Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2017 » Декабрь » 18
antikorZt 2017 рік корупції та скандалів

antikorZt


Оценка: 4.0/5 Голосов: 4

2017 рік корупції та скандалів

18.12.2017, 12:33:29 1617 4.0 0

Минає рік. Яким він запам’ятався житомирянам? Яким він був для житомирських чиновників? Для нашої організації – це був другий рік роботи (саме в грудні наша організація святкує день народження). За цей рік було багато розслідувань, більше досвіду, тож ми вирішили поділитись тим, яким цей рік був з точки зору нашої організації. В 2017 році вистачало скандалів, пов’язаних з корупцією і безгосподарністю чи непрофесійністю житомирських чиновників. З-поміж всіх наших розслідувань, ми обрали лише частину, на жаль, було їх набагато більше.

Утеплення, від якого мерзнуть діти

Проблема з дитячими садочками, які утеплюють за фінансування SECO – скандал останніх місяців. Напевне, якби не наше розслідування, то проблему замовчували би ще довго. Тендер, який був проведений в лютому цього року виграло київське ТОВ «Ейр Трейд», але перед початком опалювального сезону 5 об’єктів, на яких проводились роботи, опинились під загрозою залишитись без опалення. Роботи скрізь почались. Старі радіатори повідрізали, а нових поставили менше з урахуванням того, що фасади мали би бути вже утепленими. Натомість тепер при не завершених роботах в приміщеннях вогко та може з’явитись пліснява. Без погодження з КП «Житомиртеплокомуненерго» підрядник відрізав садочки від опалення і підключати їх довелось в ручному режимі із затримкою, коли все місто вже увійшло в опалювальний сезон. Про якість утеплення фасадів, говорити зайве. Матеріали замінені на недовговічні і якість самих робіт просто жахлива.

Наразі ситуація в садочках неоднозначна. Як, коли і хто буде завершувати поки не зрозуміло. Через скандал до Житомира завітали представники SECO. Житомирським чиновникам довелось би почервоніти, якби вони це вміли робити. Попри те, що всі шишки посипались на підрядника, залишається питання, чим займаються наші чиновника, що довели ситуацію до такого стану?

«Легендарна» плитка

Укладання плитки на центральних вулицях міста одразу розпочалось зі скандалу. Підприємство, що програло на тендері львівській ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія», одразу заявило, що тендерна пропозиція була нереальною. Власне, проблема бере початок ще з минулого року, а цей рік для житомирян розпочався і довго тривав з «курганами» на Київській, що особливо радувало під час ожеледиці. Потім плитку стали укладати просто у сніг і мороз, а коли потепліло, підрядник почав вимагати кошти в оплату своєї халтурної роботи, яку наші чиновники навіть закрили актами-виконаних робіт. Багатьом житомирянам здавалось, що ці кургани так і залишаться «візиткою» нашого міста. Але зрештою, до кінця цього року, там де було розрито, з плиткою завершили. Як-небудь, аби завершити, просто, щоб не дратувати людей. Там, де не починали, вистачило розуму не перетворювати тротуари в окопи. «Суперякість» видно щодня.

Пішохідна вулиця також постраждала. Хоча з Михайлівською вже інший підрядник працював більш-менш вкладаючись у терміні, за пару місяців де-не-де плитка потріскала, якість також залишає бажати кращого, так ще й до того, тепер на плитці паркують автомобілі, тож на скільки вистачить цієї розтрати коштів не зрозуміло.

Дешевий сир буває тільки в мишоловках

Тож Житомир також не отримав дешевий газ для соціальних закладів, не дивлячись на обіцянки. Спроба була, але провалилась. Влітку провели тендер на закупівлю газу на суму понад 80 млн. грн. ТОВ «Енерджі Трейд Груп». Після того, як став відомий переможець, ми провели розслідування, щоб з’ясувати, хто ж постачатиме місту газ на таку суттєву суму. Навіть поверхневий аналіз показав, що компанія фігурує у декількох кримінальних справах щодо ухилення від сплати податків. Підсумовуючи результати розслідування, ми ще на початку вересня висловили сумнів щодо того, що місто отримає договірний газ. Але залишались гарантії більше 2 млн. гривень, які мав заплатити постачальник, у разі невиконання умов договору.

В результаті: ні газу, ні 2 млн. гривень. КП « ЖитомирМіськГаз», через яке купували газ, виставило претензію але ситуація не зрушила з мертвої точки.

Гроші, «закатані» в асфальт

Мільйони гривень на ремонт асфальтного покриття було виділено цього року. Питання в тому, скільки коштів реально було відпрацьовано. Ми підняли це питання першими ще минулого року. Але цьогоріч ситуація кардинально не змінилась. В міській раді була створена комісія, яка перевіряла якість робіт. Вона визначила, що роботи були зроблені «халтурно», зокрема на Польовій. Підрядникам надали список недоліків, які вони мали усунути за власний рахунок. До речі, комісія помітила не всі недоліки, які побачили наші експерти. Згодом, питання закрили так, ніби підрядники виправились, але, по факту, пам’ятники «халтури» залишились у житомирських подвір’ях. В скандалах з асфальтуванням фігурував заступник мера Олександр Фещенко, дружина якого – власник фірми, яка також ремонтувала дороги в місті.

Водні види спорту зачекають

Станція водних видів спорту мала стати візиткою Житомира. Тендер, на роботи проводили ще минулого року, а вже наприкінці ІІ кварталу цього року мала бути здана І черга: спортивна база та бокс для зберігання байдарок. Три акти виконаних робіт, які були закриті на початку цього року говорили про те, що підрядник ТОВ «Укрспецмонтаж», по-перше, зрізав більше дерев, ніж їх було насправді, по-друге, вирив траншеї для фундаменту, яких насправді не було, а також придбав на майже 400 тисяч гривень матеріалів, які були невідомо де. Наше розслідування показало, що робіт було виконано майже на 25 тисяч гривень, а коштів «списано» на 630 тисяч гривень. Щодо термінів робіт УКБ направляло претензії підряднику, проте, ніхто і не перевірив за що платились кошти.

Непомітна розмітка

Звичайно, житомиряни не могли не помітити, як житомирське коло на Соборній площі перетворилось на казна-що. Поверх старої – нова розмітка, яка місцями зникає. Наносили її двічі, після першого разу, зафарбували та перемалювали по-новому. А не так давно з’явилось чисто Житомирське ноу-хау: пластикові стовпчики, які дивують не лише житомирян, а особливо гостей міста, бо де ще можна побачити таке диво. Розмітка – годівничка для профільних чиновників. У нас вона стирається дуже швидко і можна через місяць-другий наносити наступну. Нам наразі невідомо, у скільки обійшлась розмітка на центральній площі, але вже зараз зрозуміло, що це не остаточна сума.

Це лише невелика частина з того, що розслідувала наша організація. Звичайно, є і те, що залишилось поза нашою увагою. Наступного року з новим досвідом продовжуватимемо виводити чиновників на чисту воду.

 

Прикреплённые изображения:
antikorZt 2017 рік корупції та скандалів
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо