Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Сонячна електростанція — плюси та мінуси

Автор: Светлана Егорова, 26.05.2021, 11:20:30 Сонячна електростанція — плюси та мінуси

У чому переваги сонячної енергії? Наприклад, сонячна енергія від solargarden не вимагає підключення до центральної енергомережі. Встановивши сонячну електростанцію, ви стаєте абсолютно незалежні від зовнішніх джерел електрики. Вам навіть не потрібно підключатися до електромереж.

Не потрібно платити за електрику. Ви багато платите за електрику? Не дуже? А скільки це в рік? А за десять років? А за двадцять? Перевага сонячної електростанції в тому, що ви платите тільки за її придбання, а далі сонце буде працювати на вас безкоштовно.

Переваги сонячних електростанцій більше ніж очевидні:

  • Загальнодоступність і невичерпність джерела.
  • Теоретично, повна безпека для навколишнього середовища, хоча існує ймовірність того, що повсюдне впровадження сонячної енергетики може змінити альбедо (характеристику відбивної здатності) земної поверхні та привести до зміни клімату (однак при сучасному рівні споживання енергії це вкрай малоймовірно).


Недоліки сонячних електростанцій також варто враховувати:

  • Залежність від погоди й часу доби.
  • Як наслідок — необхідність акумуляції енергії.
  • При промисловому виробництві — необхідність дублювання сонячних електростанцій.
  • Висока вартість конструкції, пов'язана із застосуванням рідкісних елементів.
  • Необхідність періодичного очищення відбивної поверхні від пилу.
  • Нагрівання атмосфери над електростанцією.

сонячна енергія

Переваги сонячної енергії

Повна автономність системи. У постачальника електрики можуть бути планові відключення, неполадки й обриви лінії або підвищення тарифів — вас це не стосується. Ви самі встановлюєте правила на своїй ділянці.

Можливість колективного підключення. Безумовно вартість станції це серйозне вкладення. Але сонячну станцію можна придбати на кілька ділянок або будинків. Скажімо, ви вирішили під'єднати не один, а чотири будинки. Ціна при цьому збільшується на 30-60%, але ви заплатите лише 25% від цієї суми. Так що є сенс підключити систему спільно зі своїми сусідами.

сонячна енергія

Довгий термін служби. Сонячна електростанція (СЕС) буде служити близько 25 років. Причому вона не вийде з ладу. Просто з часом можуть погіршиться деякі показники. При цьому не потрібно міняти всю станцію. Можна, наприклад, докупити новий модуль до тих, що вже існують, за менші гроші або доповнити станцію новим акумулятором.

Немає перепадів і відключень напруги. Вам коли-небудь траплялося переписувати все заново, після того, як від перепаду напруги завис комп'ютер? Не варто вже й говорити про те, що від електричних сплесків можуть вийти з ладу побутові прилади, що знаходяться в режимі очікування. З сонячною електростанцією такого не буває. Це джерело високоякісної напруги в будинку.

Найчистіша екологічна енергія. Існують і інші альтернативи центральної мережі енергоспоживання: дизельний генератор, вітрова станція. Але погодьтеся, що жити під гуркіт дизеля і запах солярки на терасі або відчуваючи постійну вібрацію і гул вітряка — це не те, про що ви мріяли.

Чи варто встановлювати сонячну електростанцію для будинку?

Щоб стати трохи ближче до відповіді, необхідно поставити ще одне питання: "Яка інвестиція за останні 5-7 років забезпечила повну або часткову компенсацію витрачених на неї фінансових коштів?” Навряд чи відповіддю буде вичерпний список предметів. Безумовно, багато з того, що купується, приносить користь або ж полегшує побут, але найчастіше не генерує гроші.

Тепер можна повернутися до питання про доцільність встановлення сонячної електростанції для будинку. Основною і найбільш вагомою перевагою такої автономної системи енергозабезпечення є те, що вона здатна виробляти електрику кожну секунду, поки сонячних батарей торкаються промені. Це означає, що зникає потреба користуватися електроенергією від загальної мережі і щомісяця сплачувати рахунки. Таким чином, сонячна електростанція, виробляючи безкоштовну енергію, здатна безперервно створювати грошовий потік, частково або повністю забезпечуючи повернення вкладених в неї коштів.

сонячна енергія

Ще на початку 21-го століття питання повної, а бажано і швидкої окупності сонячних батарей було відкритим. На сьогодні термін від 1 року до 10 років є тим періодом, протягом якого можна повністю відшкодувати вкладені в установку сонячної електростанції кошти. Такий великий розбіг у часі окупності пояснюється тим, що необхідно брати до уваги деякі фактори:

  • повна або часткова автономність від мережі;
  • потужність і режим роботи сонячної електростанції;
  • рівень інсоляції в конкретному регіоні.


Більш того, паралель можна проводити й з альтернативними джерелами енергії, а саме генераторами, що працюють на бензині або дизельному паливі. У цьому разі термін, за який сонячна електростанція повністю окупиться, дорівнює 3-4 рокам.

Автор: Светлана Егорова, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 26.05.2021 | Переглядів: 1350 | зеленая энергия, солнечная энергия, электростанция

Читайте також на цю тему: