Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2018 » Апрель » 4
antikorZt Хто стриже КП

antikorZt


Оценка: 4.0/5 Голосов: 4

Хто стриже КП "Зеленбуд"?

04.04.2018, 13:07:33 3271 4.0 0

Громадська організація «Антикорупційний рух Житомирщини» з початку року публікує цикл розслідувань щодо закупівель комунальними підприємствами міста протягом 2017 року. Ми вже писали про закупівлі КП «Управління автомобільних шляхів» та «Житомирводоканал». Завершуємо цикл публікацією про закупівлі КП «Зеленбуд».
 
Сердито, але недешево
У підприємства 2017 рік розпочався закупівлею палива. Спочатку тендер спробували провести у січні і «Зеленбуд» буду готовий купити паливо за 966 тисяч гривень, проте закупівля не відбулася, бо документи подав лише один учасник.
У березні «Зеленбуду» вже ж вдалося провести тендер і перемогу у ньому отримав ТОВ «Торговий Дім «Запорізька Трейдингова Компанія». Підприємство зареєстроване у Запоріжжі, у вересні 2016 року (лише за 6 місяців до проведення тендеру). Керівником є Єрмішин Євген Васильович, а кінцевим бенефіціарним власником – Свєтова Ольга Ігорівна. За 2017 рік, незважаючи на те, що підприємство доволі «молоде», воно спромоглася отримати тендерів більше ніж на 168 мільйонів гривень і усі у бюджетній сфері.
На тендері «Зеленбуду» підприємство запропонувало найнижчу ціну за 24 500 літрів А-92 та 22 000 дизельного пального - 943 500.
У тендерній пропозиції ціна бензину А-92 становить 21 гривню, дизельного палива – 19,50. Якщо знайти приблизну середню вартість палива по Україні станом на лютий 2017 року, то ми бачимо значно вищу ціну: бензин А-92 – 23,75, дизельне пальне – 22,15.
Проте поспішати думати про те, що «Зеленбуд» уклав вигідну угоду не варто. Вже в квітні, тобто за декілька тижнів, комунальне підприємство укладає з ТОВ «Торговий Дім «Запорізька трейдингова компанія» додаткову угоду і ціна починає рости. А-92 стає по 23,10, а дизель – 21,45. Загалом таких додаткових угод було 5 і в листопаді 2017 року А-92 коштував вже 24.90, а дизельне пальне – 23,28. Загалом тенденція до збільшення вартості палива майже одразу після тендеру, спостерігається на багатьох комунальних підприємствах міста, в тому числі і КП «Житомирводоканал» і КП «УАШ».
 
ТОВ «Торговий Дім «Запорізька Трейдингова Компанія» фігурує у кримінальному провадженні №42017081350000195. Як зазначається у матеріалах справи, «відділом освіти, молоді та спорту Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області 25 січня 2017 року проведено закупівлю «Палива рідинного та газу; оливи мастильні (ДК 021:2015 09200000-1 Нафта, вугілля і нафтопродукти) Бензин-92, дизельне паливо, мастильні матеріали».
Переможцем вказаних закупівель за лотами №1 «Шкільний автобус-паливо рідинне» та лотом №3 «Господарська група-паливо рідинне» визнано ТОВ «Торговий дім «Запорізька Трейдингова компанія», з яким Відділом освіти, молоді та спорту Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області 25 січня 2017 року укладено відповідні договори про закупівлю товарів за державні кошти на загальну суму 661 106 грн. 50 коп. Після укладення вищезазначених договорів про закупівлю товарів за державні кошти було безпідставно укладено додаткові угоди до цих договорів, згідно яких було підвищено ціну на паливо та зменшено обсяги закупівлі палива, що суперечить вимогам тендерної документації. У зазначених діях, зазначає слідчий у клопотанні, вбачаються ознаки кримінального правопорушення, у зв’язку з чим 19 вересня 2017 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017081350000195 були внесені відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України».
 
Куди в Житомирі не глянь – всюди туї
Ще однією з цікавих закупівель є закупівля західних туй Woodwardii. Це один з сортів карликових туй, з округлою формою крони. Дерева висаджували на вулиці Театральній та Київській, проте на сьогодні від них, на жаль, мало що лишилося.У серпні 2017 року (договір підписаний 8 серпня, а опублікований лише 7 вересня) «Зеленбуд» закупив західні туї у кількості 178 штук за 49 тисяч 840 гривень у ФОП Донцов Станіслав Олександрович, який зареєстрований у Києві. Ціна одного дерева – 280 гривень.
У тому ж серпні місяці підприємство проводить тендер на закупівлю розсадницької продукції (дерева, кущі) у кількості 1318 штук. Стартова ціна становила 310 000 гривень. Учасників було два: ТОВ «Голландські троянди» та ТОВ «АкадемІнвест». Перший запропонував ціну в 305 тисяч гривень, в той час як останній – 295 тисяч гривень.
 
Засновником ТОВ «АкадемІнвест» є Донцов Станіслав Олександрович, той самий ФОП, який постачав західні туї Woodwardii для КП «Зеленбуд».  Цікаво, що у переліку рослин, які купувалися через тендер цього разу знову є західні туї у кількості 170 штук.
Цікаво, що інший учасник торгів - ТОВ « ГОЛЛАНДСЬКІ ТРОЯНДИ» є одним з засновників громадської спілки «Асоціація українська рослинна індустрія», керівником якої є Донцов Станіслав Олександрович. Тож, зважаючи на цю інформацію, можна цілком стверджувати, що тендер як такий не відбувався.
У жовтні КП «Зеленбуд» знову купує розсадницьку продукцію у кількості 596 штук. У тендері брали участь ТОВ «Зелена мрія ЛТД», ФОП Марченко Антон Віталійович та ФОП Донцов Станіслав Олександрович, про якого ми писали вище. Перемогу у тендерних закупівлях отримало ТОВ «Зелена мрія ЛДТ», яке запропонувало свою ціну 73 тисячі 236 гривень, замість 95 тисяч, які від самого початку пропонував «Зеленбуд».
 
Підприємство має хоч і заплутаний зв'язок з іншими учасниками тендеру, проте він є. Прослідкувати зв'язок нам вдалося за допомогою аналітичної системи «Youcontrol».
Керівником ТОВ «Зелена мрія ЛТД», яке зареєстровано у квітні 2016 року є Клименко Андрій Михайлович. Він також є одним з акціонерів в ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "МИКОЛАЇВАВТОСЕРВІС" разом з Богданом Олександром Федоровичем, який в свою чергу є одним з засновників ТОВ «Маріупольський портовик» разом з Шевченко Сергієм Олександровичем. Останній є підписантом у ТОВ «Кременчуцька овочева фабрика», яка є правонаступницею ТОВ «Голландські троянди» про яке ми зазначали вище. ТОВ «Голландські троянди» пов’язано з ФОП Донцов Станіслав Олександрович, а отже він пов’язаний і з ТОВ «Зелена мрія ЛТД».
 
Навіщо робити, якщо можна заплатити
У листопаді КП «Зеленбуд» укладає договір з ФОП Страйванс Сергій Михайлович на надання послуг з кронування та санітарного обрізування гілок та видалення дерев, які знаходяться в незадовільному, сухостійному та фаутному стані на території Польського кладовища м.Житомира). За видалення 22 дерев «Зеленбуд» заплатив фопівцю 64 тисячі 500 гривень. За місяць була підписана ще одна угода – на видалення дерев у кількості 7 штук на території того ж Польського кладовища. Вартість – 19 100. Для чого комунальному підприємству, яке як раз таки і займається кронуванням та обрізуванням дерев та отримує за це кошти з міського бюджету залучати приватного підприємця для виконання цих робіт залишається під питанням.
Загалом ситуація з закупівлями на комунальних підприємствах міста є гарним прикладом того, як влада у місті поступово втрачає контроль. Ми звернемося до правоохоронних органів з вимогою зупинити цю «карусель» відмивання бюджетних коштів.

Прикреплённые изображения:
antikorZt Хто стриже КП
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо