Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2017 » Июль » 4
antikorZt Тіньові схеми місцевої медицини?

antikorZt


Оценка: 4.4/5 Голосов: 13

Тіньові схеми місцевої медицини?

04.07.2017, 14:09:08 6763 4.4 3

В останні роки Житомир розривається кількістю корупційних скандалів, пов’язаних з різними сферами. Це і будівництво нових об’єктів та реконструкція старих, утеплення, транспорт та розмітка, ремонти доріг, комунікацій та освітніх закладів. Однією з таких сфер також є медицина, де схеми міських чиновників тихо, але успішно працюють рік за роком.

Цього разу увагу «Антикорупційного руху» привернули закупівлі у сфері міської медицини. А зацікавило це нас тому, що майже усі тендери, що були оголошені управлінням охорони здоров’я нещодавно, виграє виключно одне підприємство.

ТОВ «Здраво» створене у 2006 році у Києві і активно працює по всій Україні. В засновниках значиться Лось Валерій Аркадійович. Основним видом діяльності ТОВ є оптова торгівля фармацевтичними товарами. Підприємство розпочало активно працювати з управлінням охорони здоров’я з осені 2016 року і одразу, один за одним, виграє багатомільйонні тендери. Загалом ТОВ «Здраво» від управління охорони здоров’я Житомирської міської ради за медичне обладнання отримало більше 11 мільйонів гривень з міського бюджету.

Тендер для двох

Найцікавіше те, що під час моніторингу усіх закупівель управління охорони здоров’я за останніх 10 місяців, ми знайшли чи то випадковість, чи то закономірність, яка привернула наша увагу.

Майже в усіх закупівлях медичного обладнання на великі суми участь приймає по два підприємства: ТОВ «Здраво» та ТОВ «Медтехніка-XXI» або ТОВ «Здраво» та ТОВ «Хімлаборреактив», і в усіх випадках перемогу одержує перший. Лише одного разу у ТОВ «Здраво» конкурентом було інше підприємство – ТОВ «Екомед» під час закупівлі інкубатору для інтенсивної терапії та ультразвукової системи вартістю у 3 мільйони 700 тисяч гривень. До слова, пропозиція переможця була меншою від очікуваної ціни управління охорони здоров’я аж на півмільйона гривень, що, ймовірно, може бути навмисним заниженням ціни.

Проте ціни у переможця були значно меншими не в усіх випадках. Зокрема у листопаді 2016 року під час закупівлі апарату УЗД, яке управління готове було купити за 670 тисяч гривень, ТОВ «Здраво» знизило ціну на 500 гривень, цим самим надавши кращу пропозицію ніж ТОВ «Медтехніка-ХХІ» з їхніми 670 000. У цій ситуації цілком можна припустити, що під час подання документів на тендер керівництво ТОВ «Здраво» знало, яку суму виставить конкурент. Або ж три вищезгаданих підприємства працюють в одному ланцюжку.

Цікаво, що тендери на невеликі суми підприємству нецікаві. Зокрема при закупівлі аналізатору крові за 90 тисяч гривень ТОВ «Здраво» не подавало документи.

Обладнання з Китаю

Однією з останніх закупівель, де ТОВ «Здраво» знову отримало перемогу, став тендер на закупівлю рентгенодіагностичного комплекту вартістю в 3 мільйони 780 тисяч гривень з ПДВ. Цього разу участь з постійним переможцем приймало ТОВ «Медтехніка-ХХІ». Згідно тендерної пропозиції останнього, ціна обладнання з ПДВ становила – 3 мільйони 780 000 тисяч. ТОВ «Здраво» рентгенодіагностичний комплекс запропонувало за 3 мільйони 770 тисяч, тобто на 10 тисяч дешевше, ніж конкурент. Зауважимо, що у тендері на закупівлі обладнання на таку велику суму, різниця між пропозиціями у 10 тисяч гривень не виглядає як випадковість.

До слова, і ТОВ «Здраво», і «Медтехніка-ХХІ» пропонувало обладнання від одного китайського виробника – China Resources Wandong Medical Equipment, що підтверджено гарантійними листами від керівників підприємства. Цікаво, що згідно тендерної документації, поданої управлінням охорони здоров’я гарантійний термін (строк) експлуатації товару, запропонованого Учасником, повинен становити не менше 18 місяців з дня підписання акту введення в експлуатацію. Тобто, простіше кажучи, обладнання вартістю 3,7 мільйони гривень з бюджету має гарантію лише 1,5 роки. На нові автомобілі, до речі, гарантію дають 5 років. І якщо апаратура вийде з ладу за такий короткий термін, питання потрібно вже буде ставити ні до виробника, і навіть не до ТОВ «Здраво», а до міського голови Сергія Сухомлина та його заступника Матвія Хренова, що займається питаннями медицини, судячи з закупівель, досить поверхнево. Або навпаки, з надмірною зацікавленістю. Загалом великій сумнів викликає як якість обладнання, так і «прозорість» проведення закупівель управлінням охорони здоров’я Житомирської міської ради.

Наразі управління оголосило ще два тендери – на закупівлю обладнання для анестезії та реанімації на 1 мільйон 750 тисяч гривень та рентгенодіагностичну систему на 2,5 мільйони. І яке буде здивування, якщо і цього разу неочікувану перемогу отримає знову ТОВ «Здраво».

Ми звернемося у правоохоронні органи з вимогою дослідити ситуацію та дати оцінку тому, що відбувається у сфері закупівель медичного обладнання у нашому місті.

Прикреплённые изображения:
antikorZt Тіньові схеми місцевої медицини?
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 3
babay
1 Вася (babay)   • 21:05:06, 04.07.2017 [Материал]

Как же я отстал от жизни...у людей уже ноябрь 20017...
antikorZt
2 Антикорупційний рух Житомирщини (antikorZt)   • 10:02:31, 05.07.2017 [Материал]

Дякуємо за уважність. Виправили!
Sandra
3 Sandra (Sandra)   • 13:50:14, 06.07.2017 [Материал]

Можливо існуэ факт шахрайства, але ж хто забороняє іншим підприємствам брати участь у торгах?
По принципу роботи, хто надав оптимальні умови, той і переміг.
Так існують підставні підприємства, які потрібні лише для того, щоб аукціон відбувся ніби-то в конкурентних умовах. Але настає питання де ж "легальні" учасники?
Вже давно в одному з управлінь ЖМР чула, що немає нормальних підрядників, ніхто не хоче продавати товари та послуги за безцінь, отримуючи купу головного болю. Тому це і не дивно.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо