Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2017 » Октябрь » 9
antikorZt Звернулися до швейцарців з проханням втрутитися у свавілля підрядника та чиновників

antikorZt


Оценка: 4.0/5 Голосов: 4

Звернулися до швейцарців з проханням втрутитися у свавілля підрядника та чиновників

09.10.2017, 11:40:59 1819 4.0 0

У зв’язку з тим, що свавілля підрядника ТОВ «Ейр Трейд», який утеплює дитячі садочки по програмі SECO не зупиняється, а байдужість чиновників вже навіть не дивує, вирішили звернутися безпосередньо до інвесторів, за кошти яких і втілюється проект.

Текст звернення:
Громадська організація «Антикорупційний рух Житомирщини» вже не перший рік проводить розслідування щодо використання бюджетних, грантових та кредитних коштів у Житомирській області. Зокрема мова йде про утеплення соціальних установ у Житомирі по програмі НЕФКО. За матеріалами нашого розслідування наразі відкрито два кримінальних провадження.

З початку 2017 року ми розпочали власне розслідування щодо використання коштів на реалізацію проекту з енергоефективності, що фінансується державним секретаріатом з економічних питань Швейцарської Конфедерації (SECO). Незважаючи на те, що фінансування проекту здійснюється іноземною організацією, виконання та корупційна складова залишаються українськими.

Як вам відомо, проект з енергоефективності впроваджується у дитячих садочках(далі ДНЗ) №№44, 46, 56, 73, 52. Наразі у Житомирі є декілька серйозних проблем з впровадженням цього проекту. Вони можуть обернутись як нецільовим використанням коштів платників податків Швейцарії так і створенням некомфортних умов перебування дітей, що може негативно вплинути на їх здоров’я та подальший розвиток.

Загалом в програму термосанації згідно проекту, що фінансується у Житомирі державним секретаріатом з економічних питань Швейцарської Конфедерації (SECO), входить: утеплення фасаду, заміна вікон, утеплення даху та підвалу, а також заміна системи опалення. Станом на 9 жовтня, жоден з п’яти вищезазначених об’єктів не готові на 100%, і це незважаючи на те, що тендер на визначення підрядника, де переможцем стало ТОВ «ЕйрТрейд», відбувся ще 27 лютого 2017 року.

У жодному з дитячих садочків роботи по утепленню даху та підвалу ще не розпочиналися. Заміна вікон здійснена на 85-90%.

Багато питань є до виконання робіт з утеплення фасадів. У всіх садочках роботи виконані від 30 до 40%, а працює там не більше 2х людей, хоча підрядник обіцяє закінчити роботи до кінця 2017 року, а вже наступного зайнятися облицювальними роботами. Тим часом частини фасадів, де вже розпочалися роботи час від часу затікають водою у зв’язку з погіршенням погодних умов.

Матеріали, які ми бачили на місці, не найкращої якості з найнижчого цінового сегменту. Тому підрядник, на нашу думку, вводить в оману обіцяючи гарантію мінімум 10-15 років.

Те, що ТОВ «Ейр Трейд» не встигло у зазначений термін закінчити роботи з утеплення фасаду, суттєво погіршить умови перебування дітей, які відвідують ці дошкільні навчальні заклади. Згідно з проектами, кількість радіаторів у приміщеннях значно зменшилася. Проте зменшення їх кількості було виправдано лише у тому разі, якщо фасад будівель буде утеплений на 100%, чого так і не сталося. Зважаючи на те, що представники підрядника повідомили завідуючих дитячих садочків, що роботи по утепленню фасадів вони зробити не встигнуть, діти мають зимувати у приміщеннях з одним радіатором і ще декількома електричними, що є не зовсім безпечним. Керівництво деяких садочків наразі розглядає можливість переведення дітей на зимовий період у приміщення інших дитячих навчальних закладів.

Заміна системи опалення теж супроводжується проблемами, які ставлять під загрозу початок опалювального сезону у вищезазначених дошкільних навчальних закладах. По-перше, ТОВ «Ейр Трейд» відрізало садочки від комунікацій без погодження з КП «Житомиртеплокомуненерго». Спочатку підрядник мав надати проект і лише після погодження відрізати комунікації, але сталося навпаки. Наразі усі проекти повернуті «Житомиртеплокомуненерго» підряднику на доопрацювання.

По-друге, усі заплановані терміни по заміні систем опалення у дошкільних навчальних закладах пройшли. Коли наша громадська організація розпочала своє розслідування, результати якого спричинили неабиякий громадський резонанс, зокрема обурення представників депутатського корпусу Житомирської міської ради та житомирян, підрядник пообіцяв закінчити усі роботи з заміни системи опалення спочатку 3 жовтня, далі дедлайн посунувся до 10 числа.

Проблема є також і з встановленням радіаторів. Зокрема у ДНЗ №52 вони стоять не в усіх групах, системи опалення до пуску не готові. Вихователі розповідають, що ймовірніше за все, будуть просити батьків залишати дітей вдома. Загалом ситуація у цьому садочку напевно найгірша. Станом на 5 жовтня ніяких робіт окрім відрізки від комунікацій не проводились. Разом з тим варто зазначити, що під час виїзду на об’єкт було визначено, що прилади контролю (манометри та термометри) не повірені і не встановлені, брудозбірники не почищені, засувки та крани не перепаковані та не перевірені. Підключення до внутрішніх мереж опалення до існуючого теплопункту може призвести до виходу з ладу нововстановлених радіаторів і термоголовок, що не лише створить певні незручності, але й може загрожувати безпеці дітей.

Зважаючи на вищезазначені ризики та об’єктивно оцінюючи обставини,  громадська організація «Антикорупційний рух Житомирщини» звернулася до голови Житомирської обласної державної адміністрації Ігоря Гундича з проханням терміново втрутитися в ситуацію з підключенням до опалення цих садочків. Адже зважаючи на незацікавленість у вирішенні цього питання та відстороненість міського голови Житомира Сергія Сухомлина, що може свідчити про корупційну складову у відносинах з підрядником, заручниками ситуації можуть стати діти.

Після нашого звернення до Ігоря Гундича, 6 жовтня була створення робоча група, до складу якої увійшли чиновники з Житомирської міської ради. Про результат роботи комісії нам наразі нічого невідомо.

Враховуючи вищевикладене та зважаючи на ймовірну наявність корупційної складової з боку чиновників міськвиконкому Житомира, які покривають підрядника, просимо Вашого негайного втручання, посилення контролю за втіленням проекту та виконанням ремонтних та будівельних робіт.

 

Прикреплённые изображения:
antikorZt Звернулися до швейцарців з проханням втрутитися у свавілля підрядника та чиновників antikorZt Звернулися до швейцарців з проханням втрутитися у свавілля підрядника та чиновників antikorZt Звернулися до швейцарців з проханням втрутитися у свавілля підрядника та чиновників
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо