Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Уповноважена особа замінить тендерний комітет?

Автор: Кіра Колосова, 28.12.2020, 22:59:09 Уповноважена особа замінить тендерний комітет?
Після 19 квітня 2020 року порядок проведення державних закупівель в ЕСЗ Прозорро дуже змінився. Це стосується не тільки введення в дію нової редакції закону, що регулює цей процес, але й системних нововведень в електронний механізм закупівельного процесу.

З’явився новий формат тендеру  – спрощена закупівля. Державні закупівлі тут схожі до попереднього виду допорогових, але мають суттєві відмінності. Планована сума договору у цьому форматі знаходиться у межах від 50 тисяч гривень до 200 тисяч, або до 1,5 млн. гривень для замовлення робіт. За попередньої практики, державний замовник мав публікувати звіт щодо договорів такого об’єму, які не пройшли через тендерний аукціон. У нових правових умовах договір публікується навіть за дрібної закупки, а відповідальною особою відтепер призначено Уповноважену.

Відмінності між ТК та УО

Законодавчо існує визначення тендерного комітету. Завданням цього підрозділу в установі державного замовника є організація та проведення закупівельного процесу, відповідно до всіх норм законодавства та прозорості, якої вимагає процес реформації. До тендерного комітету залучаються дійсні працівники штату від бухгалтера, юриста та секретаря і, включно, до прибиральника. Першим завданням ТК є складення річного плану закупівель щодо якого обов’язково проводиться звітування у ЕСЗ. Увесь складний процес тендерної закупівлі та його проведення покладено на цей відділ (комітет). Відповідно до нової редакції ЗУ «Про публічні закупівлі», до 1 січня 2022 року, ТК має бути реформовано, а робочі завдання перекладено на уповноважених осіб.

Уповноважена особа тут має особливий кваліфікаційний рівень та буквально переймає посадову інструкцію ТК. Вона зобов’язана мати вищу економічну або юридичну освіту та додатково пройти профільну безкоштовну кваліфікацію на порталі Міністерства економіки щодо нової посади, оскільки уся відповідальність за освоєння державних грошей буде покладатися на одні плечі. Маючи окремий «стіл», згідно штатного розпису, планування річного плану, а також покриття регулярних потреб повинно проводитися в умовах прозорої конкуренції для учасників і з суворим збереження процедурного порядку.

Уповноважена особа – це самостійна професія

Уповноважена особа відтепер це не тільки окрема посада, але й окрема професія, відповідно до Національного класифікатору. Прогресивні вищі навчальні заклади нашої країни вже почали активне впровадження прямої профпідготовки фахівців навіть за рівнем магістратури. Отже, вимога до наявності юридичної чи економічної освіти буде нівельована за отримання такої першокласної та грунтовної кваліфікаційної підготовки працівника рівня магістра.

Полтавський університет економіки та права чи, наприклад, факультет соціології і права КПІ ім. Ігоря Сікорського у Києві, мають потужний професорський склад викладачів. Інтерактивні методи навчання, безпосередня робота у просторі Прозорро та доступ до необхідних баз інформаційних ресурсів з індивідуальним підходом до кожного студента пропонують зазначені виші. Фінансове право, документознавство а також міжнародні та національні стандарти професії, з можливістю ознайомлення з міжнародними програмами, все це є фундаментом майбутнього професіонала у сфері закупівль.

Окремий напрямок щодо запобігання корупційної практики під час провадження закупівельної діяльності, дає надію на підготовку фахівців, які у майбутньому зможуть викорінити таке болюче та соромне для будь-якої економіки явище.

Межі компетенції УО та фахова відповідальність

Офіційного регламенту з проходження тестування для уповноважених осіб на сьогоднішній день ще немає. Через перехідний період впровадження регламентів нової редакції, порядок тестування мав би бути оголошеним через 6 місяців після вступу в дію закону, тобто – в кінці жовтня 2020 року. На офіціному ресурсі Мінекономіки Департаментом сфери публічних закупівель було надано відповідь консультативного характеру з посиланнями на архівні новини щодо УО. Власне, тут зібрані усі ключові зміни у статусі ТК та УО.
Список можливих правопорушень Уповноваженої особи, з приходом нового закону, було значно розширено у порівнянні з відповідальністю Тендерного комітету. Позбавлення премії та догана не найболючіші з них. Відтак, 1700 гривень офіційного штрафу накладається за умов таких правопорушень:
  • невідповідність до порядку визначенн суті (предмету) закупівлі;
  • відсутній тендерний пакет документів, що визначає умови та склад майбутньої закупівлі;
  • порушення у складі самих тендерних умов;
  • завищена умова фінансового забезпечення без обгрунтування;
  • невчасне оприлюднення суттєвої інформації, що прямо впливає на пропозиції учасників.
 

Найвищі штрафи (до 51 000 грн) передбачено за наступних умов:

  • нехтування проведенням процедури закупки;
  • застосування переговорної проедури поза регламентом;
  • безпричинне відхилення пропозиції учасника або, навпаки, прийняття пропозиції з очевидними правопорушеннями.
  • включення суттєвих змін до «тіла» договору без вагомих підстав моза межами закону;
  • відсутність своєчасного оновлення персональних даних чи їх некорректність (при застосуванні кваліфікованого електронного підпису, КЕП);
  • порушення термінів публікації договорів та звітів для профільного контролю та громадського загалу.

Нехтування рішеннями Антимонопольного комітету України передбачає стягнення штрафу у розмірі від 34 до 85 тис. гривень. За укладення договорів поза межами Прозорро буде накладено штрафні санкції від 34 до 170 тисяч гривень. УО має п’ять робочих днів для усунення правопорушення, щоб уникнути адміністративного штрафування.

Кримінальна відповідальність також передбачена новим правовим регламентом та має виступати додатковим стимулом. Покладення чималих зобов’язань на одну Уповноважену особу супроводжується особливою відповідальністю, що, за логічним висновком, має вибілити корупційні схеми в економіці.
Автор: Кіра Колосова, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 28.12.2020 | Переглядів: 2596 | закупки, тендеры, услуги, торговля

Читайте також на цю тему: