Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » pixar » 2021 » Май » 18
pixar По забутому Остбану -

pixar


Оценка: 1.0/5 Голосов: 3

По забутому Остбану - "GTR Trail"

18.05.2021, 20:22:03 7519 1.0 0

Продовжую своє знайомство з цікавими українськими трейлами, тому цього разу вирішив відправитись до Івано-Франківська в околицях якого проходив досить цікавий місцевий трейловий забіг під назвою “GTR Trail”. “GTR Trail” приглянувся мені ще в минулому році, тоді він мене зацікавив тим, що був приурочений до створення Галицької Трансверсальної залізниці та відновлення залізничного сполучення між Івано-Франківськом та Тернополем. Так як в тому році відвідати його не вийшло, тому вирішив завітати на це бігове свято вже в цьому році.

Історія

Галицька Трансверсальна залізниця (GTR) — державна 768-км залізниця Австро-Угорщини у коронному краї Галичина від Кракова і Чадця до Гусятина на кордоні з Російською імперією. Австро-угорський уряд давно виношував ідею будівництва залізниці через усю Галичину, що мала сполучити околиці Кракова з російським кордоном у районі Гусятина на Тернопільщині. Початок будівництва окремих ділянок магістралі розпочався ще у 1871 році. Це було державне підприємство, яке з’єднувало вже існуючі лінії (впродовж 1 січня 1884 — 8 квітня 1885 років) в безперервний маршрут зі сходу на захід, уздовж північного боку Карпатських гір та проходила паралельно галицькі залізниці ерцгерцога Карла Луї (CLB). Також Галицька Трансверсальна залізниця була пов’язана зі Східньогалицькою локальною залізницею (OGLB). Окрім економічного значення посприяти розвитку слаборозвинених гірських районів Галичини, залізниця мала ще й військово-стратегічне, адже призначалася для швидкого перекидання військ на випадок війни.

Головними пунктами на залізниці були Хирів, Самбір, Дрогобич, Стрий, Калуш, Станиславів (Івано-Франківськ), Тисмениця, Нижнів, Бучач, Чортків і Гусятин. Найбільшою інженерною спорудою цієї залізниці був міст через Дністер у селі Нижнів. Австрійські та італійські інженери визнавали, що після Карпат це було друге за складністю будівництво. Пагорби, серпантини, перепади рельєфу доповнювалися періодичними повенями Дніст­ра та його приток, що знач­но здорожчувало роботи. За часів ІІ Речі Посполитої залізниця, яка тоді стала частиною “PKP” (Польські державні залізниці), досягла свого найвищого розквіту. Також поряд із залізницею розвивався туризм і каякарство. У 1939 році зі Станиславова (Івано-Франківськ) через Тисменицю до Гусятина курсували вісім пасажирських потягів на добу: чотири в один бік, чотири –у зворотному напрямі. Окремою гілкою проходив ще й місцевий потяг Станиславів (Івано-Франківськ) – Тлумач. Рух на Галицькій Трансверсальній залізниці остаточно був перерваний після Другої світової війни зі встановленням кордону поміж СРСР і Польщею та розбиранням частини колії.

Реєстрація

Реєстрація на трейловий забіг “GTR Trail” проходила на сайті vseprobegi.org, де учасники могли обрати одну з двох дистанцій, а саме 20, 9.5 або 3 кілометри. Вартість реєстрації на основні дитанції 20 та 10 кілометрів складала 400 грн.

Що стосується маршруту трейла, то організатори постарались прокласти його так, що б він повторював маршрут потягів, які колись курсували по Галицько Трансверсальній залізниці. Тому маршрут основної дистанції трейла (20 кілометрів) був рівниний так, як проходив в основному по насипах, які залишились після того як були демонтовані колії залізниці. Старт забігу відбувався в містечку Тлумач, а фініш на березі річки Дністер біля села Нижнів.

Біг

Зібравши суботнього вечора свої бігові речі я вчерговий раз вирушив на пошук чергових бігових пригод, цього разу на мене очікувало місто Івано-Франківськ, бо в його околицях мав проходити трейовий забіг присвячений залізниці, що з’єднала свого часу Україну та Європу.

Так як “GTR Trail” проходив в околицях Івано-Франківська, то до стартового містечка учасники могли дістатись декількома способами, на власному транспорті, або на трансфері організованому організаторами. Тому приїхавши в Івано-Франківськ відразу вирушив одразу у напрямку коледжу фізичного виховання, де на учасників очікував трансфер, який мав доставити їх до стартового містечка трейла. Видача стартових номерів учасникам відбувалась перед стартом забігу на території стартового містечка.

Після невеличкої розминки та вступного слова від організаторів учасники “GTR Trail” на 20 кілометрів відправились в чергову цікаву бігову подорож по маршруту Тлумач – Нижнів. Крім того на всьому маршруті на учасників очікувало три станції гідрації, де вони могли трішки освіжитись. Що ж стосується інших дистанці трейла (9.5 та 3 кілометрів), то вони стартували окремо від основної дистанції.

Що ж в 9:30 пролунав старт і я вирушив у чергову цікаву бігову подорож. Перші кілометри біглось досить комфортно і свій нещодавний марафон у Варні майже не відчував на початкові. Тому перша половина трейла, а саме перші 6 миль промайнули за 50 хвилин. Другу ж половину трейла вирішив долати трішки повільніше все таки після марафону пройшла тільки неділя. А вже через 1 годину 54 хвилини на мене очікував відпочинок на березі Дністра.

Враження

Сам трейл “GTR Trail” вийшов досить гарно організованим, а саме трансфер до місця старту та назад (бажано, що б про нього можна було дізнатись з інформації про трейл) для учасників, стартове містечко та класний фінішний майданчик на березі Дністра, де учасники могли відпочити після забігу. На шляху бігунів було організовано декілька пунктів гілрації, де учасників зустрічали волонтери, а сам маршрут був досить гарно промаркований.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо