Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2019 » Февраль » 14
antikorZt Небажання заощаджувати – нечуване марнотратство

antikorZt


Оценка: 3.7/5 Голосов: 3

Небажання заощаджувати – нечуване марнотратство

14.02.2019, 15:07:06 1852 3.7 0

З початку 2019 року в Україні відбулися значні зміни у сфері енергопостачання. Зміни відбулися відповідно до закону «Про ринок електричної енергії». Відтепер оператор системи розподілу здійснюватиме діяльність винятково з розподілу електроенергії та експлуатації електромереж. Компанія-постачальник електроенергії буде займатися постачанням електроенергії споживачам, відповідати за нарахування платежів і розрахунки, - повідомляє Економічна правда.
Зміни в тому числі стосувалися і діяльності комунальних підприємств. Вони повинні були провести тендерні закупівлі та визначити постачальника. Однак, враховуючи те, що наприкінці 2018 року не так багато підприємств мали відповідні ліценції, тендерні закупівлі не відбувалися у зв’язку з відсутністю учасників. Щоб вийти з ситуації комунальні підприємства укладали угоди на закупівлю електроенергії за результатами переговорів, що є чудовою лазівкою для встановлення ціни, зручної для керівника комунального підприємства. Бо ця ціна, варто зазначити, не завжди є вигідною для міста.
 
Наша громадська організація «Антикорупційний рух Житомирщини» промоніторила закупівлі електроенергії трьома комунальними підприємствами міста: «Житомирводоканал», «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» та КП «Електричних мереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло».
 
Комунальне підприємство «Житомирводоканал» угоду на закупівлю електроенергії укладало двічі. Першу 29 грудня з ТзОв «Житомирська обласна енергопостачальна компанія». Підприємство зареєстроване у Житомирі, наприкінці квітня 2018 року. «Житомирводоканал» уклав угоду на один місяць на загальну суму 6 мільйонів 720 тисяч гривень. Вартість 1кВт год склала 2,40 грн. Ціна не мала, а враховуючи обсяг закупівлі – просто космічна.
 
Друга угода була укладена 25 січня 2019 року з ТОВ «Велінком», що зареєстроване у Києві у 2015 році. «Житомирводоканал» купив у підприємства 380 00000 кВт год за 82 мільйони 992 тисячі гривень. Тут вартість 1 кВт год вже складала 2,19 грн, що аж на 20 коп дешевше, ніж за умовами попередньої угоди.
 
«Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» також мало дві спроби закупівлі електроенергії.
Перша угода була укладена 28 грудня 2018 року з ТОВ «Вєк Технолоджі», що з Харкова, на суму 2 мільйони 898 тисяч, де 1 кВт год коштував 2,10 грн. Угода діяла місяць.
22 січня 2019 року був підписаний другий договір з ТОВ «Прикарпатенерготрейд». Підприємство з Івано-Франківська, зареєстроване у травні 2018 року. За 164 00000 кВт год «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» має заплатити 34 мільйони 440 тисяч гривень. Вартість така ж – 2,10 за кВт год.  Ціна поки що найдешевша у Житомирі.
 
КП "Електричних мереж зовнішнього освітлення "Міськсвітло" Житомирської міської ради також вже укладало угоду на закупівлю електричної енергії. Постачальником стало ТОВ «Житомирська обласна енергопостачальна компанія». Теж саме підприємство, з яким угоду укладав «Житомирводоканал». Загальна сума угоди складає 1 мільйон 515 тисяч гривень. Ціна – 3,08 за 1кВт год, з урахуванням 0,95 коп за доставку.
 
Чи можна було обрати постачальника зі значно меншою ціною? Певно, що так. Бачимо приклад ТТУ. В умовах критичної ситуації з наповненням бюджету, коли кожну копійку треба рахувати, небажання керівників комунальних підприємства заощаджувати можна сприймати як нечуване марнотратство.  Тим паче, коли «затягнути паски» міська влада вимагає у освітян та медиків.
 
З огляду на ситуацію з бюджетом взагалі варто було б переглянути доцільність існування такої кількості комунальних підприємств у місті, які самі себе не утримують. Чи може Житомир собі дозволити таку розкіш? І чи є в цьому необхідність? Якщо не ліквідовувати, можна об’єднати. До прикладу, «Управління автомобільних шляхів», «Зеленбуд» та «Інспекція з благоустрою». І тоді не виникало б у житомирян запитань щодо того, хто має прибрати сміття на вулиці. Таким чином можна було б скоротити адміністративний апарат.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо