Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Україна у вогні: незважаючи на заборони, в країні продовжують спалювати сухостій

Автор: Олег Ковальский, 15.04.2021, 19:40:55 Україна у вогні: незважаючи на заборони, в країні продовжують спалювати сухостій
З приходом весни серце і душа сповнені радості в очікуванні світанку природи. Після зимової сплячки природа знову прокидається і дає яскраві фарби травам, чагарниках і деревах. І в цей час багато дачників, селяни й працівники житлових компаній починаються прибирання своєї ділянки.

Сайт slovoproslovo.info є незалежним, недержавним виданням, яке створене та діє з метою підвищення рівня духовності українського народу, та висвітлення проблем пересічних громадян, а проблема екології - це нагальне питання. Кожної весни та восени ми спостерігаємо одну і ту ж картину - коли палії, попри заборону, забруднюють повітря вогнищами, у яких спалюють біологічні відходи, які можна було б використати як компост.

А запах диму, що поширюється пізньої осені та ранньою весною, сприймається нами як широко поширене явище, оскільки з дитинства нас вчили, що спалювання сухого листя і трави видаляє сміття, а також корисно у якості добрива для землі. Однак це всього лише стереотип, який не тільки не відповідає дійсності, але надзвичайно небезпечний як для самої людини, так і для природи.

Державна служба порятунку України повідомляє про десятки гасіння пожеж у багатьох областях - і це вже дещо за вихідні. Попри заборону спалювання сухостою, Україна все ще горить. Українська влада збільшила штраф до 153 тисяч гривень ще у 2020 році. А підпалу з серйозними наслідками для природи загрожує п'ять років в'язниці.

ДСНС повідомила про десятки поїздок на гасіння трави в багатьох областях. Зокрема, в Харківській області в неділю було скоєно 150 таких виїздів.
Палаюча трава, листя знищують корисних мешканців саду - це ґрунтові мікроорганізми, дощові черв'яки, дрібні комахи, тварини і птахи.
Також слід знати, що при спалюванні трави вогонь поширюється досить швидко і вже стає некерованим, а дерева, ліси, будинки горять, гинуть тварини і люди.

Спалювання трави та інших відходів мають негативні наслідки для екології:

  • рослини, тварини, рептилії, земноводні та комахи вмирають;
  • дим від багаття утворює «парниковий ефект»;
  • посилення «парникового ефекту», приводить до несприятливих змін і кліматичних коливань на планеті.

На відкритій місцевості вогонь може поширюватися зі швидкістю до 4 км / год в безвітряну погоду і до 30 км у вітряну погоду. Висота полум'я сягає 2 метрів. При випалюванні стерні, сухої рослинності часто пошкоджуються лісозахисні смуги, часто виникають великі пожежі, наприклад і в прилеглих лісах. Також існує небезпека пожежі в житлових районах.

Газета створена у 2012 році. Основними принципами, якими керується газета в роботі є об’єктивність та актуальність висвітлення подій. 
Автор: Олег Ковальский, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 15.04.2021 | Переглядів: 607 | підпал, палії

Читайте також на цю тему: