Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Авторская колонка » Александр Грабчук

Амністія 2016 року запрацювала в 2017 році

Автор: Олександр Грабчук, 13.09.2017, 12:20:06
Автор Александр Грабчук

Александр Грабчук

все статьи автора

   07 вересня  2017 року набрав чинності Закон України «Про амністію у 2016 році».

   Згідно із даним Законом, звільняються від відбування покарання у виді позбавлення волі на певний строк та від інших покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, особи, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення, отримали статус УБД, які вчинили злочини, що не є особливо тяжкими злочинами проти життя та здоров’я особи, та не є діяннями, передбаченими ч.2, 3 та 4 ст.408 (Дезертирство), ст.410 (Викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї…), ч.2, 3 та 4 ст.411 (Умисне знищення або пошкодження військового майна) Кримінального кодексу України.

   Слід також зазначити, звільняються від відбування покарання у виді позбавлення волі на певний строк та від інших покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, в тому числі засуджені за умисні злочини, які не є тяжкими або особливо тяжкими відповідно до ст.12 КК України, та не поєднані з насильством, небезпечним для життя і здоров’я, якщо вони на день набрання чинності Законом відбули не менше 1/4 призначеного строку основного покарання.

   Скорочується наполовину невідбута частина покарання засудженим, які відбувають покарання у виді обмеження волі, та інші покарання, не пов’язані з позбавленням волі, за злочини, що не є особливо тяжкими.

   Крім того, у Законі визначено конкретний перелік осіб та статей Кримінального кодексу України, до яких та за вчинення яких амністія не застосовується.

   Виконання закону про амністію покладається на суди. Питання про застосування амністії суд вирішує за ініціативою прокурора, органу або установи виконання покарань, а також за ініціативою обвинуваченого (підсудного) чи засудженого, їх захисників чи законних представників. У даному випадку захисник (адвокат) має право подати клопотання про застосування акту амністії до засудженого, а також звільнення його від подальшого відбування покарання.

   Рішення щодо застосування чи незастосування амністії приймається судом стосовно кожної конкретної особи індивідуально після ретельної перевірки матеріалів особової справи та відомостей про поведінку засудженого за час відбування покарання.

 

Адвокат Грабчук О.В.                                   

067-994-23-34; www.advokat-zt.com

 

Автор: Олександр Грабчук, редактор рубрики "Александр Грабчук" на ЖЖ.info http://www.advokat-zt.com
Александр Грабчук | 13.09.2017 | Переглядів: 2272 | адвокат амністія Житомир, які статті підпадають під амністію, Амністія 2016, адвокат Грабчук, амністія 2017, адвокат по амністії
Редакція сайту може не розділяти думку автора статті
та відповідальності за зміст матеріалу не несе.

Читайте також на цю тему:

Коментарів: 0