Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Житомирщина – одна з двох областей України, де жителі найменше витрачають на ліки

Автор: , 23.03.2018, 14:05:19 Житомирщина – одна з двох областей України, де жителі найменше витрачають на ліки
У Житомирі представили результати дослідження «Індекс Здоров’я. Україна — 2017». У 2017 році Індекс здоров’я жителів Житомирщини вийшов на рівень 64 пунктів зі 100, що на 7 пунктів вище, ніж у 2016 році, та на 2 пункти вище за середній по Україні показник. Індекс враховує, наскільки громадяни задоволені амбулаторною та стаціонарною медичною допомогою, чи звертаються до лікаря у випадку хвороби, як оцінюють свій стан здоров’я, скільки витрачають на ліки, що знають про здоров’я та здорову поведінку.

У 2017 році 63%, чи приблизно двоє з трьох мешканців Житомирської області сказали, що мають погане та дуже погане здоров’я. Хоч кількість опитаних з такою оцінкою зменшилась, порівняно з 2016 роком (74%), однак регіон досі входить у трійку областей по Україні, де люди найгірше оцінюють своє здоров’я.

Так само негативно жителі області оцінили екологічну ситуацію в регіоні: лише 29% схвально відгукнулись щодо чистоти повітря й води. Гірше про екологічну ситуацію відгукнулись лише мешканці Дніпропетровської та Запорізької областей – лише 25% і 20% опитаних відповідно оцінили екологічну ситуацію в регіонах як «добру» та «дуже добру». Найкраща ситуація з екологією, на думку респондентів, у Чернігівській області: 68% чернігівців схвально оцінили чистоту повітря й води.
 

Поведінка в разі хвороби


37% опитаних жителів області в разі нездужання найперше зверталися до сімейного лікаря чи терапевта. Це найвищий показник такої поведінки в разі хвороби серед областей України. Загалом по країні лише 19% йшли одразу до лікаря. Найчастіше ж у середньому по Україні люди у випадку нездужання лікувалися самостійно за допомогою ліків (28% усіх опитаних).

Опитані Житомирської області, які не зверталися до лікаря, коли захворіли чи отримали травму,  найчастіше пояснювали свою поведінку тим, що знали, як лікуватися з попереднього досвіду – 66% усіх опитаних. Цей показник майже не відрізняється від минулорічного (64%) і є трохи вищим від середнього по Україні (56%). Водночас, майже удвічі збільшилась кількість громадян у Житомирській області, котрі не звернулися до лікаря через недовіру до лікарів – з 7% у 2016 році до 15% у 2017 році.
 

Задоволеність медичною допомогою


Житомирська область посідає третє місце за рівнем задоволеності дільничним педіатром – 92% цілком задоволені та скоріше задоволені. Для порівняння, дільничним терапевтом (сімейним лікарем) задоволені 75% мешканців області, а медичною допомогою в стаціонарі – лише 61%.

76% батьків у Житомирській області позитивно ставляться до вакцинації. При цьому 18% батьків серед усіх опитаних в області відмовлялися від обов’язкових щеплень для своєї дитини (у 2016-му цей показник сягав 24%). Відповідні значення для України складають 73%  і 21% відповідно.
 

Фінансова доступність медичної допомоги


Житомирщина увійшла до ТОП-4 областей, де амбулаторна та стаціонарна допомога виглядають найбільш фінансово доступними – лише 21% населення, або один з п’яти мешканців області мусив відкладати свій візит до лікаря з фінансових причин, а в 2016 році цей показник сягав 44%.

Найбільш фінансово доступною амбулаторна та стаціонарна допомога є в Луганській області (лише 9% не відвідали лікаря через брак коштів). Натомість найменш фінансово доступною є медична допомога в Черкаській (45%), Одеській (43%), Донецькій (41%) та Херсонській (41%) областях.

Середній розмір витрат на купівлю ліків за останні 30 днів для регіону склав 300 гривень, що на 270 грн менше, ніж в середньому по Україні (570 грн). Область є другою за найнижчим обсягом витрат на лікарські засоби по Україні: менше витрачають лише в Хмельницькій області – 280 грн. При цьому найвищий рівень витрат на ліки за останні 30 днів зафіксовано в Тернопільській – 1118 грн.
 

Ставлення до реформи охорони здоров’я


Існують суттєві відмінності між регіонами у ставленні до реформи охорони здоров’я. Число опитаних у Житомирській області, які вважають реформу необхідною, є більшим за середній по Україні показник: 90% проти 84% відповідно. Суттєво збільшилась кількість мешканців Житомирщини, які вважають, що реформа відбувається, і тепер цей відсоток складає 30, порівняно із 19% у 2016-му. Загалом по Україні 23% респондентів бачать, що реформа охорони здоров’я відбувається.

Від реформи житомиряни, як і респонденти в цілому по Україні, передовсім очікують правильне діагностування та призначення лікування, зменшення витрат пацієнта на медичну допомогу та ліки. Водночас тільки 3% опитаних очікують, що зарплати медичного персоналу при цьому збільшаться.

 «Щоб втілювати реформу послідовно й ефективно, потрібно системно моніторити доступність і якість надання медичної допомоги на місцях, особливу увагу приділяючи думці її споживачів. Саме для такого системного оцінювання вже другий рік поспіль проводиться дослідження «Індекс здоров’я. Україна». Цьогоріч ми можемо відстежити, як зміни в системі охорони здоров’я, що відбуваються в рамках реформи в Україні загалом та на рівні громад, відбиваються на кінцевому отримувачі медичної допомоги», – підкреслила Вікторія Тимошевська, директорка Програмної ініціативи «Громадське Здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

Проект «Індекс здоров’я. Україна» започатковано Міжнародним фондом «Відродження», Київським міжнародним інститутом соціології та Школою охорони здоров’я Національного університету «Києво-Могилянська академія» для щорічного визначення фактичного рівня задоволеності громадян України медичною допомогою.

«Індекс здоров’я. Україна» є інструментом, завдяки якому управлінці галузі охорони здоров’я й усі, хто долучається до формування політики на національному та місцевому рівнях, можуть оцінити вплив реформи на пацієнтів і громаду. У процесі медичної реформи «Індекс здоров’я. Україна» надасть дуже важливі дані, які допоможуть краще зрозуміти ситуацію на місцях, зіставити її з іншими областями та загальнонаціональними показниками, а також вчасно реагувати на виклики.

прес-служба Міжнродного фонду «Відродження»


 

Україна | 23.03.2018 | Переглядів: 1920 | медицина, Здоровье

Читайте також на цю тему: