Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2017 » Июль » 9
antikorZt В обхід «ProZorro»: виключення для власних схем?

antikorZt


Оценка: 3.9/5 Голосов: 7

В обхід «ProZorro»: виключення для власних схем?

09.07.2017, 08:39:35 4633 3.9 0

Закон України «Про публічні закупівлі» вступив в дію з 1 квітня 2016 року. Він встановлює правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави та територіальної громади, а метою його є ефективне та прозоре здійснення закупівель, створення конкурентного середовища у цій сфері, запобігання проявам корупції, розвитку добросовісної конкуренції. Але Житомирська міська рада знайшла рішення, як обійти Закон.

Так, у серпні 2016 року за №690 міський голова видає розпорядження стосовно порядку забезпечення допорогових закупівель. З-поміж усіх пунктів є один вкрай цікавий: «У виключних випадках, за погодженням з міським головою дозволити здійснювати закупівлю товарів, робіт та послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень без використання електронної системи закупівель з дотриманням норм Закону «Про публічні закупівлі».

Щоправда за декілька місяців у 2017 році Сергієм Сухомлиним було внесено зміни до розпорядження. Від так з 26.01.2017 року без використання електронної системи закупівель можна купувати товари, роботи або послуги в окремих аргументованих випадках, як виключення, за погодженням секретаря міської ради та профільного заступника міського голови.

ГО «Антикорупційний рух Житомирщини» вирішив повести аналітику та розібратися у тому, скільки ж закупівель здійснилося управліннями міської ради «в обхід» завдяки розпорядженню міського голови Сергія Сухомлина. Виявилось, що «виключень», зазначених у розпорядженні міського голови, було забагато.

Чому б і ні?

За 2016 рік управлінням культури було укладено та оприлюднено в системі Prozorro 11 угод без оголошення допорогової процедури, на суму 873 тисячі гривень. Серед них зокрема закупівлі пов’язані зі святкуванням Дня міста та новорічних свят. Аргументація проста: або кошториси уточнювались, виділялися додаткові кошти, а на проведення торгів не вистачало часу, або кінець року та необхідність використання залишків коштів. Взагалі – це два головних аргументи, якими користуються керівники управлінь, як пояснення чому закупівлю здійснили не по Prozorro.

Скандальне комунальне підприємство КП «Парк», що підпорядковане управлінню культури, лише у листопаді-грудні 2016 року уклало 11 угод за погодженням профільного заступника Матвія Хренова, який став куратором культури за два місяці до закупівель. До цього  управлінням займалася секретар міської ради Наталія Чиж. Отож серед 11 закупівель є і такі, що спричинили скандали. Зокрема кабінки для переодягання та душові, які і досі не встановили, є на загальну суму 282 тисячі гривень. Разом з тим, у цього ж підприємця, а саме ФОП Трокоз О.В. КП «Парк» придбало і 46 паркових лавок на 138 тисяч гривень. Так само заключили договір і з підрядником, що виконуватиме ремонт човнової станції на суму 1 мільйон 189 тисяч гривень. До слова, з ПП «Справжня імперія вікон», що було попереднім підрядником, але роботу виконувало несвоєчасно, угоду уклали також не через тендер. Варто зазначити, що жодна з укладених угод не була оприлюднена в системі Prozorro, що є порушенням ст.2 Закону України «Про публічні закупівлі», але ж це ніхто не контролює, чому б і ні?

Мільйони поза тендерами

Не далеко від управління культури пішло і управління капітального будівництва. Щоправда суми там значно більші. За погодженням з профільним заступником, а на час укладення більшості угод це був Олексій Ясюнецький, який нині працює заступником губернатора Ігоря Гундича, загалом за 2016-2017 рік управлінням капітального будівництва без застосування системи Prozorro було укладено 42 угоди.

Серед них зокрема, здійснення технічного нагляду на об’єкті капітальний ремонт вулиці Михайлівської за 266 тисяч гривень, виготовлення проекту на реконструкцію приміщення під хоспіс за 250 тисяч, проектно-кошторисна документація реконструкції гімназії ?3 за майже пів мільйони гривень, а також проектно-кошторисна документація реконструкції стадіону «Спартак».

Окрім того, без тендеру обиралися також і підрядники, що виконували капітальний ремонт вуличного освітлення, яким не раз хизувався міський голова. Зокрема це ПП «Енергомодуль», ТОВ «Ріст» та ТОВ «Спецсервіс-С». Без тендеру через те, що замовник, а саме управління капітального будівництва розбило загальну вартість ремонту вуличного освітлення на вартість об’єктів окремо так, щоб вона не перевищувала суму в 1,5 мільйони гривень. Отож ситуація з закупівлями в управлінні капітального будівництва – це скоріше закономірність, ніж виключення.

Діти та здоров’я понад усе

В управлінні освіти, підпорядкованого заступнику міського голови Матвію Хренову, все дещо інакше. Якщо у випадку з управлінням культури основним виправданням є кінець року, а в управлінні капітального будівництва рахуються, щоб сума була допороговою, то в управлінні освіти одним з аргументів закупівель без використання Prozorro є забезпечення безперебійного харчування у закладах освіти або технологічного процесу приготування їжі. Причиною також є започатковане самостійне введення бухгалтерського обліку у навчальних закладах. Це те, що заступник міського голови Матвій Хренов називає реформою. Тепер, замість того, щоб займатися розвитком закладу, керівники садочків мають проводити закупівлі не лише продуктів харчування, але й шукати підрядників на виконання ремонтних робіт.  Як бачимо, поки їм це вдається погано, бо загалом за 2016-2017 рік без використання Prozorro було проведено 442 закупівлі. 

Інше управління, що також підпорядковується заступнику мера Матвію Хренову - управління охорони здоров’я. Зокрема зараз у нашої громадської організації наявна інформація стосовно закупівель ЦМЛ №1, матеріали по іншим медичним закладам нині опрацьовуються.

У ЦМЛ №1 закупівлі проводять не через Prozorro або тому, що постала гостра необхідність для пацієнтів, або тому, що був проведений моніторинг цін і обрали найдешевше. Що перша, що друга причина викликає сумнів. Можливо саме тому, на ситуацію, що склалася з закупівлями у ЦМЛ №1 звернули увагу депутати міської ради.

Липове обґрунтування

В обхід системи Prozorro у 2016 році також було закуплено і послуги з нанесення розмітки. Управління транспорту та зв’язку, куратором якого є заступник мера Дмитро Ткачук, без тендеру обрало підприємство через те, що підрядник надає гарантійний термін на дорожню розмітку протягом шести місяців при зберіганні видимого шару 60%. По-перше, така унікальність є сумнівною, адже якщо цей пункт прописаний у ДСТУ інакше бути і не може. Унікальний він був би якщо давав би гарантію, наприклад, на рік або на 6 місяців, але з видимістю шару понад 60%. По-друге,  житомиряни були свідками того, як розмітка зникла в деяких місцях частково вже за декілька тижнів. Тож про яку унікальність може йти мова?

У 2016 році міською радою було закуплено систему електронного урядування «е-Місто», яка, хоча і обійшлася міському бюджету у кругленьку суму, і досі не працює. Купували її без процедури застосування аукціону у зв’язку з відсутністю спеціалістів, які в змозі визначити показники якості та вимоги до СЕДО (система електронного документообігу). Так було обрано підприємство, яке за 90 тисяч гривен розробило технічний проект, а за 155 тисяч – послуга  постачання та впровадження порталу «е-Місто».  За 195 тисяч було впроваджено програмне забезпечення (обрано рішенням робочої групи, яка вирішила, що ТОВ «Новатум» задовольняє вимогам впровадження СЕДО). Виключно розробником проекту за 100 тисяч надавалася послуга з інтеграції СЕДО, за 65 – навчання різних груп користувачів, тобто працівників міської ради, які зазначають, що навчання проводили лише годину обідню перерву, та за 149 тисяч послуга щодо налаштування моніторингу стану серверів СЕД та «е-Місто».

Так само, через неможливість оцінки об’ємів та визначення видів робіт та послуг у 2017 році за 150 тисяч було закуплено послугу з ремонту та технічного обслуговування комп’ютерів, а за 130 тисяч – послуги з технічного обслуговування та ремонту офісної техніки.

Послуги з забезпечення громадської безпеки обрані без тендеру через те, що попередній підрядник виконував свої обов’язки належним чином. За такою логікою можна взагалі забути про закон.

Як ми бачимо, майже в усіх сферах життєдіяльності міста, наявний факт обходу системи ProzorroМи звернемося в правоохоронні органи з проханням дослідити ситуацію, що склалася у сфері закупівель за бюджетний кошт у місті Житомирі. Адже незрозуміло чому наші чиновники вважають, що їхні розпорядження вище за Закон?

Прикреплённые изображения:
antikorZt В обхід «ProZorro»: виключення для власних схем?
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо