Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Піца: смачна та загадкова історія

Автор: Светлана Егорова, 27.01.2021, 16:56:46 Піца: смачна та загадкова історія
Піца, без сумніву, є найвідомішим та найціннішим блюдом італійської кухні. Вона у своєму первісному вигляді витриманого коржа має давню історію у Середземномор’ї. Сьогодні ця страва відома у більшості країн світу, де до її складу та рецепту додають інгредієнти, популярні у тій чи іншій місцевості. Піца у Львові не менш популярна, ніж в інших містах світу. Львів'яни та гості міста полюбляють смачно поласувати у піцерії чи замовити улюблену страву додому, щоб розділити трапезу з близькими та друзями. Або ж просто смачно поїсти, коли немає настрою та часу щось готувати.

Загадкова історія піци

У давні часи піцу їли у Римі, Єгипті та Вавилоні. Її любили Геродот та Катон Старший. Навіть перси готували хліб плоскої форми, використовуючи щити для випічки. Римляни більше за інших, випікали з борошна, отриманого з різних круп.

Але жодного посилання на винахідника піци у давні часи не існує. Якщо є ім’я, з яким можна пов’язати винахід цієї легендарної страви, то це Раффаеле Еспозіто – власник неаполітанської таверни "Піцерія ді П’єтро і все". Саме у її стінах почалася історія піци "Маргарита", яка є найпростішою, найвідомішою та найдоступнішою у світі. У 1889 році Раффаеле присвятив піцу королеві Маргариті Савойській. Кольори страви є відображенням прапору Італії:

  • зелений базилік;
  • біла моцарела;
  • червоні томати.


Дизайн "Маргарити" став золотим стандартом для всіх майбутніх піц.

Тільки у 1900-х роках почали з'являтися перші піцерії в Італії, а вже після Другої світової війни – в інших країнах світу.

Таємниці успіху піци

Тонкі коржі, хрустка скоринка, розплавлений сир, ароматний соус, різні види м'яса та зелень… Сьогодні існує безліч рецептів піци. Найвідоміші, окрім "Маргарити", це "Чотири сира", "Чотири м'яса", "Наполі". У Львові можна з доставлення замовити також локальні варіанти: "Галицьку" та бюджетну "Студентську". Піца настільки популярна у світі та в Україні, тому що вона:

  • просто та швидко готується, а тому може бути менш, ніж за годину, доставлена замовникам;
  • смачна та водночас доступна за ціною;
  • хоч і калорійна, але складається з натуральних та корисних інгредієнтів;
  • має безліч смаків, серед яких завжди можна обрати свій.


Створення піци – це творчий процес з можливістю варіювання скоринок, соусів та компонентів. Такий вибір у межах однієї страви є запорукою того, що вона не може набриднути. Сьогодні піца продовжує зачаровувати зголоднілих споживачів по всьому світу. Щодня створюються нові комбінації під впливом місцевої кухні та традицій харчування.

Автор: Светлана Егорова, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 27.01.2021 | Переглядів: 1252 | пицца, еда, доставка пиццы

Читайте також на цю тему: