Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Авторская колонка » Роман Мусійчук

Підвищення проїзду на приміських та міжміських автобусних маршрутах. На черзі міські перевізники.

Автор: , 03.01.2018, 19:52:01
Автор Роман Мусійчук

Роман Мусійчук

все статьи автора

Не встигли мешканці Житомирщини оговтатись від підняття вартості на комунальні послуги, як отримали наступний удар по і так злиденному бюджету сімей. Цього разу – від автоперевізників на приміських маршрутах.

 

З 01.01.2018 року, перевізники зробили мешканцям області Новорічний подарунок, а саме підняли вартість проїзду на 10-50%. Уже з 1 січня ціни на проїзд знову підскочили, цього разу - від 3 гривень і вище. Рік тому ситуація була схожа, перевізники підняли тариф на 10-15%, на що голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич їм відповів позаплановими перевірками та наголосив: ( Цитую) «Найбільше, чого я не люблю в житті – це безвідповідальність і байдужість… Тому будемо розривати договори, ніхто на мене не надавить, ніхто мене не впросить. Якщо я скажу, що буде так, то буде так, як я скажу. Договори будемо розривати на раз-два. Ніхто не допоможе вам. Ніхто… Я розумію, що сьогодні згідно закону ви самі собі там обраховуєте і піднімаєте, але є певна процедура. Ви про це маєте повідомити людей за 2 тижні, ми про це так само маємо знати, ви так само маєте прийти до нас і показати, чому ви піднімаєте тариф, а не сьогодні вивісили об’яву і завтра поїхали по 7 грн, тому що вам так захотілося. Безпідставного підняття тарифу на проїзд я в області не допущу. Якщо ви мене не зрозумієте, то будете мати справу з антимонопольним комітетом. Він швидко все порахує, хтось один заплатить 60 тисяч штрафу і зрозуміє, варто піднімати, треба погодити чи не треба погодити». Минув рік, чи то перевізники забули гнівні настанови керманича області, чи то Ігор Петрович втратив свій авторитет, але більшість перевізників, без будь – яких попереджень, об’яв, громадських слухань підіймають вартість проїзду на 10-50%. Навіть управління транспорту ОДА та його очільника Романа Крисюка не попереджають про підняття тарифу ( хоча особисто я сумніваюся що він був не в курсі). Роздруківок для пасажирів про вартість проїзду з печаткою підприємства-перевізника в маршрутках переважно немає, про них знає лише водій. Тому, з деякими недобросовісними перевізниками, які «від фонаря» встановили тариф на 50% більший, за листом управління транспорту Житомирської ОДА мали б займатися такі структури як, відділ Державної служби боротьби з економічними злочинами, працівники якого мають право проводити перевірки та Антимонопольний комітет котрий може також перевірити, чи немає змови перевізників по підняттю цін та впаяти немалий штраф.

Ватро зазначити, після 6 травня 2015 року перевізники самостійно визначають вартість проїзду, на свій розсуд (Постанова КМУ від 25 березня 2015 р. № 240). А органи місцевого самоврядування та держадміністрації самоусунулись від регулювання цінової політики та дотримання норм при перевезенні пасажирів, прописаних у законодавстві. Це породило можливість ведення нечесної конкуренції (або відсутності такої взагалі) та корупційних змов між перевізниками. Відсутність конкуренції впливає на підвищення ціни проїзду, і дає можливість перевізникам диктувати свої умови, без врахування фінансових можливостей пасажирів.

В перевізників є свої «залізні» аргументи та розрахунки на користь підвищення проїзду, які окрім них навіть в ОДА не бачили, а це значне підвищення цін: через девальвацію національної валюти відбувся значний зріст вартості пального та запчастин для рухомого складу, який на 80% складається з імпортних складових; підняття з 1 січня мінімальної зарплатні; велике соціальне навантаження: приватним перевізникам не відшкодовуються витрати на перевезення пільгових категорій населення; банки закрили можливість кредитування на придбання нового рухомого складу, бо ситуація з доларом нестабільна і вони вважають це зоною ризику. На перший погляд підняття цін логічно та ґрунтовно пояснено. Однак, при більш детальному дослідженні виникають питання: яку долю в тарифі складають вартість пально-мастильних матеріалів, зарплатня працівників і т. д.? Окрім того, немає важелів впливу на незаконний обіг готівки - коштів на проїзд, які громадяни сплачують без отримання квитків. Необлікований прибуток, який неможливо контролювати та справедливо оподатковувати, осідає не тільки в кишенях перевізників, а й у кишенях «лобістів» конкурсних торгів на маршрути області. Галузь перевезень має в тіньовому обігу більше 5 мільйонів доларів, ціноутворення має бути справедливим, максимально прозорим.

 

Тому, шановні житомиряни, чекайте підвищення вартості проїзду в міських маршрутах міста. Це закон перевізників, спочатку підіймають вартість проїзду приміські перевізники, а потім міські. Хоча, не для кого не секрет що міські і приміські перевізник – це одні й ті самі люди!



Підвищення проїзду на приміських та міжміських автобусних маршрутах. На черзі міські перевізники.


Підвищення проїзду на приміських та міжміських автобусних маршрутах. На черзі міські перевізники.


Підвищення проїзду на приміських та міжміських автобусних маршрутах. На черзі міські перевізники.

Роман Мусійчук | 03.01.2018 | Переглядів: 2013
Редакція сайту може не розділяти думку автора статті
та відповідальності за зміст матеріалу не несе.
Коментарів: 0