Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Держава і Політика » 2013 » Июль » 17 » 15:17:10

Житомирский миллионер Геннадий Зубко просит у Кабмина денег на юбилей Семинарского костела

17.07.2013, 15:17:10 4864 23
Житомирский миллионер Геннадий Зубко просит у Кабмина денег на юбилей Семинарского костела

Народный депутат Украины Геннадий Зубко стал автором проекта постановления Верховной Рады, в котором он просит из государственного бюджета профинансировать празднование юбилея Семинарского костела Св. Иоанна из Дукли в Житомире.

26 сентября 2013 года Семинарскому костелу Св. Иоанна из Дукли в Житомире исполнится 250 лет. 

В проекте постановления Зубко просит Кабинет Министров Украины создать организационный комитет по подготовке и проведению мероприятий по празднованию 250-летия со дня основания Семинарского костела, а также разработать и утвердить план мероприятий по празднованию на государственном уровне этого праздника.

Зубко предлагает рекомендовать Государственному комитету телевидения и радиовещания Украины организовать тематические теле-и радиопередачи, посвященные деятельности Семинариского костела и обеспечить освещение в средствах массовой информации мероприятий, проводимых в связи с празднованием 250-летия со дня основания.  

Ранее региональные СМИ критиковали депутата за отсутствие законотворческой деятельности за период работы Зубка депутатом, - сообщает сайт Рупор Житомира.

Как известно – 5 июля была закрыта вторая сессия Верховной Рады 7-го созыва. Депутаты ушли на каникулы до 3 сентября.

Как сообщал ранее «Журнал Житомира» - согласно декларации, доход Геннадия Зубко за 2012 год составил 1,7 млн. грн.


Проект
вноситься народним депутатом України
Г.Г. Зубком


П О С Т А Н О В А
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про відзначення 250-річчя з дня заснування Семінарійського костьолу
Парафії Св. Йоана з Дуклі Римсько-католицької Церкви м. Житомира

У вересні 2013 року виповнюється 250 років з дня заснування Семінарійського костьолу Парафії Св. Йоана з Дуклі Римсько-католицької Церкви м. Житомира.
Враховуючи вагомий внесок Семінарійського костьолу Парафії Св. Йоана з Дуклі Римсько-католицької Церкви м. Житомира у розвиток культури та духовності Житомирщини та України в цілому,
Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

1. У вересні 2013 року урочисто відзначити на державному рівні
250-річчя з дня заснування Семінарійського костьолу Парафії Св. Йоана з Дуклі Римсько-католицької Церкви м. Житомира.
2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
у двотижневий термін з дня прийняття цієї Постанови утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 250-річчя з дня заснування Семінарійського костьолу Парафії Св. Йоана з Дуклі Римсько-католицької Церкви м. Житомира;
у двотижневий термін після утворення зазначеного організаційного комітету розробити та затвердити план заходів щодо відзначення на державному рівні 250-річчя з дня заснування Семінарійського костьолу Парафії Св. Йоана з Дуклі Римсько-католицької Церкви м. Житомира, вирішити питання щодо його фінансового та матеріально-технічного забезпечення.
3. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені діяльності Семінарійського костьолу Парафії Св. Йоана з Дуклі Римсько-католицької Церкви м. Житомира та забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв'язку з відзначенням 250-річчя з дня заснування Семінарійського костьолу Парафії Св. Йоана з Дуклі Римсько-католицької Церкви м. Житомира.
4. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності.
5. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України 


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту Постанови Верховної Ради України
про відзначення 250-річчя з дня заснування Семінарійського костьолу
Парафії Св. Йоана з Дуклі Римсько-католицької Церкви м. Житомира

1. Обґрунтування необхідності прийняття Постанови
У вересні 2013 року виповнюється 250 років з дня заснування Семінарійського костьолу Парафії Св. Йоана з Дуклі Римсько-католицької Церкви м. Житомира.
Історія заснування Семінарійського костьолу Парафії Св. Йоана з Дуклі Римсько-католицької Церкви м. Житомира бере свій початок з Ордену Менших Братів у Житомирі та розпочинається в 1761 році. 4 квітня цього ж року цар Польщі Зигмунт Август ІІІ надав братам францисканцям землю в околицях Житомира під храм та монастир. Офіційною датою створення францисканського чернечого дому є 26 вересня 1763 року. На той час в місті знаходився центр повіту та столиця київської диєцезії. Спочатку був побудований мурований монастир та дерев'яний храм під опікою Св. Йоана з Дуклі, в якому працювали священики та брати.
У 1804 році за указом царського уряду, Житомир був офіційно затверджений адміністративним центром Волинської губернії. В 1820 році храм св. Йоана з Дуклі згорів. Новий, мурований храм повстав в 1842 році. В середині знаходився головний великий вівтар та два бічних, присвячених Матері Божій Ченстоховскій та св. Антонію з Падуї. Крім того, були передбачені два інших вівтарі на честь св. Франциска Ассізького та св. Йоана з Дуклі.
В 1842 році, для того щоб урятувати монастир, з наказу Петербурзького Духовного Колегіуму його було передано Луцько-Житомирській диєцезії під духовну семінарію. В тому часі в монастирі проживало 12 священиків та 4 братів без свячень. До 1917 року Чернечий Дім Менших Братів містив духовну семінарію, таким чином храм та монастир не були знищені та передані на інші цілі. Від того часу францисканську святиню почали називати "семінарійський костел".
Під час другої світової війни в костелі було розміщено кінотеатр. Після закінчення війни тут розміщувалися різного роду установи. Брати Францисканці повернулись до свого дому в Житомирі 17 травня 1992 року. Житомирський Єпископ Ян Пурвінський передав храм після короткого перебування в ньому отців Палотинів. Відбудова пошкодженого храму забрала немало часу та праці. Необхідно було змінити напрямок храму, бо перед центральним входом зі сторони Соборної площі був вибудуваний багатоповерховий будинок. Була також відібрана та відновлена частина монастиря.
Освячення святині відбулося 25 жовтня 1997 року Його Ексцеленцією Яном Пурвінським. 1 березня 2006 року, після 15 річних змагань про повернення монастирських приміщень, дякуючи великим зусиллям священиків, вірних та тогочасній владі, обласна держадміністрація своїм актом урочисто передала колишні приміщення монастиря, які були зайняті з радянський часів обласним військкоматом.
При парафії Св. Йоана з Дуклі створено групу міністрантів, групу Францисканської Молоді, а також діє Францисканський Орден Світських, живий розарій, біблійний круг. Семінарійський костел Парафії Св. Йоана з Дуклі Римсько-католицької Церкви м. Житомира опікується людьми похилого віку, дитячими будинками та інтернатами, дітьми із малозабезпечених сімей.
Щонеділі до храму св. Йоана з Дуклі приходить близько 2 тис. вірних. Богослужіння відправляються на українській, польській та російській мовах. В парафії проходять систематичні катехетичні заняття з дітьми та молоддю. Ведуться також курси приготування до таїнств: Хрещення, Сповіді, Першого Причастя, Миропомазання та Подружжя.
З огляду на викладене, враховуючи важливість Семінарійського костьолу Парафії Св. Йоана з Дуклі Римсько-католицької Церкви м. Житомира для розвитку культури та духовності Житомирщини та України в цілому, виникає необхідність прийняття цієї Постанови.

2. Цілі і завдання проекту Постанови
Метою проекту Постанови є забезпечення належних організаційно-правових умов для відзначення ювілею з дня заснування Семінарійського костьолу Парафії Св. Йоана з Дуклі Римсько-католицької Церкви м. Житомира на державному рівні.

3. Загальна характеристика і основні положення проекту Постанови
Проект Постанови передбачає підготовку та відзначення на державному рівні 250-річчя з дня заснування Семінарійського костьолу Парафії Св. Йоана з Дуклі Римсько-католицької Церкви м. Житомира. Для цього пропонується створити відповідний організаційний комітет, розробити та затвердити план необхідних заходів, забезпечити висвітлення в засобах масової інформації діяльності костелу.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання
Прийняття Постанови не потребуватиме внесення змін до чинного законодавства України.

5. Фінансово-економічне обґрунтування
Реалізація цієї Постанови Верховної Ради України потребує виділення коштів в обсязі, який буде запропоновано оргкомітетом і передбачено у державному та місцевих бюджетах.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття проекту Постанови
Прийняття даної Постанови дозволить належним чином відзначити ювілей з дня заснування Семінарійського костьолу Парафії Св. Йоана з Дуклі Римсько-католицької Церкви м. Житомира та сприятиме приверненню уваги українського суспільства до її діяльності.

Народний депутат України Г. Г. Зубко
   По матеріалам: Рупор Житомира

Схожі новини:


Комментариев: 23
толян11
1 анатолий (толян11)   • 15:31:28, 17.07.2013 [Материал]

как все любят быть хорошими за чужой счет.
Spirilt
2 ЮхОО (Spirilt)   • 15:44:29, 17.07.2013 [Материал]

Празднование чего???
Да великий повод потратить в пустую бабки.
сокол-56
3 Валерий (сокол-56)   • 16:09:32, 17.07.2013 [Материал]

Францисканський орден на православній землі - оце "свято"!
Зубко, схаменись! Плати сам, а не з кишені платників податків.
Waliko
4 Waliko (Waliko)   • 16:15:31, 17.07.2013 [Материал]

шо раскипишевались?
если вы в настоящее время хотите завалить какой-нть законопроект, поручите его оппозиции... Бильшисть в ВР завалит его на 100%....
Hodzik
5 Иван (Hodzik)   • 17:27:19, 17.07.2013 [Материал]

Хай спочатку напише 100 (та хоча б 10) реальних законопроектів - які покладуть якусь копійку в бюджет, а потім вже пише про те - як їх витрачати...
TarasS
6 Тарас (TarasS)   • 18:33:13, 17.07.2013 [Материал]

Ale co, pan Zubko jest katolikiem?
telefon
7 джавахарлал нюру (telefon)   • 19:03:02, 17.07.2013 [Материал]

Зубку - минус.
РИП
8 Игорь (РИП)   • 19:14:20, 17.07.2013 [Материал]

Ещё со ставкой Гиммлера не разобрался, а уже за костёл схватился.
TarasS
9 Тарас (TarasS)   • 20:22:06, 17.07.2013 [Материал]

"Ещё со ставкой Гиммлера не разобрался, а уже за костёл схватился."

Главнає, чтоби нє сліл воєдіно...
Cobalt
10 Cobalt (Cobalt)   • 20:57:40, 17.07.2013 [Материал]

"...Ale co, pan Zubko jest katolikiem?..."

Вот так. Сначала избирателей продают. Потом принципы. А потом и веру...
dima1984
11 dima (dima1984)   • 21:18:51, 17.07.2013 [Материал]

Просто близятся выборы нужно же ему в "историю" своих деяний что-то записать.Вот его спросят:"А что вы сделали для города,для области?"А он так гордо:"Шиканули на 250-летнем юбилее Семинарского костёла Св.Иоанна".Ну, типа выступил в поддержку нацменьшин.
1-10 11-19
Оголошення на ЖЖ інфо: