Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Гаджети та технології

Чи можна брати в літак павербанк, батарейки та акумулятори

Автор: Светлана Егорова, 05.01.2024, 13:58:40 Чи можна брати в літак павербанк, батарейки та акумулятори
Поряд зі смартфонами, планшетами, ноутбуками та фотоапаратурою сучасні мандрівники все частіше стали потребувати додаткових акумуляторів, тому питання чи можна брати повербанк у літак став цікавити багатьох пасажирів. Не менш актуальним є питання правильної упаковки та транспортування зарядного пристрою, а також доступність його використання під час перельоту.

Чи можна брати в літак павербанк, батарейки та акумулятори


Багато сучасних мандрівників користуються великою кількістю техніки, що працює на літій-іонних батареях, у яких є один великий недолік - при перевантаженнях вони можуть самозайматися, що може спровокувати пожежу на борту авіалайнера. Тому було посилено правила провезення повербанків та аналогічних їм пристроїв у літаку.

Перевезення зарядних елементів дозволено лише за суворого дотримання встановлених норм.

Заборона на перевезення батарей у багажі

До рішення Міжнародної організації, що займається діяльністю цивільної авіації (ICAO), про заборону перевезення літій-іонних акумуляторів на пасажирських лайнерах у вантажному відсіку, що набрала чинності в квітні 2016 року, приєдналися практично всі авіакомпанії. Відразу виникло безліч питань, які Powerbank можна провозити в літаку, а які потрапляють під заборону, наскільки це стосується звичайних пасажирів?

ICAO надала роз'яснення, що заборона введена лише для комерційних вантажів, транспортування батарей якими здійснюється пасажирськими літаками. Провезення електронних пристроїв , які мандрівні беруть для особистого користування, навіть із вбудованими та зовнішніми акумуляторами дозволено.

Заборона введена з метою підвищення безпеки польотів на авіалайнерах, що здійснюють пасажирські перевезення, оскільки існує небезпека самозаймання літій іонних акумуляторів, які провозять великі комерційні партії без спеціального захисту.

Транспортні авіакомпанії , що займаються перевезенням комерційних вантажів, обладнують вантажні відсіки спеціальними контейнерами, що перешкоджають спалаху, що мінімізує небезпеку, тому їхня заборона не стосується.

Чим небезпечне перевезення акумуляторів у літаку

Чим небезпечне перевезення акумуляторів у літаку

У процесі польоту на борту літака може різко змінюватися тиск, що може призвести до займання акумулятора і навіть вибуху. Тому пауер банк у літаку дозволено перевозити лише у вимкненому стані. Виняток становлять батареї, вбудовані в гаджети малої потужності, такі як смартфони та планшети.

Загальні установки ICAO мають суто рекомендаційний характер. Тому в різних авіакомпаніях правила перевезення акумуляторів у літаку можуть суттєво відрізнятись.

Літієві батареї як джерело енергії використовуються в багатьох електронних приладах і заборона на провезення їх у багажі створює певні проблеми для користувачів. Багато компаній залишили дозвіл провозити пауер банк у валізі для ручної поклажі за дотримання встановлених перевізником умов.

Однак не всі види акумуляторних батарей можна перевозити на борту літака, тому, збираючись у подорож, не зайвим буде розібратися докладніше з правилами.

Які акумулятори можна брати у літак?

Згідно з правилами, портативні електронні гаджети , що містять літій у зарядних елементах, дозволені для перевезення пасажирами виключно для особистого користування. Кількісний склад літію в них не повинен перевищувати 2 г, а для іонно-літієвих батарей обмеження йдуть за потужністю – не більше 100 Ватт/год. Плануючи авіаційний переліт, слід знати інформацію про потужність та вміст літію в акумуляторах, що знаходяться у пристроях, а також у запасних зарядних блоках.

До того ж правилами перевезення акумуляторів у літаку повністю заборонено транспортування свинцево-кислотних зарядних елементів у складі ручної поклажі та у відділенні багажу. Більшість сучасних зовнішніх зарядних пристроїв не містять елементів з таким хімічним складом, а літій-іонні батареї дозволені до провезення, поряд з літій-металевими.

Для різних типів пристроїв встановлені правила провезення, причому жорсткість обмежень залежить від кількості літію в акумуляторі.

Ємність акумулятора до 100 Вт/год: допустима кількість та обмеження

У пристроях, потужність батарей яких не більше 100 Вт/год, склад літію знаходиться в межах 2 г і транспортувати їх можна без обмежень. До таких пристроїв належать:

  • смартфони та айфони;
  • Електронні цигарки;
  • смарт-годинник ;
  • медичні прилади;
  • вейп-системи ;
  • плеєри.


Електронні аксесуари такого типу можна транспортувати в багажних відсіках і в складі ручної поклажі в салоні лайнера. Якщо везти power bank у кількості кількох одиниць у ручній поклажі, попередньо слід ізолювати їх полюси, упаковавши в поліетиленовий пакет або обмотавши скотчем.

Місткість батареї менше 160 Вт/год: обмеження


Пасажирів, що мають потужні ноутбуки, цікавить питання, чи можна провезти акумулятор літаком, що містить до 8 г літію, ємністю менше 160 Вт/год, а також умови транспортування таких пристроїв. Як і в ситуації з провезенням дрібних батарей, пасажирам дозволено брати запасні акумулятори в салон, але попередньо отримавши дозвіл авіаперевізника, вказавши кількість елементів та їх потужність.

Дозволяється брати в літак батареї такого рівня потужності у кількості не більше двох зовнішніх резервних зарядних пристроїв на одного пасажира, причому обов'язково ізолювавши їх один від одного. У багаж їх можна поміщати лише у випадку незнімних батарей. Окреме перевезення зарядних елементів у багажі суворо заборонено.

Серед пристроїв, що використовують батареї такої ємності:

  • відеокамери ;
  • ноутбуки високої потужності;
  • зовнішні зарядні пристрої ;
  • медичні апарати


З кількома зовнішніми зарядними елементами пускають у літак лише за умови упаковки їх у окремі пластикові пакети для ізоляції полюсів.

Провезення акумуляторів до 300 Вт/год

Транспортування у звичайному багажному відсіку літака таких акумуляторів заборонено. Вони перевозяться за спеціальними правилами в ізольованих контейнерах, що унеможливлюють поширення займання. Але попередньо необхідно одержати дозвіл на перевезення даного обладнання. Виняток зроблено лише для пристроїв життєзабезпечення пасажирів та крісел-каталок. Якщо потрібно помістити крісло в багажне відділення, обов'язково слід ізолювати клеми і, по можливості, витягнути батарею, запакувавши її в ізоляційний пакет і розмістивши окремо від пристрою пересування.

До потужних портативних електронних пристроїв відносяться:

  • сігвей;
  • моноколеса ;
  • електросамокати ;
  • ховерборди;
  • гіроскутери .


Всі ці транспортні засоби перевозяться у зареєстрованому багажі виключно після вилучення батареї, яка транспортується далі у складі ручної поклажі, після отримання дозволу від авіаперевізника.

Чи можна провозити акумулятор у літаку потужністю понад 300 Вт/год.

Акумулятори такого рівня потужності використовуються, як правило, у промислових приладах, перевезення яких дозволено лише на борту вантажного авіатранспорту. Звичайні пасажири практично не подорожують із пристроями, що мають зарядні елементи цього класу.

Не можна перевозити електронні прилади на пошкоджені або несправні літієві батареї.

Як провозити батареї в літаку

Як провозити батареї в літаку

Літій-іонні зарядні елементи на сьогоднішній день є найпоширенішим типом акумуляторів. Вони можуть мати вигляд звичайних пальчикових батарейок, вбудованих акумуляторів для смартфонів, ноутбуків та інших електронних девайсів, а також зовнішніх пауербанків, що використовуються для заряджання.

Більшість авіакомпаній пред'являють особливі умови для транспортування даного виду акумуляторів через ризик їх вибуху або самозаймання, тому перед польотом рекомендується дізнатися, чи слід поміщати батарейки у велику валізу в багаж або ручну поклажу, щоб уникнути проблем при перельоті.

Якщо пасажир летить зі звичайним смартфоном або планшетом і везе при собі зовнішній пауербанк, то у спеціальному повідомленні авіакомпанії про їхнє перевезення немає необхідності. Звичайні циліндричні батареї можна провозити у багажі або ручній поклажі. Потрібно лише перед польотом переконатися у відсутності на них пошкоджень та якісно упаковати, щоб ізолювати їх від інших предметів багажу, що містять метал. У ручній поклажі можна провозити не більше 20 пальчикових батарейок, вміст літію в яких не перевищує показник 2 г.

При транспортуванні електроніки, що працює на потужних батареях, потрібно заздалегідь повідомити авіаперевізник про такий вантаж, оскільки компанії суворо стежать за перевезенням літій-іонних акумуляторів.

Важливо правильно упаковати зарядні елементи, щоб не допустити дотику клем акумуляторів між собою в період польоту, що може призвести до короткого замикання та виникнення пожежі.

У яких випадках авіаперевізник може конфіскувати акумулятори?

У разі транспортування техніки, яка використовує акумулятор великої потужності, його необхідно вийняти з пристрою та запакувати окремо.

Співробітники аеропорту мають право заборонити проносити в літак потужні зарядні елементи і навіть конфіскувати батареї, якщо:

  • пасажиром провозиться серед речей ручної поклажі понад дві батареї ємністю не більше 160 Вт/год;
  • зарядні елементи упаковані в багажі, що реєструється, коли за правилами, встановленими авіакомпанією, їх дозволено транспортувати тільки у складі ручної поклажі;
  • відсутня технічна інформація на батареї про потужність пристрою та дані виробника, а також не зазначено терміну придатності.


Якщо провозиться пристрій із вбудованою батареєю , яку неможливо вийняти, про це обов'язково слід повідомити представника авіакомпанії.
Кожна ситуація з провезенням таких пристроїв розглядається індивідуально, а окремі компанії категорично забороняють їхнє транспортування.

Що робити, щоб Power Bank не конфіскувала служба аеропорту?

Заряджати від зовнішнього акумулятора в літаку можна лише смартфони та планшети.

Щоб представники перевізника не конфіскували у вас зовнішні зарядні пристрої, потрібно:

  1. Роздрукувати заводську інструкцію на акумулятор.
  2. Знати потужність зарядних пристроїв.
  3. Зарядити батарею на рівні 30%.
  4. Запакувати зарядний елемент в ізоляційний матеріал.
  5. Ознайомитись із правилами перевезення пауербанків.


Не рекомендується зберігати всі зарядні батареї в одному контейнері або пакеті, навіть за умови їх окремої упаковки.

Автор: Светлана Егорова, редактор рубрики "Гаджети та технології" на ЖЖ.info
Гаджети та технології | 05.01.2024 | Переглядів: 1137 | перелет. аэропорт, подзарядка, повербанк, самолет

Читайте також на цю тему: