Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Авторская колонка » Микола Череднік

ЧОМУ ПОТРІБНО БРАТИ КВИТОК

Автор: , 06.12.2017, 09:58:29
Автор Микола Череднік

Микола Череднік

все статьи автора

Вартість проїзду в житомирських маршрутках знову становить 5 грн, але основна особливість – це наявність валідаторів у водіїв. Хоча в перші дні не усі маршрутні таксі мали валідатори, і не завжди там, де вони були, водії могли видати квиток.

Наявність валідаторів не впливає на якість перевезення, але це можливість контролювати та оцінити реальний пасажиропотік, та відповідно, прорахувати економічну вартість тарифу. Адже арифметика перевізників, пальне дорожчає, запчастини дорожчають, давайте збільшимо вартість проїзду на 60 % – навряд чи відображає реальну картину.

Перевізники встановили валідатори, скоріше за все, в очікуванні того моменту, коли з міського бюджету почнуть компенсувати проїзд за пільговиків. Наголошу на тому, що держава вже два роки не виділяє коштів для компенсації пільгового проїзду, відповідно, усі компенсації будуть за рахунок міського бюджету, тобто наших з вами грошей. Зараз перевізники взяли на себе зобов’язання перевозити пільговиків за власний рахунок, при цьому всіляко намагаються «відбити» у пільговиків бажання користуватися пільговим проїздом. Нагадаю також і те, що рішення виконавчого комітету про встановлення часових обмежень пільгового проїзду є незаконним, та оскаржується у судовому порядку.

Наявність валідаторів виправдає себе лише тоді, коли усі пасажири почнуть брати квиток. Лише через 100 % облік пасажирів можливо навести лад у громадському транспорті. Якщо пасажири не будуть брати квитки, валідатори лише прикрашатимуть інтер’єр маршрутки.

Типова ситуація, коли люди заходять до маршрутки, дають 5 грн і йдуть, не беручи квиток. Водій, до речі, не поспішає сам давати квиток, бо він, як і власник маршруту, не зацікавлений показувати реальну кількість пасажирів. Коли я прошу у водія видати квиток, це викликає дивні погляди водія та пасажирів. Отримуючи квиток об 21:00 з номером 38, означає, що за день офіційно та по звітності водій провіз 38 пасажирів.

Якщо житомиряни не будуть брати квитки по 5 грн, вартість проїзду буде 6 грн. Якщо не будуть брати по 6 грн, проїзд зроблять по 7 грн і так далі.

Перевізник буде показувати, що за цілий день він перевіз 30-40 пасажирів, і він працює собі у збиток, тому вартість проїзду потрібно збільшувати.

Житомиряни, Ви самі добровільно даєте себе обманювати! Квиток – це не якась формальність! Технічний стан та безпека в Житомирських маршрутках бажає кращого. І у випадку, якщо пасажир під час поїздки отримає травму, лише за наявності квитка він може розраховувати на компенсацію завданої шкоди.

Можливо, пересічному середньостатистичному житомирянину немає часу відстоювати свої права або інших житомирян у владних кабінетах та судових залах, але взяти квиток у водія не вимагає від вас надзвичайних зусиль та здібностей. Якщо ви почнете вимагати у водіїв маршрутки видавати вам квитки та поясните своїм знайомим чому це потрібно робити, ви виконаєте свій громадянський обов’язок.
ЧОМУ ПОТРІБНО БРАТИ КВИТОК
Микола Череднік | 06.12.2017 | Переглядів: 1675
Редакція сайту може не розділяти думку автора статті
та відповідальності за зміст матеріалу не несе.
Коментарів: 0