Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Європейське місто Дніпро зі збереженою національною історією

Автор: Сергій Ковальчук, 20.07.2019, 15:10:03 Європейське місто Дніпро зі збереженою національною історією

Сучасне місто Дніпро розташоване на землях запорозьких козаків. Колишній Катеринослав був заснований у 1776 році при Катерині II. Спочатку передбачалося, що місто стане третьою південною столицею Російської імперії. У радянські часи місто мало статус закритого через військову промисловість. Сучасне Дніпро залишається великим містом з розвиненою промисловістю, наукою, культурою, є центром політики і фінансів.

У місті збережені пам’ятки національного значення. Справжньою реліквією вважається Спасо-Преображенський Собор, у закладці якого приймали участь Катерина II та Римський імператор Йосип II. Російська імператриця мріяла, що Собор буде перевищувати Собор Святого Петра в Римі, але війна з турками зробила плани неможливими. Площа Собору була зменшена, від чого він не втратив своєї величності.

Найулюбленішим місцем відпочинку жителів і гостей міста є парк імені Т.Г. Шевченко. До 1925 року він називався на честь Григорія Потьомкіна, який став його засновником в кінці 18 століття. На території парку зберігся Потьомкінський палац, який сьогодні приймає студентів Дніпропетровського національного університету. Центральна алея закінчується місцем, з якого можна побачити Монастирський острів. За переказами його відвідував апостол Андрій Первозванний, коли йшов з Криму в Рим. З алеї відкривається чарівний вид на могучий Дніпро, через який по пішохідному мосту можна потрапити на острів.

Значною пам’яткою архітектури вважається будівля філармонії, яка з´явилася у місті на початку 20 століття. Вона інтересна рідкісним архітектурним стилем – проконструктівізм, для якого характерна чітка геометрія всіх елементів. Знавцям архітектурних стилів варто подивитися будівлю музично-драматичного театру, який колись був Англійським клубом, будинки на Катеринославському бульварі. Останній називають також Європейським. Він має статус пішохідної зони і зачаровує багаточисленними фонтанами, яскравими вогнями увечері, затишними кафе і ресторанами.

Через місто проходить залізна дорога. Поїзди Дніпро прибувають на дві основні станції: Дніпро-Головний і Південний. З Головної станції поїзди далекого спрямування курсують у напрямку Києву, Західної України, південних міст - Одеси, Миколаєва, Херсона, а також обох столиць сусідньої Росії – Москви та Санкт-Петербурга. З Південного вокзалу поїзди прямують у напрямку Києва та Луганська. Розклад руху має сезонний характер, можливі поточні зміни.

Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 20.07.2019 | Переглядів: 1050 | днепр, Днепропетровск

Читайте також на цю тему: