Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Валерій Маковецький про секрети, проблеми та міфи в галузі торгівлі електронікою в Україні

Автор: Артем Кондратюк, 04.09.2020, 09:36:53 Валерій Маковецький про секрети, проблеми та міфи в галузі торгівлі електронікою в Україні

Валерій Маковецький – український бізнесмен, меценат, громадський діяч. Разом з партнером Геннадієм Виходцевим 26 років тому заснував перший в Україні магазин побутових гаджетів та відкрив перші супермаркети з торгівлі електронікою та побутовою технікою, відомою сьогодні під назвою “Фокстрот. Техніка для дому”.

Валерій Маковецький: секрети успіху рітейлера Фокстрот

Бізнесмен Маковецький Валерій розкриває елементи успіху найвідомішого українського рітейлера:

  • Розвиток онлайн-торгівлі. Останні 10 років постійно збільшувалася частка покупок, зроблених в інтернеті. Офіційний інтернет-магазин Фокстроту існував вже багато років, але у 2019 році сайт було повністю оновлено та оптимізовано. Це дозволило вчасно підхопити шквал замовлень під час коронавірусного карантину в Україні та світі. Є відомості, опубліковані київською академією WebPromoExperts, яка досліджувала, як карантин вплинув на українські інтернет-магазини України. Зі скріну видно, що трафік Фокстроту за червень 2020 року на 61% перевищив трафік рітейлера за червень 2019 року.

  • Сінергія онлайн-торгівлі з офлайн-торгівлею – потужний бізнесовий інструмент Фокстроту. Централізація інформації про завантаження складів, переміщення товарів, замовлення в інтернет-магазині та розташування найближчої точки видачу поруч із домом покупця дозволила мережі Фокстрот упорядкувати торгові процеси та збільшила комфортність комфортність покупців при користуванні послугами мережі. Тому бренд Фокстрот позиціонує себе як омніканальний та продовжує нарощувати сінергію інтернет-магазину та стаціонарних, “цегляних” магазинів.

  • Торгівля електронікою та побутовою технікою безпосередньо залежить від фінансового благополуччя покупців. Зростання зарплат та платоспроможності корелюється із ростом продажів. Наприклад, у 2018 році у країні зафіксовано економічне зростання. Відповідно, ми побачили збільшення загального обсягу продажів на 28-30% у мережі.

  • Зміна споживацьких смаків та настроїв покупців. Високі технології та інноваційні рішення світових виробників техніки стимулюють покупців постійно купувати нові гаджети та оновлювати парк побутової техніки. Крім того, коронакризові часи наклали ще один відбиток на споживацькі настрої: наразі покупець вважає своєю цінністю безпеку покупки. А наявність гарантії на товар – другий після ціни аргумент для здійснення покупки. Той, хто забезпечує це очікування, виграє боротьбу за симпатію покупця та його лояльність, а значить розвивається.

  • Здорова конкуренція. Так, саме конкуренція стимулює розвиток будь-якого бізнесу. Щороку ми відчуваємо, що конкуренція на ринку електроніки в Україні загострюється, з'являються цікаві, амбітні та потужні операційні рішення. Щоби витримати натиск, зберегти та наросити продажі, команда Фокстроту постійно вдосконалюється у торгівельних пропозиціях, вдосконаленні товарної матриці та сервісу. Але конкуренція має бути чесною, на рівні маркетингових технологій,операційних рішень. Конкуренція на рівні схем по роботі із нелегально завезеним імпортом, корупціюванням чиновників на митниці та демпінгом цін - хибний шлях для розвитку ритейла та галузі.

Проблеми, які гальмують розвиток торгівлі електронікою та побутовою технікою

Валерій Маковецький виділив проблему, яка суттєво гальмує комерційні процеси в Україні: нерівність учасників ринку. Ринок електроніки та побутової техніки на 50% знаходиться у тіні, а деякі товарні категорії занурені у тінь до 90%! Частина продавців імпортують в Україну товар без сплати податків та мита у повному обсязі, формуючи трафік нелегального імпорту техніки. Такі продавці мають можливість безкарно продавати смартфони, телевізори, холодильники без фіскального чеку за демпінговою ціною, нижчою, ніж пропонують доброчесні імпортери.

При цьому страждає покупець, який не отримує усіх документальних підтверджень покупки, покладається на лотерею з гарантійним постобслуговуванням. Він залежить не від вимог законодавства до виробника легального імпорту надати післягарантійне обслуговування, а від настрою продавця закрити чи ні свої гарантійні зобов'язання власним коштом. Страждає держава через несплату в держскарбницю - а це відсутність якісних державних послуг, нових лікарень, гальмування розвитку інфраструктури, армії. Нищівного удару зазнає інвестиційна привабливість України (корупційні складові ведення бізнесу в Україні гальмують побудову нових заводів із виробництва техніки на території України). “Я не раз чув думку виробників техніки про те, що легше відкрити завод на кордоні України з ЄС, але не в самій Україні, бо тут немає рівності для усіх учасників ринку”, - згадує Валерій Маковецький.

Фокстрот виконує наказ КМУ № 231 від 2017 року, видає при продажу техніки фіскальний чек, що підтверджено багатоманітними моніторингами активістів із захисту прав споживача. Така законослухняність компанії робить можливим виконання гарантійних зобов'язань виробника техніки і післяпродажний період та захищає споживача від порушення його прав.

Валерій Маковецький про міфи у галузі торгівлі побутовою технікою

2020 рік - рік чергових виборів в Україні. Вважається, що виборчий рік впливає на комерційні процеси та показники роботи ритейлера. “З мого досвіду – рік з виборами на обсяги бізнесу не впливають взагалі, - розвінчує один зі сталих міфів Валерій Маковецький. – У першу чергу вплив має стан економіки, дохід населення, інфляція та курс гривні до валют, у яких здійснюються закупівлі.”

Довідка: Валерій Маковецький – успішний український бізнесмен. Бізнес, який він заснував 26 років тому разом із Геннадієм Виходцевим, постійно розвивається. Сьогодні Фоктсрот - чемпіон України галузі з кількості “цегляних” магазинів електроніки, а завдяки карантину та оновленому сайту бренд увірвався у трійку актуальних лідерів онлайн-торгівлі технікою в Україні.

Автор: Артем Кондратюк, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 04.09.2020 | Переглядів: 4867 | ритейл, Фокстрот, бизнес

Читайте також на цю тему: