Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

BT-колонка про всяк випадок - це Survivor

Автор: Анна Морозова, 10.04.2018, 22:40:50 BT-колонка про всяк випадок - це Survivor

Звичайно, у наш час суцільних рекламних крайнощів одна лише назва "мобільна Bluetooth-колонка з функцією автомобільного пускового пристрою" насторожує відразу. Втім, пристрій, що його компанія-виробник для зручності називає трохи коротше - Survivor, саме таким і є.

Тобто, ніхто нічого зайвого не придумував. Колонка насправді не тільки "музику грає", а й замість штатного акумулятора стартер двигуна машини за необхідності теж крутить.

На сайті DreamWave про новий Survivor пишуть, що він не просто є справжньою утіхою для сучасного меломана, але ще й може у разі чого попрацювати у аварійно-рятувальному режимі, у польових умовах.
 

Survivor - мобильная Bluetooth-колонка на все случаи жизни

Щодо "відради меломана" до безпосереднього знайомства з Survivor особливих ілюзій у нас, чесно кажучи, не було, а от на обіцянки виробника щодо "аварійно-рятувальних" можливостей девайса ми як то кажуть "повелися" майже відразу.

Survivor - це перша у світі й поки що єдина багатофункціональна, захищена, мобільна, бездротова аудіосистема, котра окрім того, що видає звук потужністю до 30 ват, можете ще й видавати короткочасний пусковий струм силою 400А (при 12V), котрого достатньо, щоб запустити двигун автомобіля, навіть дуже немаленького.

Однак, про все по порядку. Отже:
 

Bluetooth-колонка Survivor

Апарат важить цілих 5.3 кіло (так, не маленький). Але, не зважаючи на відчутну вагу і помітні розміри, це все ж колонка портативна, чи то пак, переносна. Та значно краще, коли вона перевізна. Survivor прекрасно почувається у салоні і навіть у кузові пікапа, в човні, на палубі катера - і загалом, де завгодно, але в руках його далеко не занесеш. Втім, кому як. Металу (а якщо конкретніше, то алюмінію) на ручку для носіння колонки виробник не пожалів, так що, коли є бажання носити, то на здоров'я!

Survivor - мобильная Bluetooth-колонка на все случаи жизни

Так чи інакше, але всією своєю зовнішністю і конструкцією девайс, ніби вголос кричить: "Бери мене з собоооою !!!". І навіть з фоток видно, що в затишній домашній обстановці вигдядає Survivor якось недоречно.

До того ж не варто забувати, що купуючи цей спікер, ми платимо ще й за повноцінний захист корпусу за стандартом IPX5. Це не означає, що Survivor можна топити в річці, але прямих контактів з водою, а також з брудом, піском, пилом та снігом він не боїться, і зовсім не обов'язково весь час плекати його, як ніжну квітку.
 

Захищений і мобільний: Survivor виконаний у компактному, міцному та захищеному за стандартом IPX5 (захист від води, пилу, піску та снігу) корпусі і обладнаний добротною металевою ручкою з широкою та зручною пластиковою накладкою. Survivor можна ставити та вішати, носити та возити з собою, куди і як заманеться.

Колонка оснащена вбудованою акумуляторною батареєю ємністю 12000 мАг, котра, як пишуть у специфікації, забезпечує до 14 годин автономної роботи в режимі безперервного аудіовыдтворення (або до 7 годин в тому ж режимі, але на максимальному рівні гучності і з активною функцією Full Bass, що, теж не мало).

Окрім великого акумулятора (він, до речі, і становить майже половину від згаданих вище 5.3 кілограмів) всередині Survivor є ще багато цікавого. Зокрема, модуль Bluetooth CSR 4.0 (з підтримкою EDR, A2DP AVRCP і APTX), модуль NFC (для того, щоб колонка до смартфона підключалася "в один дотик") і мікрофон (для режиму "вільні руки", щоб смартфон щоразу не вмикати) - це щодо "легкого" заліза.

Survivor - мобильная Bluetooth-колонка на все случаи жизниЗ більш "важкого" маємо пару високочастотних і пару широкосмугових fullrange-драйверів та вбудований аудіопідсилювач, які всі разом генерують звук потужністю до 30 Ват.

А ось із цим було цікаво. Оскільки зрозуміло, що гучний звук - це ніщо, коли він поганий. А так як Survivor - колонка бездротова, то спочатку в плані якості аудіо ніяких сенсацій ніхто від неї і не чекав. Зате було чому здивуватися.

У Survivor, як з'ясувалося, апаратну базу дуже непогано доповнюють система пригнічення спотворень сигналу та база програмна. На високих рівнях гучності спікер "не захлинається" і відтворює звук з достатньою деталізацією та виразністю.

Але, ясна річ, якість аудіо багато в чому залежить також від якості та складності треку. Іноді колонка акуратно нагадує, що вона і портативна, і бездротова, проте, не виходячи за рамки пристойності.
 

Повноформатний HiFi-звук: Bluetooth-аудіосистема Dreamwave Survivor оснащена власним HiFi-аудіопідсилювачем, двома широкополосними fullrange- та двома високочастнотними випромінювачами загальною потужністю 30 ват, котрі у поєднанні з цілим комплексом найновітніших аудіотехнологій генерують звук найвищого, аудіофільського рівня та відтворють музику з усією її повнотою, глибиною та виразністю.

Після безпосереднього огляду Survivor-а виявлено було кілька роз'ємів і кнопок - в асортименті. Кнопки управління - стандартні, як у будь-якого іншого Bluetooth-спікера: Живлення, BT-сполучення, Гучність. Але зроблені вони "трохи" нестандартними (разів у 5) і такими, що натискати їх зручно хоч пальцями, хоч усім кулаком - не схибиш.

Survivor - мобильная Bluetooth-колонка на все случаи жизни

Кнопки управління розашовані на одному торці корпусу колонки, а на іншому, під великий гумовою кришкою знаходяться порти і роз'єми: один USB, один - для зарядника, один звичайний лінійний вхід (якщо треба підключити щось без Bluetooth) і розетка для "крокодилів" пускового пристрою.

Про Bluetooth треба б ще раз уточнити. У Survivor це версія 4.0 + EDR, на сьогодні вже не найновіша, та як і раніше годиться для підключення будь-якого сучасного пристрою відтворення. Сполучення здійснюється через протокол SSP, тобто, як кажуть, одним натисканням. А якщо підключати смартфон або планшет через NFC, то і взагалі без натискань (але тільки якщо це не iPhone і не iPad).

Загалом же Bluetooth-модуль Survivor підтримує профілі A2DP / AVRCP, технології aptX (якість звуку рівня CD) і HFP ("вільні руки"), а також протоколи SSP і Near Field Communication (NFC). Ну, і ще передбачена підтримка кодека SBC.

USB-порт теж вартий окремої згадки. Він, по-перше, теж може працювати як аудіовихід. А по-друге, він у цієї колонки стандарту USB-A (5V / 1A), завдяки чому вбудований літій-полімерний акумулятор Survivor-а працює в зокрма і як повнофункціональний зарядний пристрій (т.зв. «пауебанка») для смартфонів, планшетів, плеєрів, фотоапаратів тощо. І має достатньо потужності, щоб заряджати більше одного мобільного девайса одночасно. І в зв'язку з цим, ми так і не зрозуміли, чому в DreamWave не обладнали колонку хоча б парою USB, або чому той, що є, не вміє працювати як "швидка зарядка".

Survivor - мобильная Bluetooth-колонка на все случаи жизни

Як ми вже сказали, батарея аж на 12000 мАг забезпечує до 14 годин безперервної роботи спікера в режимі відтворення музики при середньому навантаженні або 7 годин - на максимальному рівні гучності. Оскільки Survivor розрахований на експлуатацію в польових умовах, то заряджається його акумулятор як від мережі змінного струму (блок живлення є в комплекті), так і від автомобільної розетки (перехідник на 12 В теж є).

На скільки вистачає цих 12000 мАг? Ну, якщо без рекордів, то на цілий вихідний день де-небудь за містом (у лісі, в горах, на пляжі чи будь-де) вистачає точно. Це з розрахунком на не менше 12 годин якісного і гучного звуку, плюс зарядити за потреби два-три смартфони.

Скільки все це коштує? Еквівалент $300 (хоча по акції можна знайти або трохи дешевше, або з якимось подарунком, котрий теж ніби як гроші). Але все одно це трохи дорогувато, як для просто Bluetooth-колонки, хай навіть такої функціональної, захищеної, та ще й HiFi-рівня. Тому ен могло не виникнути ще одне справедливе запитання: тоді за що ми ще платимо?

І щоб відповісти на нього, давайте подивимося,..
 

...чому Survivor саме Survivor?

Якщо перекладати з англійської й зовсім трохи притягнути за вуха Google-перекладач, то з Survivor вийде слово "виживальщик". З огляду на це, подальший огляд спікера ми продовжили з метою з'ясувати, чим же таким він може допомогти в екстремальних ситуаціях.

"За легендою", конструктори даного виробу, коли придумали, як втиснути в його корпус такий акумулятор, потім порахували, що його ємності і потужності має вистачати не лише на роботу підсилювача з динаміками і не лише на зарядку інших дрібних акумуляторів. І ...

... вбудували прямо в корпус Survivor ще й великий світлодіодний прожектор на 110 люмен. Його яскравості вистаає, щоб освітити маленький наметовий табір десь у темному лісі чи/або освітлювати дорогу, так щоб на відстані більше сотні метрів перед собою ви впевнено бачили все. Або за необхідності хтось побачив (і знайшов) вас. Для таких випадків у прожектора Survivor передбачена функція аварійного маяка (це коли ліхтар автоматично відбиває спалахами сигнал SOS), до того ж, нагадаємо, виконаного у надійному і водотривкому корпусі:

І як зазначається в специфікації моделі:
 

Survivor виконаний у компактному, міцному та захищеному за стандартом IPX5 (захист від води, пилу, піску та снігу) корпусі і обладнаний добротною металевою ручкою з широкою та зручною пластиковою накладкою. Survivor можна ставити та вішати, носити та возити з собою, як заманеться. Він завжди готовий бути поряд з вами і не лише розважить, але й допоможе чи навіть врятує у небезпечній ситуації. Так що, коли їдете з дому, обов'язково беріть з собою свій Survivor.

Однак і прожектором конструктори Survivor теж не обмежилися і пішли ще далі, зовсім далеко, й вигадали для цієї колонки найнезвичайнішу її "фішку" - справжній пусковий пристрій, за допомогою якого можна завести двигун автомобіля або мотор човна, коли штатний акумулятор з якоїсь причини відмовив.
 

Survivor - мобильная Bluetooth-колонка на все случаи жизни

Працює це теж просто: беремо "крокодили" (вони поставляються разом з колонкою), підключаємо їх до разозетке спікера, потім - до виходів акумулятора, включаємо запалювання і тиснемо стартер. 7-літрової V-подібною "вісімки", про яку розповідають в одному з оглядів, у нас немає, але 3-літровий бензиновий двигун Camry Survivor завів одразу і без видимих проблем (не на морозі, але зранку, і було менше +10) .
 

Survivor - мобильная Bluetooth-колонка на все случаи жизни

Втім несправедливо було б не відзначити, що дану затію ми проводили суто в цілях експерименту і спочатку навіть з недовірою. По факту ж залишилося аж дві думки. Перша: машину краще не доводити до такого стану, щоб її треба було заводити за допомогою Bluetooth-колонки. І друга: якщо коли-небудь станеться схожа ситуація, то буде неймовірно класно, якщо в машині виявиться саме перевірений Survivor, а не якась інша Bluetooth-колонка.

Тому цього разу, мабуть, погодимося з тим, що Survivor - це таки ...

"...багатофункціональна, захищена, мобільна, бездротова аудіосистема, котра окрім того, що завжди зуміє розважити вас високоякісним HiFi-звуком, ще й здатна у разі потреби стати справжнім jump-стартером для вашого авто й замінити його розряджений акумулятор".

Основні особливості моделі DreamWave Survivor:

  • мобільна Bluetooth-колонка для смартфонів, планшетів, плеєрів, ноутбуків тощо (з додатковим входом для дротового підключення);
  • потужність звуку - до 30 Ват;
  • вбудований мікрофон і функція "вільні руки" (HFC) - для телефонних розмов;
  • захист корпусу рівня IPX5 (захищений від води, пилу, піску, снігу);
  • модуль NFC - для швидкого підключення до мобільних пристроїв;
  • вбудована літій-полімерна акумуляторна батарея ємністю 12000 мАг (до 14 годин автономної роботи в режимі безперервного аудіовідтворення або 7 годин роботи на максимальній гучності і з увімкненим режимом Full Bass);
  • функція зовнішнього пускового пристрою для двигунів (400А, 12В);
  • вбудований світлодіодний прожектор яскравістю 110 люмен з системою автоматичної подачі світлового сигналу SOS;
  • функція зовнішнього зарядного пристрою - "пауербанки" (USB 5V / 1A) для зарядки мобільних пристроїв (USB-кабель в комплекті);
    вага: 5.3 кг.
 

ОТЖЕ...

Survivor - це дуже незвичайна бездротова мобільна колонка, якщо не найнезвичайніша з тих, що сьогодні пропонують українські магазини. Колонка не дешева. Але за $300 окрім відмінного звуку ви купуєте ще цілу купу додаткових, і що найголовніше практичних і корисних функцій. Ми як і раніше вважаємо, що заводити машину від спікера - це не дуже раціональше рішення, та як і раніше впевнені, що в разі якогось негаразду буде краще з Survivor, ніж без нього. За матеріалами сайту dreamwave.com.ua.

Автор: Анна Морозова, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 10.04.2018 | Переглядів: 2044 | колонка, техника

Читайте також на цю тему: