Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Гастрит - що треба знати про хворобу?

Автор: Анатолий Радченко, 20.01.2021, 16:30:07 Гастрит - що треба знати про хворобу?
Гастродуоденіт — це захворювання, яке виникає внаслідок пошкодження внутрішньої стінки шлунку. Це може статися через наявність бактерій або дії токсинів. Симптомами гастриту можуть бути анемія та кровотеча. Долікарська допомога заснована на обмеженні важкої їжі та шкідливих факторів у харчуванні.

Гастродуоденіт - визначення та причини

Гастрит з підвищеною і зниженою кислотністю — це всі нездужання, які виникають через пошкодження слизової шлунка. Інтенсивне запалення може призвести до ерозій або навіть геморагічного запалення на слизовій. Причини недуг, як правило, пов’язані з недостатньою дієтою.

Серед найпоширеніших факторів, що викликають гастродуоденіт, можна згадати:

  • інфекційні агенти — понад 90% гастродуоденітів спричинені зараженням хелікобактер пілорі,
  • токсичні агенти (жовч, алкоголь, деякі ліки, особливо нестероїдні протизапальні засоби, включаючи ацетилсаліцилову кислоту, цитостатики, серцеві глікозиди, антибіотики, саліцилати та отруйні гриби),
  • аутоімунні фактори (організм виробляє антитіла проти власної тканини),
  • рентген,
  • кислотний опік,
  • алкоголь,
  • нікотин.


Симптоми гастриту

Гастрит може бути абсолютно безсимптомним або з незначними диспептичними симптомами (нудота, блювота, відрижка, печія), але коли причиною є токсичні речовини, пацієнти скаржаться на криваву блювоту, збільшення частоти серцевих скорочень, анемію. Однак найпоширенішими симптомами є біль в епігастрії, діарея, лихоманка та слабкість.

Дуже поширені симптоми не відображаються ні на гістопатологічній, ні на ендоскопічній картині. Багато людей протягом багатьох років скаржаться на хвороби шлунка та непереносність певної їжі, і все ж їх слизова шлунка залишається нормальною. Однак може трапитись і зворотна ситуація — у пацієнтів спостерігаються зміни в ендоскопічному чи мікроскопічному дослідженні, та вони не скаржаться на будь-які нездужання і їдять безліч продуктів без будь-яких наслідків.

Лікування гастродуоденіту. Долікарська допомога

Перша допомога у разі підозри на гастрит полягає у негайному обмеженні шкідливих факторів та утриманні від вживання важкої їжі.

Найкраще дотримуватися суворої дієти — сухарів і гіркого чаю протягом 1-2 днів. У гострих станах, з лихоманкою та діареєю, із загальною слабкістю та зневодненням (особливо у літньому віці) та падінням тиску необхідна медична допомога, і дуже часто лікування в лікарні.

Чи можна повністю вилікувати гастрит?

Повне лікування недуга можливо, коли причинами гастриту була бактерія Helicobater pylori або прийняті ліки, які були усунені, а саме запалення не було надто запущеним. Ситуація інакша, коли при мікроскопічному дослідженні ураження значно прогресують (наприклад, метаплазія кишківника), тоді повне зникнення захворювання, попри усунення його причини, може виявитись неможливим.

Цікавий факт: У минулому кишкова метаплазія була станом, який вважався початком раку. Однак сьогодні відомо, що цей тип недуги не призводить до раку шлунка.

Автор: Анатолий Радченко, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 20.01.2021 | Переглядів: 1701 | медицина, лечение, гастрит

Читайте також на цю тему: