Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Держава і Політика » 2015 » Май » 27 » 13:14:44

Нардепи побачили, де працюють і як живуть прості копачі бурштину на Рівненщині     Реклама  

27.05.2015, 13:14:44 6607 10
Нардепи побачили, де працюють і як живуть прості копачі бурштину на Рівненщині

26 травня п’ять народних депутатів України з робочим візитом приїхали на Рівненщину, щоб обговорити питання легалізації непромислового видобутку бурштину зі старателями та місцевою владою.

Перед офіційною зустріччю з представниками влади у Сарнівській райдержадміністрації народні депутати Борислав Розенблат (фракція Партії «Блок Петра Порошенка»), Сергій Євтушок (ВО «Батьківщина»), Віктор Кривенко (фракція Об’єднання «Самопоміч» ), Василь Яніцьким (фракція Партії «Блок Петра Порошенка») та Володимир Парасюк поспілкувалися з простими копачами у селищі Клесів, в околицях якого повним ходом йде нелегальний видобуток бурштину.

Прості копачі зізнаються: через відсутність законодавчої бази вони втягнуті у тіньові схеми з нелегального видобутку бурштину, які нині діють на Рівненщині, Житомирщині та Волині. Бандити ставлять блок-пости і беруть з людей платню за можливість копати «сонячний камінь». «Кришують» їх правоохоронці.

«Заплати за «білет», потім заплати «мєнту», а тоді вже матимеш прибуток. За ніч можна заробити і 500 доларів, і 1000. Навіть після усіх хабарів залишається нормальна сума. Тому копають всі», - розповідає один з копачів у приватній розмові.

Мало не кожен простий мешканець селища нелегально копає бурштин і заробляє на цьому досить непогано. У Клесові активно зводяться сучасні будинки за високими дорогими парканами, які нечасто можна побачити в передмісті обласних центрів.

Своїми враженнями ділиться нардеп з Житомира Борислав Розенблат: «Проїжджаючи вулицями Клесова, ми побачили дуже багато нових і сучасних будинків. Дорогих будинків. Ми їхали і фотографували. Крім того, люди інколи починають видобувати “сонячний камінь” у власному дворі. Це ми теж бачили. Хтось бере інструмент в оренду, а хтось, трохи підзаробивши, купує дороговартісні трактори і помпи та починає власну справу. Рівень життя простих людей у регіонах, де є поклади дорогоцінного каменю, стрімко підіймається, чого не скажеш про дороги. Вони у жахливому стані. Це все тому, що люди податків не платять, а державне підприємство “Укрбурштин”, яке займається тут промисловим видобутком, збиткове. У цьому нас намагався переконати його новий директор. Коли він сказав, що на рік видобувається лише 2 тонни “сонячного каменю”, всі посміялися. Я запропонував скласти мандат і влаштуватися на його завод охоронцем при умові, що весь бурштин понад дві тонни, забиратиму собі. Володимир Парасюк підтримав мене і сказав, що у такому разі хоче бути моїм заступником. Жарти жартами, але ніхто не повірив у те, що величезне підприємство видобуває так мало каменю. Про це говорили і старателі, які разом з нами їздили по околицях Клесова».

Люди говорять: вони б і раді сплачувати податки у бюджет, але не впевнені, що побори припиняться: «Вже скільки років це триває, всі знають, хто «кришує», але влада нічого з цим не робить. А куди звертатися з заявами, якщо «кришують» все це самі «мєнти». Один писав на депутата, то йому в хату граната прилетіла. Навіщо нам це? Зробіть так, щоб усіх цих продажних «мєнтів» прибрали, а тоді можна буде працювати легально. А поки цього не буде, ваш закон нічого не поміняє», - звернувся до депутатів ще один копач Сергій.

Побори будуть доти, доки люди копатимуть нелегально, - говорить народний депутат з Львівщини Володимир Парасюк. За його словами, коли закон почне працювати, ніхто більше не зможе вимагати у старателів хабарів. У цьому його підтримав і Борислав Розенблат: «Все зміниться, коли ці люди почнуть працювати чесно і сплачувати податки у бюджет, а не купувати так звані “білети” у бандитів і давати “відкати” продажним міліціонерам. Для мене дуже важливо було почути, що вони дійсно хочуть цього і потребують інструменту для легалізації їхньої роботи, яким стане наш законопроект про бурштин. Я також вважаю, що ми повинні провести люстрацію таких ділків і позбавити їх можливості працювати у правоохоронних органах у подальшому. Саме тому ми попросили старателів написати звернення і вказати, хто саме “кришує” нелегальний видобуток у їхньому регіоні».

Після зустрічі з копачами, нардепи поїхали у Сарнівську райдержадміністрацію на зустріч з місцевою владою, де розказали про свій законопроект і вислухали пропозиції щодо внесення правок.

Нардепи сподіваються, що зможуть проголосувати Проект Закону № 1351-1 про видобування та реалізацію бурштину вже у червні.

Нагадаємо, 23 квітня Верховна Рада України підтримала за основу проект закону №1351 -1 «Про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення». За відповідне рішення проголосувало 234 нардепи.

Прес-служба народного депутата України Борислава Розенблата



































Тэги: Бурштин, Розенблат, нардепи

Схожі новини:


Комментариев: 10
dodo
1 Артём Александрович (dodo)   • 14:17:49, 27.05.2015 [Материал]

Отдельное государство))
KAPJICOH
6 Andrey (KAPJICOH)   • 19:37:39, 27.05.2015 [Материал]

Новость можно было назвать так: "Если нельзя, но очень хочется... то можно".
Cobalt
2 Cobalt (Cobalt)   • 18:40:15, 27.05.2015 [Материал]

"...Зробіть так, щоб усіх цих продажних «мєнтів» прибрали!..."

І бажано, зі всієї Ненькі України !!!
KAPJICOH
5 Andrey (KAPJICOH)   • 19:30:35, 27.05.2015 [Материал]

Благодаря этим мудакам (копателям, крышевателям и легализаторам) от "неньки" одна пустыня останется скоро.
Cobalt
3 Cobalt (Cobalt)   • 18:42:12, 27.05.2015 [Материал]

Третье фото с верху.
- А чьи это поля?
- Маркиза, маркиза, маркиза Розенблата ?...
KAPJICOH
4 Andrey (KAPJICOH)   • 19:28:29, 27.05.2015 [Материал]

Wild Wild West...
goral
7 Алексей (goral)   • 21:52:51, 27.05.2015 [Материал]

В отдельном случае от человека остается после смерти куча говна (это если человек старается жить по моральным законам и законам страны), но от этих "людей" их детям достанется еще и куча ям. Вот их сыновья и дочки будут рады: "А вот этот говно-бассейн наполненный дерьмом вырыл мой папа. Но как его использовать и что с ним делать я не знаю, папа не сказал..."
Люди, думайте в чем и где будут жить ваши дети, когда отдыхаете на природе, идете на рыбалку, охоту.
HOOLIGAN
8 HOOLIGAN (HOOLIGAN)   • 22:05:34, 27.05.2015 [Материал]

от не знают как своё рыло всунуть в давно занятое корыто...
Коренной
9 Алексей Александрович (Коренной)   • 18:06:29, 28.05.2015 [Материал]

Ничего с ЭТИМ нардепы не сделают, потому что есть ещё и другие нардепы, которые делают ЭТО.
Cobalt
10 Cobalt (Cobalt)   • 19:40:16, 28.05.2015 [Материал]

"...от не знают как своё рыло всунуть в давно занятое корыто... "

Совершенно верно! Но жрать то хочется всем носящим рыла и раковытыци.
Оголошення на ЖЖ інфо: