Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Авторская колонка » Микола Череднік

Або влада змінить пріоритети, або громада змінить владу

Автор: Микола Череднік, 16.04.2018, 09:53:04
Автор Микола Череднік

Микола Череднік

все статьи автора

Нещодавно, після звернення до мене житомирян, зацікавився питанням технічного стану Богунського мосту. Не маючи інформації про усіх мостів міста, вважав, що саме його необхідно негайного ремонту. Але як виявилося, він знаходиться у найкращому технічному стані з усіх Житомирських мостів. Хоча і ремонту він потребує, і якомога скорішого, фахівці повністю з цим погоджуються. Але проблема як завжди у коштах, точніше – їхній відсутності. Хоча, за рахунок децентралізації, кошти є, але справа у тому, на що та як їх витрачають.

Малими коштами та розумною головою можна багато зробити, а великими коштами та дурною головою – нічого…

У Житомирі всі мости потребують ремонту, і потребують вони його роками. І це стосується практично усієї інфраструктури міста, яку останні років 25 ніхто не ремонтував. У найгіршому стані знаходиться Київський міст. Вартість його ремонту складає близько 200 млн грн, на це коштів у бюджеті немає... Усі сподівання на Державний бюджет та лобістів міста у високих кабінетах на Грушевського. Ремонту потребують також мости по Параджанова та Троянівській. У скільки обійдеться ремонт – точно невідомо. Загалом ця сума рівна або навіть більша за весь бюджет розвитку Житомира.

Вирішити питання фінансування ремонту можливо було б, залучивши кошти з Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР). Але місто вже використало усі кошти у цьому році на ремонт стадіону Спартак та будівництво ЦНАПу на майдані Перемоги.

Що більше потрібно місту мости чи ЦНАП? Важке запитання, бо потрібно й одне, й інше. Але першочерговими мають бути ті об’єкти, від яких залежить функціонування та життєдіяльність міста. Звісно, у міській раді ніхто не ставить такі питання, все ж вже вирішено, і рішення це приймалося не в стінах міської ради.

Будувати нове приміщення для ЦНАПу вартістю 45 млн грн у той час, як за 200 м знаходиться порожній готель Житомир, який планують продати, особисто мені видається дивним рішенням. Чому не зробити ЦНАП у приміщенні готелю Житомир? Тим паче, що міська влада у 2016 році планувала це робити саме так, навіть кошти з бюджету на розробку проектної документації виділили. Кошти виділили, проект успішно зробили та поклали його у стіл…

При формуванні міського бюджету постійно подаються заявки на виділення коштів на ремонт мостів, але вони не враховуються та викреслюються з міського бюджету. Винятком був лише випадок, коли з міського бюджету виділили 1,5 млн грн на підвісний міст. Чому вирішили виділяти кошти на міст, по якому не їздить жодне авто та жоден пасажирський транспорт, мені не відомо. Можливо, це пов’язано з тим, що якщо б відремонтували якийсь міст на окраїні міста, люди б цього не помітили, а ось про підвісний міст у парку знають усі.

Хочеться сподіватися, що мости у Житомирі зможуть ще простояти декілька років. І наше місто оминуть ті проблеми, які можуть статися через їхній технічний стан. А там або влада змінить свої пріоритети, або громада змінить цю владу.

Хочеться шукати у цьому всьому і певний позитив. Добре, що поки мости у Житомирі не взялися ремонтувати. Бо якусь тротуарну плитку у нас третій рік ніяк докласти не можуть, а те, що поклали, вже потрібно перероблювати. Якщо ще так почнуть мости ремонтувати, то будемо ми довго їздити в об’їзд.
Автор: Микола Череднік, редактор рубрики "Микола Череднік" на ЖЖ.info
Микола Череднік | 16.04.2018 | Переглядів: 1684
Редакція сайту може не розділяти думку автора статті
та відповідальності за зміст матеріалу не несе.
Коментарів: 0