Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Кримінал » 2008 » Июнь » 24 » 16:58:54

Житомирская милиция борется с самогоноварением

24.06.2008, 16:58:54 8191 0
Житомирская милиция борется с самогоноварением

За статистикою громадяни України споживають протягом року 32 мільйонів декалітрів спиртних напоїв. З них 18 державних, решту постачає чорний ринок. Не важко підрахувати, що у середньому на кожного жителя держави, в тому числі і дітей, припадає до 7 л горілчаних виробів. А ще залишаються  необлікованими  алкогольні напої домашнього виробництва.

Як повідомляє «Журналу Житомира» Ольга Номерчук, ВЗГ УМВС України в Житомирській області, лише у Житомирський області на профілактичному обліку перебуває близько 2 тисяч 300 осіб, які зловживають спиртними напоями, - це лише офіційна статистика. Реальність набагато складніша.

Упродовж року в різних районах Житомирської області черговими частинами УМВС зафіксовані випадки, що розвивалися за схожим сценарієм. Зустрічі багатьох малознайомих людей або ж односельців і навіть родичів, що супроводжувались вживанням спиртного, закінчувались тяжкими тілесними ушкодженнями. Очевидно, дія алкоголю посилює розбіжності у поглядах, а затуманений розум перестає контролювати вчинки, що призводить дійсно до страхітливих наслідків.

Останній приклад, у м. Коростені  25-річний місцевий житель запросив до себе 35-річного непрацюючого знайомого, що вже мав проблеми із законом. Добре почаркувавши, чоловіки почали з’ясовувати стосунки. Для господаря ця вечеря стала останньою у житті. Гість вирішальним аргументом у суперечці обрав сокиру, після чого, особливо не переймаючись, виніс труп до водоймища недіючих очисних споруд та втопив. Працівники міліції затримали підозрюваного, однак, якби не „оковита”, можливо, життя 25-річної людини не обірвалось так безглуздо.

Слід відзначити, що боротьбу з пияцтвом слід починати із закриття „підпільних лавочок”, у яких кожен бажаючий може придбати пляшку оковитої домашнього виробництва. Самогоноваріння та його торгівля на території області набуває загрозливого характеру, особливо в сільській місцевості.

Дільничними лише упродовж цього року вже вилучено майже 1 тисячу 300 літрів самогону, 2 тисячі 900 літрів закваски та 90 апаратів для виготовлення самогону.

З початку року за збут самогону відповідно до ст.203 Кримінального кодексу притягнуто 84 особи, до адміністративної відповідальності за виготовлення та зберігання самогону без мети збуту – притягнуто близько 1100 осіб. Однак, відповідальність за такі дії у вигляді накладення штрафу не можна порівнювати із масштаби розвитку та поширення цього негативного явища. Проблему пияцтва лише боротьбою із самогоноварінням, звичайно, ж не подолати. Тут необхідно, вважають правоохоронці, змінювати державну політику щодо пропаганди здорового способу життя, обмеження реклами алкогольних та тютюнових виробів, внісши відповідні корективи до нормативно-правової бази держави.

Нагадаємо, що алкоголь спричиняє ще цілу низку проблем суспільного життя: захворювання, що призводять до передчасної смертності населення, зниження продуктивності праці, нещасні випадки у побуті та на виробництві, насильство в сім’ї і т.ін. Правоохоронці радять замислитися над цим громадянам, у підсобних приміщеннях яких все ще функціонують „ґуральні”.

Кажуть, що злочини вчиняє горілка. Проте відповідати за них доводиться людині, яка нею зловживає. Отож, не слід забувати і про це, піднімаючи чергову чарку.

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: