Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Краса і здоров'я

Псоріаз голови чи просто лупа - як не помилитися

Автор: Артем Кондратюк, 26.04.2024, 10:33:39 Псоріаз голови чи просто лупа - як не помилитися

Відрізнити псоріаз, що починається, від інших уражень шкіри голови не завжди просто. У статті розповідаємо про особливості псоріазу голови і про те, з якими захворюваннями його часто плутають, та чи є шампуні від псоріазу?  

Псоріаз голови

За статистикою, псоріаз вражає зону голови в 50-80% випадків. При цьому бляшки зазвичай є і на інших частинах тіла, що спрощує діагностику. Але іноді голова та обличчя виявляються єдиною локалізацією висипань.

Особливості псоріазу голови

Найчастіше зміни шкіри з'являються на межі росту волосся, у скроневих ділянках, за вухами. Іноді дерматоз захоплює брови, у 25% випадків - ділянки на обличчі.

Висипання являють собою рожеві горбки, що зливаються в бляшки, вкриті сріблясто-білими лусочками. Хоча свербіж при псоріазі - не найчастіша ознака, при розташуванні на голові, найімовірніше, бляшки будуть свербіти.

В опитуванні, в якому взяли участь майже 3,5 тисячі осіб із псоріазом, 43% респондентів повідомили, що свербіж – е найбільш турбуючий симптомом. Розчухи ранять шкіру і можуть спричинити появу нових псоріатичних вогнищ на кшталт феномена Кебнера.

Крім того, через розчісування легко втратити частину волосся. Насильно відокремлюючи лусочки, людина може видряпати їх разом із волоссям. На щастя, волосся зазвичай відростає заново, коли минає загострення псоріазу.

При появі сверблячих висипань у ділянці голови необхідно звернутися до дерматолога для з'ясування діагнозу, щоб якомога раніше почати лікування.

У дітей і молодих людей бляшки на волосистій частині голови нерідко бувають першим і єдиним проявом псоріазу. При цьому в дітей висипання можуть розсмоктатися самі по собі й потім довго не турбувати. Відомі випадки ремісії по 6-12 років.

Ще одна особливість локалізації на голові - підвищений ризик розвитку псоріатичного артриту. Помічено, що при появі бляшок у цій ділянці ураження суглобів трапляється в 4 рази частіше, ніж при інших формах псоріазу.

Тяжкість дерматозу лікарі оцінюють за трьома ступенями:

  • Легкий - коли є тільки невелике почервоніння, лущення та легкий свербіж. Саме цю стадію псоріазу голови найчастіше плутають із лупою при себореї.
  • Помірна - коли бляшки виглядають припухлими і свербіж стає сильнішим, але поки що уражено менше половини волосистої частини голови.
  • Важка - виражене почервоніння, лущення та свербіж, бляшки припухлі, псоріаз захоплює більше половини ділянки, покритої волоссям, і виходить за її межі.

Важлива особливість висипань на голові та обличчі ще й у тому, що їх важче приховати від оточення, ніж бляшки на інших частинах тіла. Емоційний стрес через це може знизити ефективність лікування, уповільнити настання ремісії. Важливо вчасно провести діагностику і зупинити хворобу на ранній стадії.

Із чим можна переплутати псоріаз голови

Є кілька дерматозів, які зовні можуть бути схожі на псоріаз, але ним не є. Найчастіше саме з ними лікарі проводять порівняння, щоб визначити точний діагноз.

Себорейний дерматит

Найвідоміший прояв цього дерматиту - рясна лупа. Крім того, шкіра голови може почервоніти і вкритися жирними жовтуватими кірочками. Іноді виникає свербіж. Симптоми себорейного дерматиту можуть посилитися в холодну суху погоду або при стресі.

Крім голови, лупа може з'явитися на інших ділянках верхньої частини тіла, включаючи брови, шкіру під бородою, середину грудей. Характерно те, що себорея голови рідко переходить на гладку шкіру і немає чітко визначеної припухлості висипань.

На перший погляд лусочки лупи при себорейному дерматиті можуть виглядати як легка форма псоріазу. Але якщо придивитися, стає помітним, що себорейна лупа тонша, з менш вираженими краями, ніж лусочки при псоріазі. Крім того, лупа має жовтуватий колір, а псоріатичні лусочки сріблясто-білі.

Існує прийом Карамишева, коли лікар із заплющеними очима обмацує шкіру голови. За себорейного псоріазу межі бляшок чітко відчуваються, а за себорейного дерматиту непомітні.

Для розпізнавання хвороби може проводитися дерматоскопія. Допомагають діагностиці дані про наявність псоріазу в родичів. Труднощі можуть виникнути, коли в людини є одночасно обидва захворювання. Тоді лікувати доводиться і псоріаз, і себорейний дерматит.

Грибкові ураження

За поверхневої форми трихофітії, в просторіччі - стригучого лишаю, на шкірі голови з'являються характерні вогнища у вигляді червонуватих плям з обламаним волоссям або «пеньками» волосся. При псоріазі голови волосся випадає рідко і, як правило, повністю відростає після лікування.

Червоний плоский лишай зовні також схожий на псоріаз. Світло-фіолетові елементи, що висипали на шкірі, лущаться і сверблять. Відмінна риса висипу в тому, що плями плоскі, не виступають над шкірою.

Дослідження на патологічні гриби допомагає розпізнати ці хвороби та відрізнити від псоріазу.

Рожевий лишай

Досі достеменно невідомо, що спричиняє цю хворобу - віруси, бактерії чи алергія. На шкірі утворюються рожеві плями різних розмірів округлої або овальної форми. Вони можуть лущитися, але свербіж необов'язковий. Характерно, що лущення йде по краю бляшки, залишаючи середину чистою. Часто висипання розташовуються по лініях натягу шкіри. При псоріазі зазвичай такого не відбувається.

Азбестовидний лишай

Хвороба зустрічається досить рідко. Точні причини поки що не встановлені. Підозрюються і мутації генів, і аутоімунні механізми, і навіть стрептокок. На волосистій частині голови утворюються щільні ділянки лущення. Лусочки великі, завжди заплутуються у волоссі. Усе виглядає так, немов голову змастили азбестом. Цей вид настільки характерний, що в лікаря зазвичай не виникає складнощів із діагнозом.

Хвороба Боуена

Це онкологічне ураження шкіри голови. Бляшки нерівної форми, рожеві або червоні, з лущенням і випаданням волосся в ураженому місці. У цьому випадку потрібне гістологічне дослідження, яке точно визначить діагноз.

Атопічний дерматит

Це алергічне захворювання може проявлятися висипаннями найрізноманітнішого виду. У деяких випадках дерматит може виглядати як припухлі бляшки з чіткими межами і сріблясто-білими лусочками. Розібратися в хворобі допомагає імунологічне та гістологічне дослідження.

Діагностика хвороб шкіри голови має проводитися лікарем-дерматологом під час очного огляду.

Нерідко появу лупи люди одразу ж розцінюють як себорею і починають експериментувати з протигрибковими шампунями. Самолікування небажане, оскільки місцева подразнювальна терапія може погіршити стан шкіри. Наймудріше рішення - звернутися по допомогу до дерматолога. Своєчасна діагностика буде найкращою запорукою успішного лікування будь-якого шкірного захворювання.

Шампуні від псоріазу

Шампуні проти псоріазу можуть бути корисними для зменшення свербіжу, лущення та запалення шкіри, пов'язаних з цим захворюванням. Деякі з них містять активні інгредієнти, такі як селенова сірка, саліцилова кислота, кетоконазол, тар, дітранол та інші, які можуть допомогти зменшити симптоми псоріазу на шкірі голови. Однак перед використанням будь-яких засобів рекомендується звернутися до лікаря або дерматолога для отримання консультації та рекомендацій щодо найбільш ефективного лікування вашого псоріазу.

Автор: Артем Кондратюк, редактор рубрики "Краса і здоров'я" на ЖЖ.info
Краса і здоров'я | 26.04.2024 | Переглядів: 258 | псориаз, медицина, Здоровье, уход, воросы

Читайте також на цю тему: