Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Юрко » 2012 » Июнь » 7
Юрко Із спеціального повідомлення

Юрко


Оценка: 2.7/5 Голосов: 32

Із спеціального повідомлення

07.06.2012, 01:04:25 6579 2.7 7

Із спеціального повідомлення Любарського райвідділку ДПУ УСРР начальнику
таємно3політичного відділу ДПУ УСРР про перебування т. Будьонного в районі
та настрій селян

25 червня 1932 р., смт Любар
Ц[ілком] таємно

Начальнику таємно-політичного відділу
 ДПУ УСРР
 м. Харків
Копія: Начальнику таємно-політичного
відділу Вінницького облвідділу ДПУ УСРР

м. Вінниця
СПЕЦЗБІРКА ПРО ХІД ПРОПОЛКИ ЦУКРОВОГО БУРЯКА, ПІДГОТОВКИ ДО УБОРКИ
ВРОЖАЮ ТА НАСТРІЙ НАСЕЛЕННЯ ЛЮБАРСЬКОГО Р&НУ СТАНОМ НА 25 ЧЕРВНЯ 1932 р.

     …За останній час через відсутність харчових продуктів у колгоспах більшості сіл громадське харчування припинилось, де які правління колгоспів для харчування ріжуть корови, приготовляють страву виключно із незначної кількості м’яса та бур’яну, хліба зовсім немається.
     Сім’ї колгоспників у більшості перебувають голодні, мається значна кількість селян колгоспників та одноосібників через голодовку опухших; майже у кожному селі зареєстровано декілька випадків смерті через голодовку, що надзвичайно впливає на настрій селян. Де громадське харчування припинено, майже щоденно приходять колгоспники до правління колгоспу з вимогою про забезпечення хлібом. [Колгоспники] припинили частково виходити на роботу, впала труддисципліна, зокрема поміж жінками по проривці цукрового буряка…
     Через відсутність харчів та будь-якої допомоги з боку правління колгоспу по с. [Глезно] мається 18 колгоспників-бідняків, опухших з голоду, які лежать і не можуть рухатись.
     Будучи опухшим, Козаченко Левко – колгоспник-бідняк, помер, залишивши сім’ю з трьох їдців, які лежать в опухшому стані без підтримки.
     Внаслідок чого у колгоспників відпала заохоченість до роботи, ведуть балачки, [що] «на нас ніхто не звертає уваги, щоб допомогти харчами, у такому стані будемо всі до тих пір, поки існувати має Радвлада». Крім того, помітно надто ворожий настрій поміж населення...
     Негативні явища з боку представників влади.
     с. Ст[ара] Чортория. Через село 19 червня 1932 р. проїжджав член реввійськради Союзу т. Будьонний з двома командирами корпусів автомашиною, зупинившись біля сільради, цікавився політико-моральним станом села, брав різні відомості про виконання кампаній. Зібралось чимало селян, з якими він вів балачки про те, що відсутні харчові продукти у колгоспі, одноразово говорив: «Коли не було можливості виконувати доведенного плану по хлібозаготівлі, повинні були клопотати про зменшення його. Ваші місцеві керівники висовували зустрічні плани, хотіли бути кар’єристами, [тому] до такого стану довели селян, на далі такого влада не допустить».
     Внаслідок чого його балачки населення перекручує, вороже ставиться до представників місцевої влади, впала труддисципліна, ведуть балачки: «Вміли нас грабити та зробити голодовку, можуть знайти засоби, щоб обробити землю, ми голодні працювати не будемо, поки т. Будьонний нам не направить хліба».
     с. Нова Чортория. По приїзду т. Будьонного у село біля сільради чимало зібралось селян-колгоспників, які вели балачки про колективізацію та харчові труднощі, такий їм відповів: «Уряд в цьому не виновний, в цьому винні місцеві керівники влади, тим що вас залишили голодними та висовували зустрічні плани, потрібно було раніше забезпечити себе харчами, залишити посівматеріал, тоді лишки хліба запродати державі».
     Зайшовши в канцелярію сільради, т. Будьонний цікавився, скільки разів мінялись плани хлібозаготівлі в бік збільшення, одноразово ругав (не літературними матерними словами) голову колгоспу, члена партії, він же секретар партосередку т. Садчука у присутності колгоспників: «Що ви зустрічними та перезустрічними планами довели селян до гибелі, селяни виходять на роботу, падають в обморок та гинуть з голоду, у них при роботі через голодовку буває головокружіння, знищили тяглову силу», крім того додав: «Ви знаєте те, що ви всю Правобережну Україну своїм керівництвом поставили проти нас, через ваші зустрічні плани у цьому році великий недосів землі, погубили врожаю біля 300 млн. пудів, хто вам давав якіб-то не було плани, а ви, алілуйщики, їх приймали, на місцях не обмірковували про їх реальність, цим самим зробили голодовку». Одноразово, звертаючись до командира корпусу, сказав: «Передайте телеграму в Москву, щоб занарядили сюди хліб».
     Після чого склались ненормальні явища поміж селянами, впала труддисципліна у колгоспі, зменшився вихід на роботу.
     с. Глезно. Тов. Будьонний, перебуваючи у комуні ім. 300-го полку, це ж саме говорив, що і в
с. Нова Чортория, крім того біля сільради зустрів колгоспницю-біднячку Малишку, яка була в запухшому вигляді, розпитавши, чого вона опухла, поїхав у комуну, взяв буханку хліба, повернувся до її квартири, дав хліб та біля двох фунтів сала, одноразово сказав: «Надалі цього не допустимо, щоб селяни-колгоспники голодували».
Крім того, т. Будьонний перебував у селах Борушківці та Вел[икі] Деревичі, де окремих балачок не вів, лише цікавився станом села...

                                                                                               Нач. р[ай]відділку ДПУ Флейшман
П[ом]. уповноваженого ТПВ Малянчук

ДАЖО. – Ф. П - 127, оп. 1, спр. 122. – Арк. 70, 73-76, 79. Машинопис. Завірена копія.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 7
иноходец
1 ИНОХОДЕЦ (иноходец)   • 10:14:42, 07.06.2012 [Материал]

Прикольный все таки тип Буденный.
ivgor
2 Иван (ivgor)   • 11:14:25, 07.06.2012 [Материал]

Сегодняшняя публикация посвящена голоду 1928—29 гг. в Украине, непосредственно предшествовавшему событиям 1932—33 гг. На ее примере хорошо видно, что исследование носит фундаментальный характер, поскольку является результатом многолетней работы, в том числе и в архивах Украины и России.
...
Правительство отреагировало созданием Украинской правительственной комиссии помощи крестьянам, пострадавшим от неурожая (далее — «Урядком»), учрежденную в Украине летом 1928 г. Данная комиссия не была секретной, но она упоминается только в двух недавних публикациях. Одна из публикаций — это два документа комиссии без каких-либо дополнительных объяснений, а во второй — голод называют «белым пятном» в украинской истории[4]. Тем не менее Урядком в 1928—1929 гг. спас жизни сотен тысяч взрослых и детей в Украине.
...
По данным отчета Урядкома от 13 августа 1928 г., зимой и весной 1928-го в степных регионах Украины погибло 82,5% озимых посевов.
...

От других республик Украина получила более 320 000 т зерна — иными словами, почти в 2 раза больше «экспорта» самой республики. Украине было разрешено использовать (как из внутренних, так и внешних источников) примерно 520 000 т зерна в качестве семенного материала, что по количеству равнялось примерно двум третям всего семенного кредита в СССР.
http://2000.net.ua/2000/svoboda-slova/vopros---otvet/28769
Ти диви, що кляті комунякі роблять.
Sams2
3 Александр (Sams2)   • 20:27:45, 07.06.2012 [Материал]

А еще проклятые коммуняки в 33-м году, в связи с голодом в некоторых регионах СССР, сорвали контракты по экспорту хлеба, вернув из портов хлеб, предназначенный на продажу, и еще за валюту закупали закупали хлеб за границей, в тогдашней Персии, в частности. Что вытворяли, изверги....
РИП
4 Игорь (РИП)   • 20:34:18, 07.06.2012 [Материал]

Из всего выше изложенного совершенно очевидно, что Юрко либо нихера не читает того что пишет, либо нихера не понимает написаного.
Кстати, а что Юрко имеет против СЕРПА и МОЛОТА?
Юрко
6 Юрій Градовський (Юрко)   • 22:49:39, 07.06.2012 [Материал]

І що Ви розумієте чого не розумію я?
Buchinskij
5 Александр (Buchinskij)   • 20:40:53, 07.06.2012 [Материал]

Сытые комментарии...
иноходец
7 ИНОХОДЕЦ (иноходец)   • 09:50:35, 08.06.2012 [Материал]

На 5: Меня Буденный накормил.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо