Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Лента соцсетей » Христина Гогільчин » 2020 » Август » 23
Христина Гогільчин

Христина Гогільчин


Оценка: 3.9/5 Голосов: 15

Життя після COVID 19 - лікар-рентгенолог Христина Гогільчин

23.08.2020, 14:00:49 6879 3.9 6

Всім добрий день. 

Так склалось, що сьогодні на борту капітан Я, який веде рентген-опис знімків пацієнтів з СOVID 19. Заздалегідь прошу утриматись від коментарів, що ніякої загрози здоров'ю не існує, а навпаки тримати здоровий глузд. Знімки, які я буду опубліковувати, взяті з архіву моєї праці. ПІП пацієнтів з метою дотримання конфінденційної інформації, не розпоширюватимуться.

Правила госпіталізації і виписки пацієнтів.

При поступленні пацієнта в стаціонар з підозрою на COVID, проводиться:
  • Рентгенографія ОГК.
  • Експрес-тест.
  • ІФА-тест.
  • ПЛР-тест.
  • ЗАК (загальний аналіз крові).

Якщо експрес-тест позитивний, а рентгенограма легень показує норму, проводиться КТ ОГК, що показує зміни в легенях - пневмонія по інтерстиційному типу. Якщо КТ ОГК норма, тест вважається "хибно-позитивним".
Рентгенологічно через кілька днів після проведення КТ появляються поліморфні вогнищеві тіні або інфільтрація легеневого малюнку. Характерна локалізація для них - латеральні відділи та прикореневі ділянки легеневих полів. У випадку рентген-негативної динаміки інфільтрація легеневої тканини поширюється по інтенсивності і площі. На фоні лікування проводиться регулярна динаміка і контроль рівня оксигенації легень. В нормі 94-100 %. Якщо показник нижчий, проводиться додаткова оксигенація легень через кисневу маску або ШВЛ, в залежності від критичності стану пацієнта.

Лікування проходить тижнями, місяцями.

Виписка пацієнта допускається у випадку відсутності рентген-ознак, 1 негативний ПЛР, та нормалізації показників крові і рівня оксигенації легень. Або у випадку позитивної рентген-динаміки, ПЛР-тест негативний, з подальшим лікуванням на дому і рентген-контроль через місяць.

"Плюси" Експрес-тесту:

  •  Показує антитіла на перенесений збудник вірусу IgG IgM.
  •  Доступний в ціні.
  •  Результат аналізу в 1-ий день проведення тесту.

"Мінуси" Експрес-тесту:

  • Дає позитивний результат на 5-7 день захворювання з моменту зараження, а значить якщо провести його раніше, в перший день симптомів, результат може бути хибно-негативним.
  • Не є основним показником видужання людини, оскільки антитіла до даного вірусу в крові зберігаються до 6 місяців.

"Плюси" ПЛР-тесту:

  • Показує ген РНК-, ДНК-вірусу в 1 день зараження.
  • Є точним в діагностиці.
  • Може бути критерієм видужання людини, оскільки цей тест показує наявність/відсутність самого вірусу в організмі людини.

"Мінуси" ПЛР-тесту:

  • Дороговартісний.
  • Очікування результату 3 дні.

Окреме питання по рентгенограмі ОГК хочу розглянути на прикладі із практики.

Пацієнт поступає на приймальне відділення із скаргами на температуру 38°, головокружіння, запаморочення, кашель. 2 дні лікувався парацетамолом. Полегшення не було. Проведено рентгенографію ОГК - наявні застійні зміни в легенях, дилятація серця, штучний водій ритму. Перикардит на УЗД серця - виключається.

Стан хворого погіршується - падає рівень кисню, підвищується температура, знизується рівень пульсу, наростає задишка. Проводиться контрольна рентгенографія. Застійні зміни в легенях. У мене виникає в думках підозра за інтерстиційну пневмонію, яку не бачить рентген. Через кілька днів різко стан хворого погіршився - рівень кисню із 94 впав до 80. Виражена задишка, нестача кисню біль в грудній клітці. Підключений до ШВЛ. Контрольна рентгенографія - двобічна полісегментарна пневмонія. ТЕЛА (ТромбоЕмболія Легеневої Артерії)??? Показники аналізу крові станом в день проведення рентгенографії 1 і 2 в нормі. Експрес-тест "плюс".

Як бачите, я не виключаю і другий варіант погіршення стану пацієнта. Тому, щоб процентно писати тільки одне рентген-заключення на користь пневмонії можливо вірусної етіології, потрібні вагомі дані - л/б діагностика, тести, клініка, контроль рівня кисню, рентген. Якщо вони показують імовірність наявності інших захворювань, не виключаю диф.ряд.

Наслідки перенесеної COVID-пневмонії.

В залежності від тяжкості перебігу, тривалості захворювання легені набувають "чистого" вигляду, а іноді лишаються фіброзні зміни - шрам на легенях, який не лікується і утруднює якість життя. Якщо до цього людина могла займатись бігом, повноцінно виконувати важку фізичну нагрузку, то в даному випадку це провокує задишку, оскільки ділянки уражених легень заміщені сполучною тканиною, і вони повноцінно не виконують функцію дихання, а посилено заставляють працювати робочі зони легень - людина дихає часто і швидше.

Часто стикаюсь з дискусією на тему МАСКИ.

Зустрічаються ось такі питання:
  • Навіщо носити маску, якщо вона не захистить від тієї людини, яка не користується маскою, і він може бути загрозою вашого здоров'я❓
  • Маска з тканини - це ілюзія захисту, і якийсь новий тренд моди ❓
  • "Хірургічна маска, спека, я задихаюсь."
  • Чи здорово її носити в спеку❓
  • Як користуватись маскою в межах скупчення людей та лікарні, людям які мають серцеві і хронічні легеневі проблеми❓
  • "Я ні разу не носив маску і я здоровий! Це брехня, перевірив на собі! "❓
  • "Мені ця тема надоїла, давайте поговоримо про інші болячки, їх статистику, про яку замовчують!"❓
 

Почну з анекдоту.
Супермаркет. Черга до каси. Стоїть чоловік, а ззаді в черзі жінка без маски. Підштовхує його, і торопить чергу. Чоловік каже:
"Жінко, тримайте дистанцію , ви без маски!"
У відповідь: "Не переживайте, я здорова!"
Чоловік відповідає: "Але я хворий!"

 

Обгрунтовую свої відповіді на поставлені питання.

✔️Перше питання.

Шлях передачі: повітряно-крапельний - при чханні, кашлі, спілкуванні.

Ризик передачі інфекції, %:


Також передається через предмети побуту - контактно-побутовий. Клініка при такій передачі захворювання починається як харчове отруєння. Температура, діарея, нудота, блювота. Кашлю в більшості випадків немає. Проводиться рентгенографія ОГК - вогнищево-зливні тіні в латеральних та нижніх легеневих полях.
Ми не миємо руки, вживаємо термічно необроблені продукти харчування... Або купуємо готову продукцію в людини, яка не користується маскою і рукавичками, і може бути якщо не хворим на COVID, то носієм COVID.

Різниця між ними, пояснюю:
Хворий Covid - має яскраво виражену клініку захворювання;
Носій Covid - безсимптомний перебіг захворювання, при наявності антитіл до даного вірусу в крові.

✔️Друге питання.

Маска з тканини плюс дистанція, все таки підвищує шанси на захист більше ніж дистанція без масок!

✔️ Третє питання.

Коли на вулиці +30-35°,так, маску носити не здорово. Погіршується вентиляція легень, виникає киснева недостача. Тому одягати її рекомендується тільки в межах скупчення людей. Пам'ятайте, термін дії хірургічної маски - 3 години! Далі потрібно міняти!

Ви не лікар, не продавець, не касир! Не працюєте щоденно із скупченням людей, а значить немає потреби в цілодобовому перебуванні ЗІЗ (Засоби Індивідуального Захисту)! Люди, які працюють у цій сфері і мають проблеми із здоров'ям , повинні подбати про це - тимчасово перевестись на іншу роботу, або користуватись такою маскою, через яку дихати легше, ніж респіраторні маски, користуватись захисними щитками, забезпечити своє робоче місце безпечною дистанцією.

Маска повинна закривати і рот і ніс, адже краплі попадають через носоглотку і проходять нижче...

✔️ Четверте питання.

Повторюсь, не у всіх COVID проходить з симптомами, деякі не здогадуються про те що були носіями!
Для того щоб перевіритись, можна зробити ІФА-тест. Як і експрес-тест так і ІФА, виявляє рівень антитіл, проте, мають вищу чутливість та специфічність ніж експрес-тест, що є перевагою в достовірності результатів.

Метод ІФА-тестування визначає імуноглобуліни двох типів: M і G. Якщо виявляється M, то це говорить про гострий процес захворювання, якщо G — то людина перехворіла або інфікувалася вірусом і виробилися антитіла до цього захворювання.

Пояснюю на прикладі про ПЛР, ІФА, Експрес.

«Якщо так порівнювати, то, наприклад, я підозрюю пневмонію і я слухаю трубкою пацієнта, вона в мене є під рукою, – це експрес-тест. Я хочу мати більш достовірний результат, я роблю рентген – це ІФА-аналіз. Якщо я хочу мати ще більш достовірний результат, то я використовую комп’ютерну томографію – це, припустимо, ПЛР-тест».


Наголошуємо: ПЛР залишається єдиним видом дослідження, який дає підстави для встановлення діагнозу «COVID-19».

Що таке вірулентність вірусу?

Одноразовий нетривалий контакт з одним хворим або переносником навряд призведе до вашого зараження. Чому? Тому, що є така штука — вірулентність.

Вірулентність — це мінімальна кількість збудників, що має потрапити у ваш організм, щоб викликати захворювання у відношенні 1 до цієї кількості . Чим вища вірулентність, тим більша імовірність заразитись, тим важчий перебіг захворювання.

Я стикаюсь з цим часто на своїй роботі, де на одного працівника припадають десятки хворих коронавірусом. Ось чому так важливо дотримуватись кількості пацієнтів, дистанції, засобів захисту та навантаження на організм працівника в межах доступного для життя і здоров'я рівня безпеки. На жаль, більшість людей цього не розуміють, і ми стикаємось з масою негативу. Тому жертвами медицини уже стають ті, хто рятує вам життя, лікує ваше здоров'я. І як результат бере на себе ризик на захворювання COVID.

✔️ Наступне питання.

Хочу поговорити про "мінуси і плюси" карантинного обмеження. Люди, які мають інші захворювання не пов'язані з COVID, госпіталізація в лікарню проводиться у випадку планової операції, невідкладної допомоги. Інші захворювання, які потребують медикаментозного лікування, проводяться на дому. Справа в тому, що в лікарні є велика імовірність підчепити вірус, адже не у всіх хворих експрес-тест показує "плюс" при наявності захворювання. Тому вважаю, що люди які мають ряд супутніх захворювань, лікування основного захворювання на дому більш безпечне ніж в умовах стаціонару. Мінус в тому, що виникає необхідність в повноцінній діагностиці, а не онлайн-консультація по телефону.

Але пам'ятаймо, що не лікарі винні в даній епідемії та організації карантину! Ми часто залишаємось крайніми в ситуації, адже ми тісно спілкуємось з пацієнтами!

34. #ЖиттяПісляCOVID. Всім добрий день. У зв'язку з вимушеною ситуацією група була зобов'язана тимчасово припинити...

Опубликовано Лікар-рентгенолог Гогільчин Х.І. Четверг, 20 августа 2020 г.

Прикреплённые изображения:
zhitomir Життя після COVID 19 - лікар-рентгенолог Христина Гогільчин
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 6
Marek
1 Стас (Marek)   • 09:56:01, 24.08.2020 [Материал]

Особенно умилила строка" доступнi цiни".
-Врач-рентгенолог знает сколько сдерут с пациента за месяц пребывания больного в стационаре?
И это при том, что Степанов заверяет украинцев о бесплатном лечении от COVID-19.
SlavaNibiru
2 Святослав (SlavaNibiru)   • 09:27:00, 25.08.2020 [Материал]

Все чітко і по суті. Дякую за текст!
pushistik13
3 Пушистик (pushistik13)   • 09:57:46, 25.08.2020 [Материал]

а ликарку мордокнига забанила
zhzh токсичен.....
sax
4 saks (sax)   • 14:19:43, 25.08.2020 [Материал]

Срочно закупить изобретение Путина, московскую вакцину . Путин спасает весь мир ...Но Крым все равно будет ваш....
Stoics
5 Вольдемар (Stoics)   • 19:01:59, 26.08.2020 [Материал]

Прочитал про лечение парацетамолом , дальше не стал. Гореть таким эскулапам в аду...
SlavaNibiru
6 Святослав (SlavaNibiru)   • 12:10:51, 27.08.2020 [Материал]

Пацієнт проводив самолікування парацетамолом. В чому претензія до тексту?


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо