під час заповнення заяви ви вказуєте інформацію про іншого з батьків та їхню адресу електронної пошти. Після формування заяви на вказані адреси пошти будуть відправлені повідомлення з посиланням на вашу заяву. Інший з батьків зможе перейти за цим посиланням та надати згоду шляхом накладання кваліфікованого електронного підпису на заяву на порталі ДІя.  Зверніть увагу, що термін збору підписів обмежений поточною добою.

Чи можна зареєструвати дитину, якщо адреси батьків не збігаються та один з батьків є іноземцем?

Так. Для цього інший з батьків повинен надати згоду шляхом накладання електронного підпису на заяву на порталі ДІя. Це можна зробити віддалено, однак в іншого з батьків повинен бути електронний підпис, виданий акредитованим в Україні центром сертифікації ключів.

Пов'язані послуги

Пов'язані закони та накази

Закон України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні"

Постанова Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 р. № 207 "Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру"

Автор: Кабінет Міністрів, редактор рубрики "Довідники" на ЖЖ.info
Довідники | 07.10.2021 | Переглядів: 7150 | кабмин, Дия

Читайте також на цю тему: