Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Як користуватися системою електронних закупівель для бізнесу

Автор: Кирил Морозов, 27.02.2018, 11:23:07 Як користуватися системою електронних закупівель для бізнесу
Майданчики учасники ProZorro створили електронну систему закупівель для бізнесу, де як постачальниками, так і організаторами можуть бути приватні компанії та підприємці. Про відмінності систем розповів фахівець однієї з електронних майданчиків.

Запущена в лютому 2015 го система публічних держзакупівель ProZorro наробила за час свого функціонування дуже багато шуму. З одного боку, її визнають чи не найбільш значущою і результативною реформою. З іншого ж боку, як у держорганів, так і бізнесу з громадськістю до ProZorro продовжує виникати безліч претензій і питань. Проте, команда, яка працювала над створенням системи вважає її роботу реальним успіхом. І на його хвилі вирішила запустити ще одну систему електронних закупівель, але в цей раз для бізнесу, пишуть на сайті Zakupivli.
 

Навіщо бізнесу Rialto


Запуск системи електронних закупівель для бізнесу Rialto, в першу чергу, дозволить як учасникам закупівель, так і компаніям-організаторам розширити свої ринки. Тільки в першому випадку - це ринок збуту, а в другому - пропозиції постачальників.

На більшості майданчиків, що входять в систему публічних держзакупівель, доступні тільки торги ProZorro. На деяких, і на нашій в тому числі, вже доступні закупівлі приватних компаній, які працюють тільки через одну площадку.
 

З запуском Rialto у постачальників з'явиться ще третій спосіб продажів - закупівлі, приватних компаній, які будуть працювати в новій електронній системі.


Підсумуємо можливості для постачальників на електронному торговельному майданчику. По-перше, можна брати участь з держзакупівлі ProZorro і платити за це від 17 (закупівлі до 20 тис. Грн) до 1,7 тис. Грн (понад 1 млн грн) в залежність від бюджету тендера. По-друге, можна брати участь в тендерах приватних компаній Rialto і платити за це аналогічну суму. По-третє, можна безкоштовно брати участь у закупівлях компаній, які працюють тільки через одну площадку, але отримуючи при цьому істотно більшу конкуренцію (адже за безкоштовно буде десь вдвічі більше претендентів).
 

Як буде працювати система


За рік і вісім місяців роботи системи ProZorro через неї пройшло більше 270 тис. Тендерних процедур на суму 126 млрд грн. Тобто система всіляко протестована часто недосвідченими і вибагливими закупщиками з госоганов, а також несхильними їм довіряти компаніями. Тому система Rialto побудована за аналогічними принципами - єдині правила гри для всіх, публічність, прозорий вибір переможця і чесна конкуренція.

Якщо учасник хоче мати доступ до всіх торгів, а організатор до всіх постачальників, їм необхідно зареєструватися на будь-який з майданчиків Rialto, до якої зараз підключено 9 майданчиків.
 

Вказати необхідно лише мінімальну інформацію - контактна особи, контакти свою роль, найменування юридичної особи або фізичної особи підприємця, ідентифікаційний номер платника податків, вид діяльності і категорію поставляється або товару, що купується.


При цьому, деякі майданчики вже інтегрувалися з відкритими реєстрами даних і просять користувача вводити тільки контактна особа, контакти та ідентифікаційний номер. Після реєстрації компанія-постачальник завжди буде отримувати e-mail-повідомлення про проведеному тендері.

Після оголошення кожна закупівля в Rialto проходить такі ж етапи, як і при роботі через її попередницю ProZorro. Триває період уточнень, потім постачальники подають свої пропозиції, далі триває аукціон, після чого організатор кваліфікує і визначає переможця, підписуючи в результаті з ним договір. При цьому, для учасників в Rialto, за великим рахунком, немає різниці, через яку площадку подати свою пропозицію - адже воно все одно потрапляє в єдину базу.

Що стосується перевірки надійності постачальників, імовірно, єдиного рішення на користь створення чорних списків в Rialto досягти не вдасться. Проте, зараз шукаємо варіанти, як реалізувати цю ідею на окремих майданчиках. Компанія-організатор сама матиме право вирішувати, кого вносити в список недобросовісних компаній. Критеріями можуть бути, наприклад, зрив постачальником термінів поставки або відвантаження неякісного товару.
 

Не торгами єдиними


Говорячи закупівлі, ми часто обмежуємося обговоренням тільки процесу, проведення торгів. Тим не менш, є ще такі процеси як визначення матеріальної потреби, планування закупівель, управління і контроль відвантажень, облік залишків матеріалів на підприємстві.
 

Торговий майданчик не вирішує всіх цих завдань, а лише дозволяє визначити найбільш економічно вигідну пропозицію на ринку.


Тому бізнесу сьогодні необхідно подумати і про більш комплексному підході до процесу закупівель а також про його автоматизації.
Автор: Кирил Морозов, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 27.02.2018 | Переглядів: 1989 | торговля, тендеры, финансы

Читайте також на цю тему: