Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Авторская колонка » Александр Коцюбко

Берестечко. Видео

Автор: , 22.07.2021, 17:29:16
Автор Александр Коцюбко

Александр Коцюбко

все статьи автора

Наша делегація козаків «Поліської Січі»брала участь у заходах, присвячених Берестецькій битві.

Для любителів історії розкажу коротко

Берестецька битва між армією Речі Посполитої і козацько-кримським військом, яке сталося 18 (28) червня - 30 червня (10 липня) 1651 року біля волинського села Берестечко.

Польсько-литовську армію очолювали король Ян Казимир, великий коронний гетьман Миколай Потоцький, польний коронний гетьман Мартин Калиновський. На чолі козацько-кримського війська стояли гетьман Війська Запорозького Богдан Хмельницький і хан Іслям III Герай.

Перемогу здобула польсько-литовська армія після того, як кримське військо бігло з поля бою, захопивши з собою Богдана Хмельницького. Наслідком битви стало Білоцерківське перемир'я.

З обох сторін у битві брало участь порядку 300 тисяч воїнів. 30 тисяч козаків загинули під час цієї битви. На їх честь був споруджений курган, та якому встановлено Хрест. Збережена церква з підземними ходами, де молився перед битвою Богдан Хмельницький. Досі з тих часів функціонує чоловічий монастир. Щорічно з 30.06 по 10.07 обираються дні для проведення урочистостей. Захід проходить у п’ятницю, суботу та неділю. На урочистості з’їзжаються представники козацтва з усіх областей України, привозять з собою гармати, коней на машинах та проводять театралізовану битву. Відбувається покладання квітів на курган, де поховані загиблі козаки біля монастиря , а також до пам’ятнику трьомстам загиблим козакам Паволоцького полку. Паволоч , зараз село біля Попільні (Житомирська область) – колишня фортеця, де був козацький форпост та стояв військовий козачий гарнізон. Про Паволоцький полк та село Паволоч, де цей полк формувався можна дізнатися тут http://zhzh.info/publ/59-1-0-18052 . Пам’ятник цим трьомстам козакам споруджено за їх героїзм під час охорони мосту через річку для відходу основного війська козаків. Усі козаки-охоронці тоді загинули. Останнім загинув Іван Нечай, який відмовився здатися, хоча польський король Казимир особисто пообіцяв йому життя за його сміливість. Є чудовий музей на території монастиря.

Губернатор Рівенської області особисто відкривав урочистості та був присутній на заході. Організація просто чудова! Ідеально виконані навіть стрижка трави та інші дрібнички.

Люди у п’ятницю приїздять сім’ями, з палатками, з шашликами. В суботу відбувається церемонія. Патріотичні організації України привозять на автобусах дітей. У дітей є і костюми, і макети зброї тих часів. Діти приймають участь у театралізованих дійствах, у заходах, показують навички володінням козацькою зброєю. А де житомирські «Пластуни», яким виділяються десятки мільйонів гривень з бюджету?

Мене вразив історичний факт – кримські татари (а вони називали себе союзниками козаків та Богдана Хмельницького у цій битві) перед битвою відвідали шатер польського короля Казимира, де їм дали золото. . Фактично із-за них Берестецька битва була програна, бо татари оголили фланги. Татари побігли з поля битви, а коли просувалися по Україні до Криму, взяли в полон 300 тисяч українців, включаючи жінок та дітей.

За версією істориків, Богдан Хмельницький, що б повернути татарське військо на позиції, почав наздоганяти кримського хана та його військо, але був взятий татарами у полон. Але, коли битва закінчилась, Хмельницький знов опинився серед козаків.

На час відсутності Хмельницького козацьке військо очолив Богун.

Саме за цю битву, Тарас Григорович Шевченко у своєму творі назвав Хмельницького «Богдане, нерозумний сину» http://litopys.org.ua/shevchenko/shev124.htm

РОЗРИТА МОГИЛА


Ой Богдане!
Нерозумний сину!
Подивись тепер на матір,
На свою Вкраїну,
Що, колишучи, співала
Про свою недолю,
Що, співаючи, ридала,
Виглядала волю.
Ой Богдане, Богданочку,
Якби була знала,
У колисці б задушила,
Під серцем приспала.


Раджу всім відвідати Берестечко під час проведення цих урочистостей у наступному році. Це недалеко – 300 км від Житомиру, або село Паволоч - 90 км від Житомира.. Можете замовити наш козацький автобус з кондиціонером.

Запрошуємо всіх, кому вже виконалось 18 років вступати до лав козацтва «Поліської Січі»
З усім Козацьким товариством
Крайовий отаман
«Поліської Січі»
генерал-осавул
Українського козацтва
О.П.Коцюбко






Берестечко. Видео

Берестечко. Видео

Александр Коцюбко | 22.07.2021 | Переглядів: 7468
Редакція сайту може не розділяти думку автора статті
та відповідальності за зміст матеріалу не несе.
Коментарів: 0