Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Мариан » 2013 » Февраль » 14
Мариан Про гарантії держави щодо виконання судових рішень. Новий Порядок.

Мариан


Оценка: 4.2/5 Голосов: 10

Про гарантії держави щодо виконання судових рішень. Новий Порядок.

14.02.2013, 19:13:14 12082 4.2 9

Після написання попередніх статей: (http://zhzh.info/blog/2012-12-06-6745, http://zhzh.info/blog/2012-12-13-6805) стались певні зміни, а саме: 30.01.13 Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 45 (http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/45-2013-%D0%BF), якою змінено Порядок виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників (далі за текстом - Порядок), у звязку з чим необхідно зазначити ряд важливих нюансів, а саме.

По-перше, зазначений Порядок, визначає орган до якого необхідно звертатись із заявою про виконання рішень, це орган Казначейства в якому обслуговується боржник (п. 24 Порядку).

По-друге, визначено перелік документів, що подаються разом із заявою про виконання рішень (п. 6 Порядку), по суті даний перелік документів не змінився у порівнянні з переліком, який рекомендовано у попередніх статтях.

По-третє, визначено механізм списання коштів (п. п. 24 – 34 Порядку), даний механізм зводиться до встановлення факту наявності у боржника коштів, які повинні співпадати за кодами програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету (коди тимчасової класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів) - КПКВК та економічної класифікації видатків бюджету - КЕКВ, з відповідними кодами боргу за виконавчим документом.

  Наприклад: соціальні виплати чорнобильцям - КПКВК 2501200 «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», дана програма включає всі види соціальної допомоги «чорнобильцям», КЕКВ 2710 «Виплат пенсій і допомоги». Орган казначейства визначивши, що борг за виконавчим документом відповідає зазначеним кодам, перевіряє наявність у боржника даних коштів (відкритих асигнувань) та списує їх на користь стягувача. Слід зазначити, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (додаток 3) за КПКВК 2501200 «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено 2.623.198.100 грн., тобто в даному випадку кошти є, і саме ці кошти органи казначейства повинні стягнути першочергово.

Якщо кошти відсутні чи їх недостатньо, тобто рішення виконати неможливо протягом 2 місяців, виконавчий документ передається до Казначейства, тобто до Державної казначейської служби України (п. 33 Порядку), яка здійснює погашення боргу за рахунок коштів по бюджетній програмі КПКВК 3504040 «Забезпечення виконання рішень суду, що гарантовані державою», тобто за рахунок 153.921.600 грн. Якщо коштів не вистачить (а так воно і буде) Казначейство звертається до Мінфіну з пропозицією внести звернутись до Верховної Ради із відповідним законопроектом про збільшення видатків (п. 49 Порядку).

 

А тепер питання «телеглядачів».

 

Як воно буде насправді?

 

Механізм стягнення боргів, напряму зачіпає поточні бюджетні програми, а тому, у разі його реалізації «як книжка пише» плани Уряду по соціальному забезпеченню будуть зірвані, тому Уряд в особі місцевих адміністрацій почне чинити активний тиск на органи Казначейства щодо невиконання судових рішень за рахунок коштів спрямованих на поточні програми.

Для того, щоб цьому завадити і одержати присуджене, необхідно грамотно, систематично і масово звертатись до суду та правоохоронних органів.

 

Що робити з виконавчим документом, який є у мене?

 

Написати заяву про примусове виконання рішення (https://docs.google.com/file/d/0B1FRN-IoG5FsSzhtaEVpaHlaMWs/edit?usp=sharing), докласти до заяви:

-        оригінал виконавчого документа (обов’язково);

-        копія судового рішення (у разі наявності);

-        довідка з банку про реквізити рахунку (рекомендовано);

-        копія паспорта (рекомендовано);

-        копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру (рекомендовано).

Подати вказану заяву разом із додатками до органу Казначейства в якому обслуговується боржник.


Що робити з виконавчим документом, який є у мене, але строк пред’явлення до виконання якого сплив?

 

Звернутись до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про поновлення строку пред’явлення до виконання. Після прийняття відповідного судового рішення про поновлення строку пред’явлення до виконання виконати дії вказані у розділі «Що робити з виконавчим документом, який є у мене?».

        

Що робити, якщо суд мені не видав виконавчий документ?

 

Звернутись до суду і одержати виконавчий документ, потім виконати дії вказані у розділі «Що робити з виконавчим документом, який є у мене?».

 

Що робити, якщо виконавчий документ перебуває у виконавчій службі?

 

Оскільки з 01.01.13 виконавча служба втратила повноваження щодо виконання рішень про стягнення з державних органів, тому виконавчі документи вказаної категорії підлягають поверненню стягувачам, але Законом України «Про виконавче провадження» така підстава для повернення виконавчого документа стягувачу прямо не визначена, тому існує декілька підстав, які з яких можна повернути виконавчий документ, а саме:

-        п. 1 ч. 1 ст. 47 Закону України «Про виконавче провадження»;

-        п. 2 ч. 1 ст. 47 Закону України «Про виконавче провадження» (рекомендовано);

-        п. 9 ч. 1 ст. 47 Закону України «Про виконавче провадження»,

Найбільш оптимальною для стягувача є підстава, згідно п. 2 ч. 1 ст. 47 Закону України «Про виконавче провадження», тому необхідно звернутись із заявою щодо повернення виконавчого документа із вказаної підстави.

Увага доповнення (20.02.13)! У звязку з тим, що органи казначейства неправильно тлумачать законодавство та застосовують його у своїй діяльності, рекомендую звертатись із заявами до виконавчої служби про повернення виконавчого документу виключно на підставі п. 2 ч. 1 ст. 47 Закону України «Про виконавче провадження».

Після одержання виконавчого документу виконати дії вказані у розділі «Що робити з виконавчим документом, який є у мене?».

 

Що робити з виконавчим документом зобов’язального характеру, який є у мене?

 

Варіант 1. Пред’явити вказаний документ до виконання до органів виконавчої служби, у заяви про примусове виконання рішення вказати на обов’язок державного виконавця протягом 2-х місяців звернутись до суду із заявою про зміну способу і порядку виконання рішення, після зміни способу і порядку виконання рішення – із зобов’язаного рішення на рішення, що передбачає стягнення, виконати дії вказані у розділі «Що робити, якщо виконавчий документ перебуває у виконавчій службі?», а потім вказані у розділі «Що робити з виконавчим документом, який є у мене?».

Варіант 2. Самостійно звернутись до суду із заявою про зміну способу і порядку виконання рішення, після зміни способу і порядку виконання рішення виконати дії вказані у розділі «Що робити з виконавчим документом, який є у мене?».

 

Що робити з виконавчим документом зобов’язального характеру, який перебуває у виконавчій службі?

 

Варіант 1. Звернутись до виконавця із заявою про зміну способу та порядку виконання рішення суду, вказати на обов’язок державного виконавця протягом 2-х місяців звернутись до суду із заявою про зміну способу і порядку виконання рішення, після зміни способу і порядку виконання рішення – із зобов’язаного рішення на рішення, що передбачає стягнення, виконати дії вказані у розділі «Що робити, якщо виконавчий документ перебуває у виконавчій службі?», а потім вказані у розділі «Що робити з виконавчим документом, який є у мене?».

Варіант 2. Самостійно звернутись до суду із заявою про зміну способу і порядку виконання рішення, після зміни способу і порядку виконання рішення – із зобов’язаного рішення на рішення, що передбачає стягнення, виконати дії вказані у розділі «Що робити, якщо виконавчий документ перебуває у виконавчій службі?», а потім вказані у розділі «Що робити з виконавчим документом, який є у мене?».

 

Если остались вопросы, после прочтения, или нужна помощь в составлении документов, подаче жалоб и исков на чиновников, с целью принуждения оных к выполнению судебных решений, обращайтесь: (098)-95-95-417, адвокат Мариан Романишин.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 9
коррупционер
1 владимир (коррупционер)   • 19:29:11, 14.02.2013 [Материал]

информация актуальная.....но все равно без юриста такие документы даже в руки брать бесполезно....
а услуги могут перекрыть по цене выгоды от положительного решения.....
сразу же задам вопрос...
що робыты....
мне кажется выход в коллективном иске....
Мариан
2 Мариан Романишин (Мариан)   • 23:37:41, 14.02.2013 [Материал]

Юристы денег хотят, проще самому разобраться, для этого есть гугл он знает все. Насчет коллективного иска, думаю в данных правоотношениях, это не тот инструмент.
Zyl49
3 Николай (Zyl49)   • 11:20:17, 15.02.2013 [Материал]

Мариан. Вы прямо как приятный сюрприз.Вовремя и актуально.Спасибо Вам.
А в Житомире куда отправлять виконавчий лист не подскажете?. А так все предельно ясно. Еще раз спасибо.
PS.Разобрался.
коррупционер
4 владимир (коррупционер)   • 11:33:39, 15.02.2013 [Материал]

на 2.
дело вот в чем...вам это известно нехуже меня...
у судей установка...непринимать решений против государства.
Zyl49
5 Николай (Zyl49)   • 11:46:20, 15.02.2013 [Материал]

Тут вопрос о взыскании. Т.е. прошел суд, есть решение, но деньги не выплачивают соответствующие службы, мотивируя тем, что нет денег. Вот тогда и писать такую заяву.
Мариан
7 Мариан Романишин (Мариан)   • 15:35:53, 15.02.2013 [Материал]

Изначально вообще планировалось эти долги "забыть", но как-то побоялись, пока.
коррупционер
8 владимир (коррупционер)   • 19:05:21, 15.02.2013 [Материал]

на 5.
но в любом случае как автор блога пишет с этим документом надо обращатся в суд.
Мариан
6 Мариан Романишин (Мариан)   • 15:34:14, 15.02.2013 [Материал]

Все верно, чем меньше расходы бюджета на "социалку", тем больше можно отдать на солнечные батареи, поддержку добывающей, тяжелой промышленности, "колхозов-миллиардеров", не обделить народных избранников, чиновничество, репрессивно-судебных работников, или просто банально украсть.
Maxus
9 Maxim (Maxus)   • 22:18:16, 20.01.2014 [Материал]

Здравствуйте. Недавно получил решение ВАСУ по детским выплатам. В решении сказано -зобовязати перерахувати і виплатити(без конкретных цифр). Увидел и прочитал Вашу иструкцию. Позвонил знакомому исполнителю проконсультировался. И вот что он мне ответил- Такие же дела у него были, но заставить УПСЗН сделать хотя бы перерасчет так и не удалось(дважды накладывал штраф), потом подал в суд на изменение исполнения . Суд по изминению исполнения решения постановил-зобовязать перерахувать та стягнуть перераховану допомогу. Пункт перехування успешно игнорировался сотрудниками УПСЗН. Что дальше происходило он не знает т.к исполнительный лист был отозван. Лично я вижу сейчас основную задачу- как выбить из УПСЗН этот проклятый перерахунок. Может что то посоветуете. Заранние благодарен за ответ.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо