Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2018 » Март » 13
antikorZt Хто кришує «Компанію РОС»?

antikorZt


Оценка: 4.0/5 Голосов: 8

Хто кришує «Компанію РОС»?

13.03.2018, 10:48:06 3850 4.0 0

Останнім часом наше місто лихорадить від того, що відбувається у дитячих садочках. Спочатку скандал з нібито нашпигованим хімією м’ясом, яке після перевірки виявилося нормальним, потім з закупівлею обладнання для одного з садочків по завищеним цінам. Щоправда закупівлі, яка навіть не встигла відбутися, адже скандал був розв’язаний одним з депутатів через звичайний список необхідного з орієнтованою вартістю. Вже зараз відомо, що через цей перелік завідуюча дитячого садочку отримала догану.

Мова йде про дитячий садочок №58. Нашу увагу до себе він привернув не лише через закупівельний скандал, але й тому, що вважається довгобудом. Реконструкція даного об’єкту триває рекордних чотири року і чітка дата введення в експлуатацію поки що невідома. І це незважаючи на те, що садочків у місті критично не вистачає, а ставати в електронну чергу на запис до дошкільного навчального закладу треба ледь не до народження дитини.

Реконструкція садочку з корупційним «душком»

Реконструкцію дитячого садочку №58, що фінансується за кошти державного та місцевого бюджету, виконує ПП «Компанія РОС». Засновано підприємство у 2008 році Саюком Олександром Вікторовичем, керівником з 2016 року значиться Осіпчук Володимир Олександрович. Основним видом діяльності є спеціалізовані будівельні роботи. 

У 2016 році наша громадська організація проводила розслідування щодо використання коштів на реконструкцію вищезазначеного дитячого садочку. Півроку ми намагалися отримати доступ до документів і після юридичних колізій та скандалів в управлінні капітального будівництва міської ради, нам це вдалося. В результаті у серпні того ж 2016 року ми опублікували матеріал, де зазначали, що вартість частини матеріалів, вказаних у кошторисах, значно завищена від ринкової. Родзинкою кошторисів стало встановлення воріт, яких згідно з документами у садочку мало були 12 штук загальною вартістю 230 тисяч гривень. Хоча пізніше чиновники з УКБ нам довго пояснювали, що це просто технічна помилка. Хоча віриться у це важко. Помилка на 230 тисяч гривень.

Тоді ж ми звернулись до правоохоронних органів міста Житомира. В результаті нам стало відомо, що ПП «Компанія РОС» фігурує у кримінальному провадженні №12016060020002647 ще з 16.04.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України (зловживання владою та службовим становищем), а наша інформація була приєднана до матеріалів слідства.

За інформацією аналітичної системи «YouControl», у клопотанні слідчого СУ ГУНП в Житомирській області про вилучення документів вказано, що «службові особи управління капітального будівництва Житомирської міської ради, умисно, зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою зі службовими особами ПП «Компанія «РОС», при виконанні робіт по об'єкту «Реконструкція дошкільного навчального закладу № 58», який знаходиться за адресою: м. Житомир, вул. Крошенська, 12-6, привласнили грошові кошти державного бюджету України, спричинивши матеріальної шкоди на суму понад 200 000 грн, розрахувавшись за роботи, які не були виконані в повному обсязі». Варто нагадати, що тоді управлінням керував скандально відомий Дмитро Болейко.

Далі у клопотанні мова йде про те, що «співробітниками оперативного управління ГУ ДФС у Житомирській області в ході огляду вищевказаного об'єкту в січні 2016 року встановлено, що роботи, які передбачені технічною документацією, на території дошкільного навчального закладу відповідно до зазначеного терміну не виконані. Таким чином в результаті вказаного дослідження, встановлені ознаки порушення, передбаченого п. 23 ст. 116 Бюджетного кодексу України, в частині здійснення платежів за рахунок бюджетних коштів при включенні до платіжних документів недостовірної інформації. Розрахунки з ПП «Компанія «РОС» Держказначейством проведені повністю, а роботи за договором про виконання робіт з реконструкції дошкільного навчального закладу №58 станом на 29.01.2016 року в повному обсязі не виконані».

Згідно з ухвалою Корольовського районного суду від 14 листопада 2017 року слідчий СУ ГУНП в Житомирській області отримав тимчасовий доступ до документів по реконструкції ДНЗ №58, які знаходяться в УКБ Житомирської міської ради. За нашою інформацією, документи були вилучені і розслідування на даний час триває. А кошти на реконструкцію з міського бюджету продовжують виділятися. Зокрема на останній сесії Житомирської міської ради на завершення робіт депутати виділили 3 мільйони гривень.

Заробимо на дітях

Кримінальне провадження по реконструкції дитячого садочку №58 не єдине, у якому фігурує ПП «Компанія РОС», зокрема за фактом підробки актів будівельних робіт.

У 2015 році управління сім’ї, молоді та спорту Житомирської обласної адміністрації було  укладено договір підряду з ПП «Компанія РОС» та ТОВ «УютСтрой» про проведення капітального ремонту спальних корпусів №1 та №2 комунального дитячого закладу оздоровлення і відпочинку «Орлятко» Житомирської обласної ради, за адресою с.Левків Житомирського району, вул. Лісова, 53 в (надалі КДЗОВ «Орлятко»). За висновком слідства, «ТОВ «УютСтрой» та ПП «Компанія РОС» провели будівельні роботи та склали акти виконаних будівельних робіт, в які внесли неправдиві відомості щодо вартості будівельних робіт, що призвело до завищення обсягів виконаних будівельних робіт більш ніж на 300 тис. грн., що спричинило тяжкі наслідки Житомирській обласній державній адміністрації, якою здійснювалось фінансування будівельних робіт», - йдеться у справі.

Слідчим Житомирського РВП 06.09.2017 призначено будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручено експертам ЖВ КНДІСЕ.У вересні 2017 року прокурор звернувся до Богунського районного суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів, які знаходились у ПП «Компанія РОС», суд клопотання задовольнив. Наразі розслідування триває.

Випадкові зв’язки?

Така кількість проваджень та поки що жодної відповідальності, на нашу думку, може свідчити про те, що у підприємства є високі покровителі, які прикривають структуру, а також допомагають отримувати нові замовлення. З огляду на це, ми вирішили прослідкувати зв’язки ПП «Компанії РОС».

У 2015 році власника ПП «Компанія РОС» Олександра Саюка було обрано до складу регіональної комісії з оцінки та проведення попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку. У тому ж році він балотувався від партії «Воля» до Андрушівської районної ради, хоча проживає у Житомирі. Разом з ним балотувався директор «Компанії РОС» Володимир Осіпчук, Людмила Саюк та Руслан Старинець, який також працював на підприємстві Саюка. Проте ніхто бажаного мандату так і не отримав.

За інформацією ресурсу «Посіпаки»,  власник підприємства «Компанія РОС» Олександр Саюк був помічником народного депутата Дмитра Тимчука від «Народного фронту». Нардеп входить до міжфракційного об’єднання «За Житомирщину». Разом з іншим народним депутатом – Павлом Дзюбликом (66 виборчий округ) вони проводили на Житомирщині ряд акцій, зокрема доставляли допомогу військовим шпиталям (http://www.1.zt.ua/themes/rizne/pavlo-dzyublik-peredav-dopomogu-oblasnomu-gospitalyu-dlya-veteraniv-viyni-video.html , http://www.1.zt.ua/news/politika/pavlo-dzyublik-peredav-gumanitarnu-dopomogu-rayonnim-likarnyam-zhitomirshchini-video.html ). На місцевому Інтернет ресурсі навіть також розміщена стаття про спільну діяльність депутатів з позначкою «реклама».

Дивним чином більшість тендерів, які виграла «Компанія РОС», вона отримала на окрузі Павла Дзюблика.

Зокрема реконструкцію очисних споруд КП «Черняхів-Добробут» вартістю 3 мільйони 946 тисяч гривень, реконструкція каналізаційної системи у Черняхові за 2 мільйони 68 тисяч гривень, реконструкція будівлі Жадьківського колегіуму (с. Жадьки, Черняхівський район) за 750 тисяч гривень та інші.

Ще криміналу

Олександр Саюк також є власником ПП «БУД Проект», яке спеціалізується на будівництві. Протягом 2017 року, згідно з інформацією аналітичної системи «YouControl» підприємство працювало лише у бюджетній сфері і знову ж на окрузі нардепа Павла Дзюблика. Зокрема займалося реконструкцією Малинського центру творчості за 276 тисяч гривень, міняло вікна в одному з садочків м. Малин на 155 тисяч гривень. Проте і тут не обійшлося без кримінального провадження. Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Житомирській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12017060000000090 від 29.05.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

У ході досудового розслідування встановлено, що посадові особи виконавчого комітету Малинської міської ради, у 2017 році здійснили розтрату коштів місцевого бюджету в розмірі 155 000,00 грн., спричинивши при цьому шкоду на вищевказану суму.Так, 18.05.2017 року між відділом освіти виконкому Малинської міської ради та ПП Буд Проект укладено договір підрядуна заміну вікон та дверей на металопластикові в ДНЗ №1, які фактично були виконані в 2016 році за рахунок благодійних внесків. У ході проведення негласних слідчих (розшукових) дій встановлено, що ПП «Буд Проект», будь-які роботи пооб’єкту Капітальний ремонт заміна вікон та дверей на металопластикові в ДНЗ №1 за адресою: Житомирська область, м. Малин, вул. Бакланова, 9 не виконувало.

Ще одне пов’язане з Олександром Саюком підприємство – ПП «СЛМ-Пласт», зареєстроване на Людмилу Саюк. Основним видом діяльності є виробництво дверей та вікон. Проте і це підприємство забруднилося криміналом. ПП «СЛМ-Пласт» фігурує кримінальному провадженні № 42016060000000057. Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що на території Житомирської області діє група осіб, які у період 2015-2017 років зареєстрували та перереєстрували ряд підприємств для незаконного формування валових витрат з податку на прибуток та податку на додану вартість підприємствам реального сектору економіки, серед яких є вищезазначений ПП «СЛМ-Пласт» Людмили Саюк. До слова, у списку підприємств є також ТОВ «ТД «Житомирські ласощі» та ТОВ «Арт-латте». Останнє пов’язують з родиною міського голови Сергія Сухомлина.

Вказані підприємства пов'язані між собою особами, які фактично використовують їх реквізити для формування незаконного податкового кредиту з ПДВ, схематичністю формування незаконного податкового кредиту з ПДВ, службовими особами, реквізити яких використовуються з метою прикриття незаконної діяльності, працівниками, які згідно наданої звітності нібито працюють на СГД, іншими спільними ідентифікуючими ознаками.

Чи могло б будь-яке інше підприємство мати таку кількість кримінальних проваджень за даними статтями, розслідування яких затягується,і одночасно отримувати багато мільйонні підряди без сторонньої підтримки? Питання риторичне. Ми ж звернемося до Генеральної прокуратури та голови обласної державної адміністрації.

Деталі розслідування за посиланням http://insider.zt.ua/blogs/6174-hto-krishuye-kompanyu-ros.html

Прикреплённые изображения:
antikorZt Хто кришує «Компанію РОС»?
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо