Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2019 » Май » 9
antikorZt Депутат, віддай мандат

antikorZt


Оценка: 4.5/5 Голосов: 8

Депутат, віддай мандат

09.05.2019, 11:44:59 1599 4.5 1

Протягом останніх двох років громадська організація «Антикорупційний рух Житомирщини» неодноразово писала про забудову прибудинкової території за адресою вул. Хлібна, 23. Ця ділянка знаходиться поряд з молочним павільйоном на Хлібному ринку. Місце для ведення бізнесу дуже зручне і людне, тому цілком зрозуміло, чому боротьба за ділянку триває роками.

Історія розпочалася ще в 2017 році. Тоді до нас звернулися жителі Хлібної, 23, які протягом декількох місяців самотужки відстоювали свою прибудинкову територію, де хотіли збудувати черговий МАФ (мала архітектурна форма – ред.). І не просто боролися з представником місцевого бізнесу, на іншому боці був депутат Житомирської міської ради Михайло Боровський.

Як все починалося
Влітку 2017 року, коли жителі будинку за адресою Хлібна, 23 дізналися про можливість будівництва на їх прибудинковій території, було проведено декілька зборів власників квартир. І кожного разу на них приходив депутат міської ради Михайло Боровський і розповідав про те, що саме завдячуючи йому у дворі цього будинку тепер є асфальт (хоч це не його округ) і якщо вони його підтримують (тобто дозволять будівництво МАФу), то він облаштує усю територію. Щоправда, без уточнень – за свій кошт чи за бюджетний.  

Підтримували депутата представники ЖБК №2, а також керівництво КП «Інспекція з благоустрою». Михайло Боровський звернувся в департамент містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради з намірами на будівництво, проте отримав відмову. Але про це згодом.

Після цього на Хлібну, 23 почали приїздили представники КП «Інспекція з благоустрою», щоб провести обстеження дерев на території. Тоді згідно акта обстеження мали вирізати ледь не всі рослини, проте у справу втрутилася громадськість.

Протягом цього часу ми неодноразово зверталися до міського голови з приводу цієї ситуації. Його розпорядженням було створено робочу групу до складу якої входили активісти та працівники міської ради. Вони неодноразово приїздили на вулицю Хлібну, 23, розмовляли з місцевими жителями та мали змогу переконатися в тому, що люди проти будівництва МАФу і що дерева, які були визнані аварійними, цілком здорові.

Та попри це у жовтні 2017 року ЖБК №2 вирізало частину дерев на території під приводом кронування. Хоча пізніше екологічна служба підтвердила думку вищезазначеної комісії, що дерева були у цілком нормальному стані. Керівнику ЖБК №2 мали виписати адміністративний штраф, проте зрізаним рослинам це не допомогло. Тим часом територія для будівництва МАФу вже була вільна.

Будувати не можна
Департамент містобудування та земельних відносин ще у 2016 році повідомив Михайла Боровського про те, що розміщення тимчасових споруд на цій території не відповідають вимогам до місць розташування тимчасових споруд, затверджених комплексною схемою розміщення та архітектурних типів тимчасових споруд. Цим будівництвом порушувалося б мінімум п’ять пунктів комплексної схеми.

Зокрема, пунктом 2.3 забороняється розміщення нових тимчасових споруд в межах визначеної зони А (центр міста), а пункт 3.11 передбачає заборону розміщення тимчасових споруд на відстані менше 100 м від території ринків, торгівельних комплексів, торгівельних майданчиків.

Та окрім суто естетичних моментів та небажання місцевих жителів, будувати на цій території не можна, бо там заходяться інженерні комунікації (мережі газопостачання, електропостачання, електропостачання КП «ЖТТУ»). Окрім того, пункт 3.13 комплексної схеми забороняє розташування тимчасових споруд ближче 15 метрів від вікон будинків, пункт 3.18 передбачає, що тимчасові споруди повинні розміщуватися до будинків, будівель та споруд на відстані, яку слід приймати залежно від ступеня їх вогнестійкості згідно ДБН 360 – 92** ((Державні будівельні норми – ред.), але не менше 10м. Тож для чого розпочинати будівництво, яке одразу порушує будівельні норми?

Я депутат, ти – дурень
Здавалося б, якщо департамент містобудування відмовив, а жителі Хлібної, 23 проти, то для чого надалі продовжувати це протистояння? З часом люди втомилися від постійних скандалів, огородили цю ділянку парканом і мали надію, що все скінчилося. Але. У цьому будинку були жителі, які підтримували бажання депутата збудувати на їхній прибудинковій території собі бізнес. Подейкують, що така підтримка була профінансована. А от найбільш стійких почали залякувати.

До речі, наша громадська організація «Антикорупційний рух Житомирщини» зверталася також до народного депутата України Борислава Розенблата. Він пообіцяв місцевим жителям захистити їх інтереси, однак від слів до справи так і не дійшло.

Свій до свого по своє або мерія змінює думку
У березні 2019 року депутат Михайло Боровський отримує паспорт прив’язки на тимчасову споруду за адресою Хлібна, 23. Так, так. Саме там, де ще три роки тому департамент містобудування та земельних відносин вважав, що будувати не можна. І якщо про деякі порушені пункти вищезгаданої концепції псує естетичний вигляд міста, то комунікації, що проходять на тій території ніхто не відміняв, власне, як і безпеку.


Враховуючи усі заборони та порушення ДБН, ми звернулися до управління Державного архітектурно-будівельної інспекції у Житомирській області з вимогою провести перевірку дотримання вимог чинного законодавства департаментом містобудування під час оформлення паспорту прив’язки на цей об’єкт. Про результати перевірки повідомимо згодом.

Згідно з матеріалами паспорту прив’язки, будівництво цього МАФу порушує протипожежні вимоги ДБН 360-92** (Державні будівельні норми – ред.). Ми вже звернулися до Житомирського міського відділу УДСНС України з проханням провести перевірку дотримання протипожежних вимог під час розміщення тимчасового павільйону.

Що приховує депутат Боровський?
Михайло Боровський був обраний депутатом по округу №21 від ВО «Свобода». Згідно з інформацією, розміщеною на сайті ЦВК, на місцевих виборах у 2015 році його підтримало 227 виборців. У міській раді входить у склад постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування. На сайті Житомирської міської ради опублікований лише один звіт депутата про діяльність за 2017 рік. І його варто назвати більш формальним, ніж конкретним.

Він є приватним підприємцем, але, наприклад, у деклараціях за останні три роки зазначає, що не заробив жодної копійки, декларує лише кошти дружини.
Будівництво скандального МАФу на Хлібній, 23 не єдина цікава історія, де фігурує Михайло Боровський. Виявляється, за адресою м. Житомир, вул. Вітрука, 25  на нього зареєстровано речове право на три тимчасові споруди.

Проте цей об'єкт не є об'єктом нерухомого майна, це тимчасові споруди для здійснення підприємницької діяльності, на які є паспорт прив'язки ще від 2015 року. Яким чином було зареєстровано речове право, будуть з’ясовувати правоохоронці. Тож повідомимо згодом.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 1
Sams2
1 Семенюк Александр (Sams2)   • 09:30:55, 10.05.2019 [Материал]

Когда-то свастика была символом благополучия, добра, благосостояния. Потом нацисты исказили смысл этого символа.

То же самое наши депутаты делают сейчас с вышиванкой.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо